Šest hlavních hrdinek. | Kruh - RC review

16049748Název v originále: Cirkeln
Autor: Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren
Nakladatelství: Fortuna Libri
Žánr: YA, fantasy, paranormal, mystika
Série: Engelsfors #1
Počet stran: 520
Čteno: 6. - 23. července 2015
O čem to je?
Šest dívek se kvůli moci rudého měsíce sejde za městem Engelsfors ve zrušeném zábavním parku, aby zjistily, že je čeká velmi obtížný a záhadný úkol. Mají společnými silami přemoci zlo, ale navzájem se nemají zrovna v lásce a každá je jiná. Mají šanci obstát, nebo jedna po druhé zemřou? A dostanou vůbec někdy odpovědi na své otázky? Proti komu nebo čemu vlastně bojují a jak?

Hodnocení
Když jsem se do knihy začetla, zarazilo mě, jak málo vlastně anotace prozrazuje. Od knihy jsem totiž v důsledku matoucího náznaku stručného obsahu očekávala úplně něco jiného, než čím ve skutečnosti je. Kromě hlavního problému totiž čtenář může sledovat ještě životní příběhy všech šesti hlavních hrdinek, díky čemuž příběh působí opravdu realisticky a u čtení se nemůžete nudit.

Rudý měsíc z roku 
2015 - trochu děsivé, že se
 to s knihou tak sešlo...
Atmosféra se také moc povedla - už jen z obálky vyzařuje napětí a tajemno, které se udrží skoro až do úplného konce. Pak se ale bohužel stalo něco, co mě donutilo snížit hodnocení knihy o celou jednu hvězdičku: napětí, atmosféra a tajemno se jaksi vytratilo a tím, že se to všechno rozlousklo, se tak nějak nic nevyřešilo. Podle mého názoru si autoři schovali příliš mnoho informací do dalších dílů a čtenáři zůstali jako ryby na suchu. Hlavní problém se totiž vyřešil, jenže odpovědi na otázky se jaksi nedostavily.

"Nevím, jak to vysvětlit," pokračuje. "Ale nebylo by nic platné, kdybychom byly nejlepšími přítelkyněmi před tímhle. Stejně bychom se neznaly tak, jak se poznáme teď. Rozumíš, co myslím? Že patříme k sobě způsobem, který nemá co dělat s tím, jaké jsme byly před touhle nocí?"

Ale o co méně mě překvapila a dostala hlavní zápletka, o to více se autorům dařilo mě překvapovat v průběhu knihy malými odhaleními a událostmi, které mě držely u knihy a nutily otáčet stránky jednu za druhou. A protože jsem ukázkový strašpytel, pořád mě něco děsilo a lekalo, takže jsem knihu chtěla už honem dočíst, abych věděla, jestli se musím bát do dalšího dílu, nebo ne...

Nejvíce práce si ovšem autoři rozhodně dali s postavami. Každá z dívek je jiná a sledovat jejich životy a postupně se vyvíjející vzájemný vztah je opravdu zajímavé a místy dokonce i zábavné. Vím, že spousta čtenářů měla problém s tím, že si nenašli žádnou z dívek, se kterou by se mohli ztotožnit, ale já jsem měla jasno hned na prvních stránkách: oblíbila jsem si inteligentní Minoo, která se mi možná podobá mnohem víc, než by mi bývalo bylo milé. Na druhou stranu je pravda, že ani mě na začátku nebyly všechny dívky sympatické, ale čím více se blížil konec, tím raději jsem je všechny měla a tím více jsem je chápala. A především kvůli nim si chci přečíst další díl.

Linnéa se zachichotá a začne mluvit o jejich společných kamarádech. Brzy jsou naprosto zaujaty samy sebou. Ne že by Minoo úmyslně ignorovaly, ale nedělají nic, aby ji mezi sebe zapojily. A ona jako obvykle neví, jak se vmísit do hovoru, aniž by zněla jako starý mladý vševěd nebo zvědavé děťátko.

The Circle by BrimRun

Názor na obálku
České vydání se tentokrát opravdu povedlo a líbí se mi ze všech nejvíc. Jednoduché obálky (jako třeba ta Švédská) jsou sice také fajn, ale nezaujmou. Jinak je mezi zahraničními obálkami spousta podivných s obličejem nebo siluetou jedné dívky, která se nepodobá ani jedné z protagonistek knihy, takže o příběhu nic nevypovídá. A tu poslední jsem už vůbec nepochopila, nespletl si někdo knihu?

13141252250268762279405817729055

Shrnutí
Sečteno a podtrženo je Kruh vážně dobrá kniha. Autoři vykouzlili zajímavý a originální příběh plný napětí a tajemna, které se ale bohužel na konci vytratí. Na druhou stranu čeká na čtenáře v průběhu knihy spousta překvapení a možná i trocha strachu. Kruh al především nabízí šest zajímavých hlavních hrdinek a jejich životní příběhy, které ten hlavní pěkně doplňují a díky nimž se z Kruhu stalo opravdu neobyčejné dílo. Takže vy si jděte přečíst Kruh a já si běžím opatřit další díl protože mi stalo příliš mnoho otázek!

Celkové hodnocení: 4/5

Děkuji internetovému knihkupectví Palmknihy za poskytnutí recenzního ebooku, který si můžete vykouzlit tady.
Marky

Komentáře

  1. Knihu som čítala, ale zo začiatku som sa do nej nemohla poriadne začítať kvôli rôznym pohľadom a pre mňa dosť veľkým chaosom v postavách, na mňa ich bolo dosť veľa. Rozhodne boli pútavé, ale kým sme ich ako tak spoznali tak to trvalo pekných pár strán. Nie je to zlá kniha, ale ja som bola na vážkach po jej dočítaní :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím, takový zmatek není pro každého, ale mně to kupodivu ani nevadilo :D

      Vymazat
  2. Knížku jsem si chtěla hrozně moc dlouho přečíst a nakonec jsem se k ní nedostala takže snad časem.... :)
    http://thereviewsforbooks.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.