Činnosti k poslouchání audioknih


Ahojky!
Jak už jste si určitě všimli, poslední dobou začínám více a více objevovat knihy ve formátu mluveného slova. K audioknihám tíhnu především proto, že na svém studijním pobytu nemám skoro žádný čas na čtení a tato forma mi šetří mnohem více času, než byste si mohli myslet. Stačí jen vědět, kdy poslouchat - a právě teď bych vám chtěla pár návrhů představit...


Sᴀɴᴅʀᴀ1. Tvoření
Kdo mě dobře zná, ví, že se občas objeví jakýsi kreativní duch a já si sednu ke stolu, abych něco namalovala nebo nakreslila, načež spokojeně skončím u Destrukčního deníku. Audiokniha se ale hodí k jakékoliv výtvarné činnosti - třeba pletení náramků, balení dárků nebo skládání origami. Dřív jsem se u takového tvoření koukala na filmy, ale to člověk víc kouká než tvoří a začíná to být trochu kontraproduktivní.

2. Koupelna
Já osobně se sprchuji, ale do vany se podle mě audiokniha rozhodně hodí, protože kdo by si chtěl namočit knihu? Audiokniha se mimochodem hodí také k líčení nebo česání či co se sebou každý den provádíte (a já ne, takže vážně nemám ponětí, kolik času takovými činnostmi strávíte). Já si ovšem audioknihy pouštím v koupelně tak jako tak - třeba u čištění zubů, které mi kvůli rovnátkům trvá poměrně dlouho. 

3. Domácí práce, úklid
Nejsem sice hospodyňka, ale žehlit a uklízet se musí a takový čas se dá skvěle využít. To samé platí u vaření a pečení - při takovýchto činnostech většinou člověk stejně přemýšlí nad nesmrtelností chrousta nebo podobně zajímavými tématy, takže není na škodu se ponořit do nějakého pěknějšího příběhu.

Untitled4. Běhání, procházky, cestování
Nejsem zrovna sportovní typ a běžela bych možná jen tehdy, kdyby někde hořelo, ale u dalších dvou činností jsem si poslech audioknih oblíbila. Procházky a výlety se dají pěkně zpříjemnit, když nemáte kamarády, kteří by se procházeli s vámi, o cestování ani nemluvě. Někteří šťastlivci si v hromadné dopravě čtou papírovou knihu, ale ne každý žaludek to akceptuje a ne každý využívá hromadnou dopravu. Zkušenosti s poslechem audioknih u řízení sice zatím nemám, ale znám pár lidí, kterým knížky krátí cestu do práce, takže myslím, že možné to je.

5. Usínání
Že prý spát u audioknihy není zrovna efektivní? Já poslední dobou usínám s audioknihou stále. Třeba si pustím Harryho Pottera, kterého znám pomalu nazpaměť, takže nemusím myslet na domov a není mi smutno. Ovšem musím vám připomenout, že když chcete u audioknihy usnout, pravděpodobně si ji nevypnete, takže nezapomeňte na ostatní obyvatele domu, kteří se možná chtějí vyspat v tichu. Nemusíte ani usínat se sluchátky (ačkoliv mě se to občas podaří), stačí jen trochu snížit hlasitost.

6. Sociální sítě
Když už se tedy rozhodnete prokrastinovat u počítače a skončíte na sociálních sítích, můžete si k tomu audioknihu klidně pustit, protože vás asi žádné hluboké myšlenky nečekají. Ovšem například při psaní článku na blog se to zrovna nehodí, protože se nesoustředíte ani na jedno a píšete nesmysly (to vím z vlastní zkušenosti, takže mi věřte).

inspration7. Focení
Tenhle bod možná nezachrání každého, ale minimálně knižním blogerům trochu času ušetří. Měsíční chvástačky a focení Destrukčního deníku totiž zaberou více času, než si myslíte, a to ani nemluvím o blogovém instagramu! A pro ty, kdo fotí hodně, určitě doporučuji poslech audioknihy u editování fotek a jejich promazávání - důvěřujte člověku, který si přivezl z tábora plnou kartu fotek a promazával je tři dny. Kdybych tehdy poslouchala audioknihy místo písniček, byla by moje chvástačka o dost delší...

8. Jídlo
Dříve se mi často stávalo, že jsem jedla sama, takže jsem čas využívala ke čtení. Ovšem není nic horšího než zašpiněná a politá kniha - ne každý potřebuje vědět, čím jste se při čtení spali. A pokud jíte příborem, není čtení u jídla praktické už vůbec. Takže si místo videí pusťte k jídlu nějakou tu audioknihu a máte vystaráno.

9. Nemoc
Takhle jsme vlastně s audioknihami začala. Určitě jste někdy byli nemocní tak, že jste na čtení zkrátka neměli sílu a koukání na nějakou obrazovku vašemu zdraví také zrovna moc neprospělo. Já jsem právě díky takovéto nemoci začala audioknihy poslouchat, protože hodiny nicnedělání se vám brzy omrzí, když je vám ještě ke všemu špatně. Takže to možná opravdu platí: všechno zlé, je pro něco dobré. Ale abychom si rozuměli, neponoukám vás tady k tomu, abyste byli schválně nemocní, to si vážně nepřejte.

10. Skládání puzzle
Ano, ještě existují bytosti, které skládají puzzle. Třeba já. Ovšem uveďme pojem puzzle na pravou míru: nemyslím ty skládanky pro děti, které máte za pět minut hotové. Spíš jsem měla na mysli ty složité obrovské obrazy, které si po týdnu skládání pyšně pověsíte na zeď. A audioknihy se k této nevšední a nepopulární činnosti opravdu hodí.

+ povinná četba
Tohle není úplně činnost, ale pro ty, co jsou (stejně jako já) školou povinní, může být audiokniha stravitelnější formou povinných titulů. Pokud vám tedy dělá složitější jazyk problémy, můžete vyzkoušet poslouchání a uvidíte, jestli vám to pomůže.

A co vy? Posloucháte audioknihy? Co při poslechu děláte?
Marky
P.S. Jsem zvědavá, kolikrát jsme v tomto článku použila slovo audiokniha... Když ono to nemá synonyma!

Komentáře

  1. Vždycky jsem si říkala, že audioknihy nejsou nic pro mě. Pak jsem jednoho dne ležela s odeznívající migrénou, kdy už mi nebylo vyloženě na umření, ale číst si nebo na něco koukat bych nezvládla. A řekla jsem si, že přesně na tyhle chvíle by se nějaká ta audiokniha hodila :) Takže jim díky svým blbým migrénám asi někdy dám šanci :D Ale tvořit u toho nebo běhat/sportovat bych asi nemohla, buď bych se potom nesoustředila na jedno nebo na druhý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Migrény mě taky často trápí a právě audioknihy se k nim perfektně hodí. :)

      Vymazat
  2. Já bych ještě dodala cestu do školy. Dnes jsem šla pěšky do školy a poslouchala s tím, že mi běhal mráz po zádech celou cestu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To beru jako cestování a procházku v jednom, ale máš pravdu, audioknihy se tehdy rozhodně hodí.

      Vymazat
  3. Já se na audio vůbec nemůžu soustředit, v podstatě mi uniká děj a můžu poslouchat jen něco, co opravdu znám téměř nazpaměť a nebo být v naprostém klidu. Takže v mých uších zní zatím pouze občas Saturnin :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Saturnina mám taky moc ráda. Přeji hodně štěstí do dalších titulů ;)

      Vymazat
  4. Já se taky nedokážu soustředit na mluvené slovo :( Zkoušela jsem to při cestování i uklízení, ale stejně jsem se za chvilku ztratila a nevnímala jsem, o čem je řeč. Asi prostě potřebuju tu knížku držet v ruce a vědět, že zrovna teď veškerý svůj čas a pozornost věnuji pouze tomu příběhu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že každý to má jinak. Já s posloucháním nikdy problém neměla - vyrůstala jsme na CD s pohádkami :D

      Vymazat
  5. Na audioknihy se pořád dívám trochu zkrz prsty, nedokážu si předsavit, že bych si poslechla něco, c jsem ještě nečetla. Jednou v práci jsem na youtube narazila na Harryho Pottera a začala si ho pouštět při práci. Docela jsem si na to mluvené slovo k práci zvykla, tak jsem si pořídila knížky, které už mám přečtené a tento týden začala s poslechem.
    Jinak při práci a prokrastinaci u počítače doma většinou pouštím hudbu a nebo seriály v češtině, to je takové nenáročné. Ale možná taky přejdu na audioknihy.
    A vlastně už jako malá jsem při nemoci poslouchala céda s pohádkama z Pusíka :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za všechny ty zkušenosti :) Snad se ti povede přejít ze seriálů k audioknihám :D

      Vymazat
  6. Nikdy jsem audioknihu snad ani neposlouchala... Totiž jsem si říkala, že bych u toho musela něco dělat, protože jen tak sedět bych asi nevydržela. Zároveň jsem se bála, že jakákoliv činnost by zamezila maximálnímu prožitku z poslechu. Teď vidím, že se dá dělat bezpečně tolik věcí! Děkuji za článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je tedy vážně hřích, měla bys je vyzkoušet! Není vůbec zač - budu ráda, když díky mně audioknihy objevíš :)

      Vymazat
  7. Já ještě nikdy žádnou audioknihu neposlouchala. Už dlouho váhám, že bych zkusila Hvězdy nám nepřály, ale pořád se tak nějak vymlouvám, že vlastně nebudu mít čas a tak. :D Tak teď si mi to dost ulehčila/ztížila? :D Už se nemám naco vymlouvat, protože je fakt, že u těchto věcí bych to krásně stíhala :D Hah, tak já si snad opravdu nějakou tu audioknihu pořídím. :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hvězdy jsou vážně skvělé - brzy budu na audioknihu dělat recenzi, tak si na ni určitě počkej :) Nevymlouvej se, to se nepřijímá. Koukej si nějakou pořídit - třeba právě ty Hvězdy ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.