V jednoduchosti je krása. | Město čarodějů - recenze

13420925Název v originále: Město čarodějů
Autor: Tereza Janišová
Nakladatelství: XYZ
Žánr: YA, fantasy
Série: Erilian #1
Počet stran: 272
Čteno: 26. - 27. července 2015

O čem to je?
Kiara právě začíná se studiem na Univerzitě magických věd, ale zrovna klidný školní rok ji nečeká. Někdo se totiž pokouší dostat do Velké rady čarodějů, a to za jakoukoliv cenu. Je pravda, že řídit celé kouzelné město Erilian, to není jen tak něco, ale přesto... A co s tím má vlastně společného Kiara, která teprve poznává svou první lásku?

Hodnocení
Pokusila jsem se trochu přepsat anotaci této knížky, aby odpovídala jejímu nádechu. Město čarodějů je totiž milá až roztomilá pohádka pro děti. Tím rozhodně neříkám, že se mi knížka nelíbila, naopak! U čtení jsem si příjemně odpočinula, ale to až poté, co jsem si zvykla na autorčin styl psaní. Nejprve jsem knihu kritizovala, jak jen to šlo, protože (stejně jako u prvního dílu Percyho Jacksona) jsem si nedokázala zvyknout na to, že čtu příběh pro děti. Ovšem jak říkám, jakmile jsme si to uvědomila, dokázala jsme si příběh užít.

Na stylu psaní autorky je přesto vidět, že s psaním teprve začíná, protože děj se čas od času zasekává a zápletka je jedno velikánské nekonečné klišé. Po většinu knihy se vlastně nic neděje a všechno se najednou zauzlí a rozuzlí až na úplném konci, čtení mě přesto bavilo. Obyčejný život Kiary totiž pro mě vůbec obyčejný nebyl...

Ovšem o co je příběh jednodušší, o to je kouzelnější - a to v obou smyslech slova. Tereze Janišové se podařilo něco, nad čím musím smeknout: postavila překrásný kouzelnický svět, ve kterém se čtenář snadno zorientuje, ale zároveň mu neodhalí všechno a protože je to kouzelný svět, má autorka vždycky nějaké eso v rukávu. 

Ačkoliv jsem se snažila hlavní hrdinku nesoudit příliš kriticky, protože se přece jen jedná o knížku pro děti, zdála se mi Kiara neskutečně naivní. Ano, autorka sice propracovala své postavy poměrně detailně, ale přesto mě ta naivita čas od času tak trochu ubíjela. Občas se totiž objevily nicneříkající dialogy, které vypadaly opravdu uměle a postavám vůbec neseděly.

Názor na obálku
Obálka je sice pěkná, ale neupoutá až tolik pozornosti. Oproti tomu jako největší klad knihy bych hodnotila překrásné ilustrace, které doprovází čtenáře po celou dobu čtení a skutečně zpříjemňují zážitek z knihy.



Shrnutí
Město čarodějů skutečně doporučuji mladším čtenářům, které určitě nadchne a nezklame. Starší čtenáři s kritickým okem sice nejspíš najdou v příběhu i postavách nějaké mouchy, ale přesto si myslím, že magický svět, který Tereza Janišová vytvořila, okouzlí každého. Autorka se držela hesla "V jednoduchosti je krása," což se občas vyplatilo (například v příběhu) a občas ne (například při tvorbě postav). Sice knize nedávám nejvyšší hodnocení, ale čtení jsem si opravdu užila.

Celkové hodnocení: 3/5

Marky

Komentáře

  1. První díl Erilianu jsem taky četla a mám na to vesměs podobný názor. Nesouhlasím jen s těmi postavami - dle mého je autorka zvládla dobře včetně Kiary. Ačkoliv s dialogy máš zase pravdu, to je ale zase věc trochu jiná, řekla bych :D
    A ta obálka... Sice tolik neupoutá, ale za to dle mého knihu fakt pěkně vystihuje, protože je jednoduchá, jako samotný příběh ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tvým názorem na obálku souhlasím... Ale Kiara mě zkrátka vytáčela :D

      Vymazat
  2. Sérii vůbec neznám, ale vypadá to dobře, takže se po ní poohlédnu :) Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  3. Erilian jsem kdysi dávno četla a také se mi i přes svou celkovou jednoduchost zalíbily všechny díly. Kdybych totiž měla číst stále jenom samé vážné a těžší knihy, asi by mě za chvíli kleplo. :D Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, člověk si od těch vážností musí dát čas od času pokoj :) Díky :)

      Vymazat
  4. Ja jsem Kiaru ale vubec nemohla vystat. A nebylo to jen tou naivitou, celkove me neustale vytacela. Mne se vic libil druhy dil, i kdyz zapletka se mi jevila dost slaba, podobne jako u Mesta carodeju. Jak pises, kouzelnicky svet autorka vykreslila krasne. Proste spise oddychove cteni. Posledni dil mam rozecteny, ma byt nejlepsi, tak uvidime.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou, ale druhý díl jsem zatím nečetla...

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.