10 důvodů proč si přečíst V šedých tónech


Ahojky!
Tahle rubrika skoro zanikla, ale já jsem si zkrátka řekla, že by sálo za to ji oživit, protože občas zkrátka nestačí jen napsat recenzi, abyste donutili někoho si knihu přečíst - musí se trochu vyzdvihnout. A právě to dneska dělám...

18000063Informace o knize:


Název v originále: Between the Shades of Gray
Autor: Ruta Sepetys
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: fikce, historický román, YA
Série: -
Počet stran: 288
Anotace: Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Jednoho večera k nim domů ale vrazí sovětská tajná policie a společně s její matkou a malým bráškou ji odvlečou pryč. Čeká je deportace do pracovních táborů na Sibiři.

Lina se musí naučit bojovat o život, přijímat obtížná rozhodnutí, spolknout ponižování a bití a hlavně se nenechat zlomit, udržet si vlastní lidství. A to se jí daří díky rodině a také lásce k výtvarnému umění. I přes ohromné riziko si kreslí a zapisuje, co všechno ona a ostatní lidé okolo ní zažívají. Nejdříve kreslí, protože doufá, že se díky obrázkům a vzkazům jejímu otci podaří je najít a zachránit. Později proto, aby uchovala paměť národa a vzdala tak poctu tisícům nevinných lidí, kteří byli odsouzeni k smrti, ať už okamžité při popravách, nebo pomalejší v pracovních táborech.

Linin pohnutý příběh je plný lidské krutosti a nenávisti, ale zároveň lásky a naděje. Otázkou zůstává, zda naděje a láska dokáží udržet člověka při životě a s hlavou vztyčenou dostatečně dlouho…





Proč si knihu přečíst:

1) Kniha podle skutečných událostí
Takových knih není nikdy dost. Podle mě bychom měli něco vědět nejen něco o minulosti naší milé české kotliny, ale taky zbytku Evropy nebo případně světa. Zkrátka a dobře naše minulost ovlivňuje přítomnost a přítomnost ovlivňuje budoucnost, takže by se hodilo o minulosti něco vědět. Třeba se jednou poučíme z vlastních chyb a třeba nám vědění pomůže... Teď jsem se dostala do teoretické části, ale zkrátka je dobré číst knihy podle skutečných událostí.

Take my winter time by Silvermoonswan2) Děsivá historie pro puberťačky
Knih o historii je spousta, ale knih o historii, které se dají zařadit do žánru young adult je ještě mnohem méně. V šedých tónech je napsáno jednoduchým stylem, který sice ani v nejmenším nezjednodušuje historii, ale příběh Liny podává přístupnější formou, takže si ho může přečíst skutečně každý beze strachu, že nic nepochopí...

3) Pomalu, ale jistě
Příběh, který Ruta Sepetys stvořila, se vám vkrade do hlavy. Sice pomalu, ale jistě. A najednou zjistíte, že ačkoliv nepřišel žádný zvrat v ději, vy koukáte do zdi s otevřenou pusou a říkáte si : "Jak se něco takového mohlo stát? Jak je to možné? Proč?" nebo něco podobného. Může to být příběhem, historií nebo něčím úplně jiným - to jsem neodhalila, ale vím, že nejsem sama, kdo si u knihy prožil to samé.

4) Poutavé a efektní
Kniha je dělená do mnoha krátkých kapitol a odsýpá rychle. Jak už jsem spala, styl saní je jednoduchý a velmi sympatický. Někdo by mohl říct, že tahle kniha jde "na efekt" jako třeba Ostrov lhářů, o kterém takovou kritiku slýchám skutečně často. Ale nečteme knihy právě proto, aby v nás něco zanechaly? A V šedých tónech to rozhodně efektní je.

5) Krása
Teď si asi myslíte, že si dělám legraci - tak temná kniha přeci nemůže být krásná, nebo ano? Divili byste se, ale přece jen může! Sice vám toho nechci moc prozradit, ale momenty, kdy se nad knihou budete usmívat, vás neminou.

6) Naděje a motivace
O co víc budete z téhle knihy smutní, o to víc vám Linin příběh dodá naděje. Naděje, protože vy můžete žít a máte co jíst a máte se dobře. A motivace, protože máte život, ve kterém si mžete vybrat, co chcete a budete dělat a své rozhodnutí můžete klidně několikrát změnit. Můžete, tak toho využijte!

7) Láska
Na pozadí historického příběhu se přece jen objeví malá romantická zápletka. Není velká a nezasahuje do příběhu, ale je. Můžete ji vnímat jako kladný aspekt a když se vám nebude líbit, můžete ji schovat a přehlížet, ale já se nad ní raději usměji. Protože nad láskou se usmát dá.

8) Každý má své místo
Nenašla jsem žádné postavy, které by V šedých tónech přebývaly. Nikdo nebyl navíc a každá postava se v průběhu stránek změnila nebo nějak jinak rozvinula. O každém jsem se dozvěděla dost, aby mě postava zaujala, ale dost málo, abych zůstala při čtení. Našla jsem si sice své oblíbence, ale nenašel se nikdo, koho bych vyloženě nenáviděla. Vlastně jsem svým způsobem měla ráda i záporáky, což je sice zvláštní, ale je to tak.

9) Litva a Rusko
Pokud se zajímáte o jednu z těchto dvou zemí, prostřednictvím této knihy se máte možnost dozvědět mnoho zajímavého i nezajímavého o Litvě a Rusku v té době. A pokud vás to nezajímá, tak máte upřímně řečeno docela smůlu, protože se to dozvíte stejně - s tím se zkrátka nedá nic dělat.

10) Nesmí být zapomenuto!
Jako kdybych to nenapsala už devětkrát, připomínám to ještě jednou:Na historii by se nemělo zapomínat a na tuto knihu taky ne. Prostě si to přečtěte, není to jasné?

Pokud jste V šedých tónech četli, jak se vám kniha líbila?
A pokud ne, přesvědčila jsem vás k jejímu přečtení?
Marky

Komentáře

  1. Hm... tak že bych tuhle knihu taky vyzkoušela? :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knihu jsem si kdysi strašně moc chtěla pořídit. Pak jsem na ni úplně zapomněla a teď jsi mi ji opět připomněla, takže ti děkuji za připomenutí, teď už si ji opravdu pořídím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, od toho tu jsem... Na tuhle knihu by se rozhodně zapomenout nemělo ;)

      Vymazat
  3. Souhlasím s tebou ve všem co jsi napsala, tuto knížku jsem četla dvakrát a i podruhé jsem z ní měla silné pocity. A zvrat v ději - no, řekla bych, že celá kniha je jeden velký dějový zvrat. :)
    Tahle rubrika se mi líbí, málem bych zapomněla na to, že něco takového vlastně píšeš. Je to moc dobrý nápad. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si ji zatím podruhé přečíst nestačila, ale určitě na ni dojde :) To jsi řekla naprosto přesně, vidíš mi do hlavy a slova formuluješ lépe, než já sama :D Děkuji, já málem taky zapomněla, ale občas recenze zkrátka nestačí...

      Vymazat
  4. Vypadá to zajímavě, po knize se určitě poohlédnu. Děkuji za článek :)
    http://fiamorisrunning.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, budu ráda, když si knihu přečteš :)

      Vymazat
  5. Knihu mám a jsem na ni strašně moc zvědavá.Několikrát jsem nad ní váhala a konečně ji mám,ale teď se ještě k ní dostat :/
    Moc pěkné napsané :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ty jo, tohle je děsně dobrej projekt, mám chuť ho na svém blogu v budoucnu taky v podobném stylu zavést! Nebude to vadit? :)

    Co se přímo knížky týče, V šedých tónech si chci přečíst už asi dva roky nebo možná i déle. Jednou jsem dokonce zvažovala, že si knížku koupím, co jednou, aspoň pětkrát, ale vždycky jsem nějak dala přednost něčemu jinému. Myslím, že na letošním Světě knihy už si ji opravdu koupím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně ne ne, budu moc ráda :)
      Měla jsem to s ní stejně tak, ale občas mám takovou tu náladu "O tomhle slýchám už tři století, vážně bych si to měla pořídit..."

      Vymazat
  7. Když se mě někdo zeptá na nejoblíbenější knihu, tak moc nevím, co odpověď, ale jako první mě napadne právě tato. Četla jsem ji před dvěma lety a hodně se mě ten příběh dotknul, až nečekaně silně. Od té doby mám neustále chuť přečíst si ji znovu, ale zatím jsem pořád dávala přednost ještě nepřečteným knihám. Hodně často ji ale beru do ruky a jen tak v ní listuju a čtu si některé pasáže. Teď ji poslouchám v audioverzi v angličtině a to je taky zážitek. Je to příběh, na který nezapomenu a jsem zvědavá na to chystané filmové zpracování. Strašně moc doufám, že se to povede, protože tahle kniha si to zaslouží.
    Psala jsem si i s autorkou a je to opravdu moc milá paní a nemůžu se dočkat, až si přečtu její nejnovější knihu, která se taky odehrává během války. Myslím, že nejspíš ani nevydržím počkat na český překlad a pořídím si knížku v originále. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda bych si ji přečetla v angličtině, snad ještě před filmem :) To mě nepřekvapuje, autorka takové knihy prostě sympatická být musí :)

      Vymazat
  8. Tahle knížka je dílo boží! Zanechala ve mně hlubokou rýhu. Pokud budeš mít chuť, můžeš si přečíst i můj názor: http://bookeers.blogspot.cz/2015/02/recenze-v-sedych-tonech.html.

    OdpovědětVymazat
  9. Zaujímava rubrika :) Normálne si ma navnadila na túto knihu :) Btw- máš moc krásny blog ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Na tuhle knihu jsem se chystala. Díky tvému článku se na ní těším ještě víc. Tahle rubrika je zajímavá a opravdu funguje jako dobrá motivace k přečtení knihy, díky ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že série funguje, jak má ;)

      Vymazat
  11. Jsem toho názoru, že bychom si knihy o válce číst měli, abychom se(jak jsi psala) poučili. Takže ano tuto knihu si přečtu:).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.