Její Svátost Knížka | Dalajlamova kočka a umění příst - recenze

25405846Název v originále: The Dalai Lama's Cat and the Art of Purring
Autor: David Michie
Nakladatelství: Synergie
Žánr: náboženství
Série: Dalajlamova kočka #2
Počet stran: 256
Čteno: 8. srpna 2015
O čem to je?
Jeska se konečně zabydlela u Dalajlamy, ale on musí odjet na dlouhou cestu. Předtím, než ji na dlouhou dobu odpustí, uloží Její Svátosti Kočce (odtud jméno Jeska) úkol: musí najít pravou příčinu štěstí. Ovšem to není zdaleka tak jednoduché, jak by se mohlo zdát... 

Hodnocení
Pokud jste četli mou recenzi na první díl této série, je vám asi jasné, že moje očekávání před čtením této knihy byla opravdu vysoká. Dalajlamova kočka  se dokonce dostala na sezam mých nejoblíbenějších dvanácti knih za rok 2015 a David Michie patří mezi mé nejoblíbenější autory. Povedlo se autorovi zopakovat svůj úspěch?

Jak bych mohla popsat, jaké je žít v blízkosti dalajalmy? Docela jednoduše, je to něco zcela výjimečného. V okamžiku, kdy vstoupí do místnosti, začne na všechny působit jeho srdečné štěstí. Ať se vám v životě děje cokoliv, ať čelíte jakékoliv tragédii nebo ztrátě, jakmile se ocitnete poblíž jeho Svátosti, začnete mít pocit, že hluboko uvnitř je všechno v pořádku.

Upřímně? Ano. Dostala jsem další knihu napsanou z perspektivy kočky, která se seznamuje s buddhismem. Vím, že to nejprve zní naprosto šíleně, ale když se nad tím zamyslíte, je to vlastně geniální nápad! Jako milovník koček můžu s čistým svědomím prohlásit, že jsem byla naprosto spokojená a všem, kdo do této skupiny patří také, tuto sérii vřele doporučuji. Nejenže je naše kočičí hlavní hrdinka vtipná a sympatická, ale nezapomíná nám podávat zajímavé postřehy z její vlastní perspektivy a možná si díky ní uvědomíte, jak jste vlastně sami tak trochu divní...

Pokud si myslíte, že tahle kniha je jenom pro věřící, jste na omylu. Já věřící nejsem, ale kdybych si měla nějaké náboženství vybrat, už jen kvůli Davidu Michiemu by to byl buddhismus. Autor čtenářům i ve druhé knize tohle náboženství představuje milým způsobem a nechává každému prostor udělat si na všechno vlastní názor. Rozhodně se nebojte, že vám někdo bude něco vnucovat. 

Každou minutou, kterou trávíte starostmi, přicházíte o šedesát vteřin štěstí.

V knize najdete opět spoustu poučení a životních lekcí a myšlenek. Já jsem si opět odnesla spoustu věcí, nad kterými bych se ráda zamyslela, a poučila jsem se. Zdálo se mi ovšem, že se Michiemu nepodařilo myšlenky tak dobře spojit s příběhem jako v prvním dílu. Občas jsem měla pocit, že čtu příliš myšlenek za sebou a že jsou příběhy vytvořené tak, aby se tam dalo nacpat ještě víc a víc předmětů k zamyšlení.

Autorovi se sice nepodařilo mě nechat sedět s úsměvem na rtech, ale mozek mi myšlenkami naplnil i tak. Přece jen je skoro nemožné, aby se někomu podařilo napsat druhou takhle perfektní knihu. Já ovšem autorovi odpouštím, protože tahle kniha byla i tak vynikající a těším se na třetí díl...

"Držíme se toho, co známe," souhlasila Serena. "Nechceme se vzdát toho, co nám kdysi přinášelo štěstí, přestože teď nám to už žádné štěstí nepřináší."

Názor na obálku
Synergie své české čtenáře tentokrát mile překvapila vlastní a moc pěknou obálkou, která je laděna do podobných barev jako obálka prvního dílu, takže se vedle sebe v knihovničce pěkně vyjímají. Zahraniční obálky jsou pochopitelně také překrásné, ale co byste čekali, že vám povím, když jsou na nich takové krásné kočky?

1738161225726858

Shrnutí
První díl této série byl perfektní a i druhý byl skutečně vynikající. Dokonalé vysvětlení buddhistických myšlenek z pohledu kočky musí zaujmout (nejen) každého milovníka koček. Kniha nikomu nic nevnucuje, jen dává podněty k zamyšlení. Sice se mi zdálo, že se v této knize méně sloučily s příběhem než v prvním dílu, ale přesto jsem si čtení moc užila a knihu doporučuji všemi deseti!


Celkové hodnocení: 4,5/5

Marky

Komentáře

  1. Jo, něco o buddhismu bych si měla přečíst. A kočky žeru. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bys měla :) Já tedy kočky nejím, ale taky je mám ráda :P

      Vymazat
  2. Joo, miluji Dalajlamovu kočku a Davida Michieho jako autora mám taky čím dál raději :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím o tom, četla jsem Tvé recenze :) Těším se na další knihy od Michieho... Kterou bys mi doporučila?

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.