Milý slon v porcelánu | S láskou, Rosie - recenze

24443108Název v originále: Love, Rosie
Autor: Cecelia Ahern
Nakladatelství: Motto
Žánr: romantika, contemporary
Série: -
Počet stran: 448
Čteno: 23. - 30. září 2015

O čem to je?
Rosie a Alex jsou nejlepší kamarádi. Jejich vztah je čím dál pevnější, než je nakonec osud začne rozdělovat. Znovu a znovu. Oni se ale jen tak nedají a stále se kontaktují, i když každý z jiného konce světa. Každý z nich si totiž postupem času vytvoří svůj vlastní život a každý z těch životů je naprosto odlišný... Jenže může vztah, ač tak pevný, přežít tak velkou vzdálenost po tak dlouhou dobu?


Hodnocení
Poprvé jsem četla knihu ve slovenštině a řeknu vám, že jsem si to užila naplno! Bylo to naprosto impulzivní rozhodnutí, ale jsem z něj opravdu nadšená, protože jsem se čtením neměla žádný problém a aspoň jsem získala aspoň trochu představu, jak se co píše. 

Je ale možné, že k tomu přispěla "jednoduchá" forma knihy. Příběh Rosie a Alexe je totiž psaný formou dopisů, mailů, chatových zpráv a tak dále. Díky tomu čtení dost odsýpá a v kombinaci s pozitivně laděným romantickým příběhem vám stránky utíkají pod rukama tak rychle, že je ani nestačíte chytat (Ne, nejsem opilá, jenom mi nejdou básnické prostředky v recenzích.) a už je konec. U podobných knih se ovšem často stává, že nevyzní autenticky, ale to není případ S láskou, Rosie! Veškerá komunikace (nejen) mezi Rosie a Alexem je napsaná skutečně věrohodně a uvěřitelně, takže jsem dokonce měla občas pocit, jko bych četla vlastní zprávy.


heartNechcem, aby bola Katie odo mňa taká závislá, keď bude staršia. Pravdaže chcem, aby vedela, že som tu pre ňu stále a že ju nekonečn ľubim, ale aj ona potrebuje vyť nezávislá.
Aj ja potrebujem byť nezávislá.
(~ strana 57)

Na tom má určitě podíl také věrohodnost všech postav, které se v příběhu objevily. Rosie je správný slon v porcelánu, ale má dobré srdce, takže si ji zkrátka musíte oblíbit. Alexe oproti tomu na začátku budete možná chvíli odsuzovat, ale jsem si jistá, že přijde chvíle, kdy ho budete mít rádi také (ačkoliv to ne nutně musí vydržet). Já si ze všech nejvíc asi oblíbila Rosiinu nejlepší kamarádku Ruby, která se i přes Rosiinu neschopnost snaží svou kamarádku vždycky podržet a poradit jí a umí být ve správný čas na správném místě.

A když už se bavíme o správném čase a místě, přichází na řadu vztah, o který v této knize vlastně jde. Autorce se skutečně mistrně podařilo ukázat nepřízeň osudu, až jsem si u čtení občas říkala, že to není možné, aby měl někdo až TAKOVOU smůlu... Rosie ji ale skutečně měla a ať mi tvrdí kdo chce, co chce, stojím si za tím, že i taková smůla působí skutečně věrohodně.

Letter, letters, and vintage imageRosie: Na čo sa podobám ja?
Ruby: Dobrá otázka... Myslím, že tak trochu na cubiľu.
Rosie: Na cibuľu?! Ľudia kvôli mne plačú a navyše zapácham? Cibuľa?!!! Ľudia kvôli mne plačú a eště k tomu zapácham?
Ruby: Prečo si napísala dvakrát to isté?
Rosie: Ani cibuľu neošúpeš na prvý raz.
Ruby: Asi nie. Podľa mňa sa na cibuľu ponášaš preto, lebo máš veľa vrstiev, Rosie Dunnová, a ako roky plynú, nektoré sa odlupujú. Mysím, že pod týmivrstvami je oveľa viac, ako ľudia tušia.
(~ strana 140)

Názor na obálku
Tahle kniha má snad deset milionů verzí obálek - ani jsem nemohla vybrat ty, které jsem sem nakonec dala... Je to spíš takový náhodný výběr. Mezi moje nejoblíbenější ale v tomhle případě patří ty filmové, protože jsou zkrátka nejroztomilejší! Jinak jsem mimochodem narazila i na mnoho obálkových příšer, ale ty jsem do recenze přidat odmítla.


14786552379920706297141763923449697178815871730635518245735

Shrnutí
Co říci závěrem? Užila jsem si to. Od téhle knihy nemůžete čekat dílo století, ale přece jen se jedná o milý příběh se sympatickou hlavní hrdinkou a věrohodnými postavami, které si dříve nebo později určitě oblíbíte. Navíc je tento příběh psaný v dopisech, zprávách a podobně, takže vám bude utíkat velmi rychle a knihu budete mít za chvilku přečtenou. A pokud máte nejlepšího přítele, který je zrovna na druhém konci světa, tak nechápu, proč jste tuhle knížku ještě nečetli... Určitě vám vykouzlí úsměv na tváři a několikrát vás rozesměje.

Celkové hodnocení: 4/5

Marky

Komentáře

  1. Mám ji doma a docela jsem se na ni těšila, ale když jsem pak zjistila, že je celá psaná jen v dopisech a tak podobně, vyděsilo mě to. Obávám se, že mě to nebude takhle bavit. Já jsem spíš na typický příběh, takže knihu neustále odsouvám. Jsem zvědavá, kdy se k ní dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si nemyslím, naopak je to ještě lepší ;) Ale chápu, i když rozhodně za pokus stojí...

      Vymazat
  2. Já ji čwetla už kdysi, ještě první vydání s jiným názvem (což mě rozčiluje přejmenování) a kniha se mi moc líbila. Mám tuhle autorku hodně ráda a líbilo se mi i filmové zpracování.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, přejmenovávání knih je podivná věc... OD téhle autorky jsem zatím nic jiného nečetla, ale ráda bych :)

      Vymazat
  3. Už jen kvůli tomu úryvku s podobností k cibuli mám chuť si tuhle knihu někdy přečíst. :D Od autorky mám doma, zatím nečtený, titul Vzpomínky na zítřek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem se trefila :D Já se ještě na její ostatní knížky taky musím mrknout ;)

      Vymazat
  4. O knížce jsem kupodivu slyšela, ale bohužel si nemyslím, že se žánrově jedná zrovna o ten můj šálek kávy. Každopádně věřím, že může být dobře napsaná s milým příběhem a navíc, jak ty říkáš, mám ráda knihy, které dokážou člověku vykouzlit úsměv na tváři :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak to, kupodivu? :D Tak tohle přesně Rosie dokáže :¨)

      Vymazat
  5. Já se od autorky chystám na PS Miluji Tě a pokud se mi bude líbit, Rosie bude hned další... Díky za hezkou recenzi :)
    Hezké pondělí!
    K

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.