Óda na Londýn a Samanthu Shannon | Vidořád - RC review


25779625Informace o knize
Název v originále: The Mime Order
Autor: Samantha Shannon
Nakladatelství: Host
Žánr: sci-fi, fantasy, paranormal, dystopie
Série: Kostičas #2
Počet stran: 519
Čteno: 23. ledna - x. února 2016

O čem to je? (Následující odstavec obsahuje spoilery na první díl!)
Paige se sice dostala ven z prvního Šeolu, ale to neznamená žádnou výhru. Stát se nejhledanějším zločincem v korupcí prohnilém Londýně není zrovna nejjednodušší osud pro mladou dívku. Sice na to není sama, ale pokud jí má někdo její prapodivnou historii vůbec uvěřit, bude se Paige muset ještě hodně snažit. Jak se v tak zkažené společnosti dá zorganizovat revoluce?


Hodnocení
Kostičas jsem loni ohodnotila třemi hvězdičkami, což je lepší průměr, protože mě nebavilo se jím prokousávat. Přesto jsem ale dala šanci druhému dílu. Ještě před jeho přečtením jsem si ovšem od jedné milé knihomolky nechala děj Kostičasu zopakovat, protože jsem měla strach, že jsem všechno zapomněla. A dobře jsem udělala. Samantha Shannon se totiž nenamáhá s žádným dlouhým vysvětlováním či opakováním děje nebo aspoň některých specifických pojmů - jsme vhozeni rovnou do příběhu a Paigino dobrodružství začíná tam, kde minule skončilo.

http://img1.wikia.nocookie.net/__cb20130619211230/theboneseason/images/2/2b/No_safer_place.jpg Ve Vidořádu, stejně jako v prvním díle, nenajdete žádné nudné pasáže. Stále se něco děje, připravuje, kazí a napravuje. Čtenář si nemá čas ani na chvilku vydechnout a autorka ho znovu vtahuje do dění s ještě větší vervou než předtím. To je sice chvályhodné, protože kdo by nechtěl přes pět set stran nabušených skvělým příběhem, ale taky to může mít trochu negativní dopad. Ačkoliv jsem byla z děje vážně nadšená a chtěla číst dál, unavovalo mě to. Čtení bylo pro mě vyčerpávající a bylo těžké si na něj najít čas, protože tahle kniha se po malých kouscích číst nedá.


Londýn - ten krásný, nesmrtelný Londýn - nebyl nikdy jen obyčejným městem. Byl a je to živoucí, dýchající tvor, kamenný leviatan, který pod šupinami skrývá mnohá tajemství. Dychtivě si je střeží, ukrývá hluboko ve svém těle a nalézt je mohou pouze blázni a ti, kdo si to zaslouží.
(~ strana 209)

Někde jsem četla, že autorka tento díl popsala jako svou ódu na Londýn a myslím, že to docela sedí. Ve Vidořádu se konečně dozvídáme více o fungování syndikátu a vůbec o životě všech vidoucích. Samantha Shannon se pořádně rozšoupla a hned ve druhém dílu ze sedmi (Sedmi! Jak dlouho budeme muset čekat?) odhaluje mnohá stará tajemství, která se pod povrchem zkaženého Londýna skrývají. Do knihy se přitom přidává i detektivní zápletka, která zatočí se vším, co jsme jako neznalí čtenáři mohli dosud tušit.

Tím se dostávám k samotnému konci, který pro mě vyzdvihl knihu na naprosto novou úroveň. Možná jsem naivní a nedovtipná, ale až do konce jsem si nebyla zdaleka jistá, jak to všechno vlastně dopadne či nedopadne... A autorka opět překvapila! na závěr knihy si přichystala hned několik zvratů a zrad a vážně si nejsem jistá, jak zvládnu čekat na další díly.


Prsty zabloudil k cejchu, který jsem měla vypálený na rameni - šest číslic, které kdysi byly mým jménem.
"Před časem jsi byla otrok," řekl. "Nebuď otrokem svého strachu, Paige Mahoneyová. Staň se paní svého daru."
(~ strana 393)

Paige Mahoneyová si v této knize povýšila na jednu z mých nejoblíbenějších hrdinek vůbec. Její osobnost se mění podle vývoje událostí a ona se stále snaží být více a více samostatná a neztrácí naději na úspěch. A ačkoliv nemá energie nazbyt, všechny kolem stále povzbuzuje, a to všechno aniž by si dělala plané naděje. Stejně tak se vyvinul i ostatní postavy, z nichž jsem si zvlášť oblíbila Ivy a Nicka.


Názor na obálku
Na české obálky této série bych mohla pět chvalozpěvy hodně dlouho: jsou jednoduché, atraktivní, lesklé a hebké na dotek (No, někdy si to zkuste!) a krásně vystihují obsah knihy. Další obálky (tedy až na tu kočku, kterou jsem vážně nepochopila) jsou taky moc pěkné, ale zkrátka neosloví tak, jako naše milovaná Hostovská...


25663860261755262907710726031130

Shrnutí
Vidořád je jednou z nejpropracovanějších knih, co jsem kdy četla - to je také jediné, co mu můžu vytknout: je těžké číst tak promyšlenou knihu. Jinak můžu jenom jásat: kniha byla plná akce a zvratů, zrady a překvapivých odhalení. Ke skvělému příběhu Samantha Shannon přidala ještě krásné popisy Londýna, více informací o fungování syndikátu, detektivní zápletku, humor i špetku romantiky. Všechny postavy se nějak vyvinuly a kniha vyústila do velkolepého finále. Zkrátka a dobře byl tenhle druhý díl mnohem, mnohem lepší než první. Půl hvězdičky si schovávám na další díly, protože věřím, že autorka ještě dokáže překvapit.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Děkuji internetovému knihkupectví Palmknihy za zaslání recenzní e-knihy. A pokud stejně jako já druhému dílu Kostičasu nemůžete odolat, můžete si jej stáhnout zde.

Máte nějaký druhý díl, který se vám v některé sérii líbil více než první?

Marky

Komentáře

  1. Moc hezká recenze :) Já mám už připravený Kostičas :) Snad se mi bude líbit a později i Vinořád :)

    OdpovědětVymazat
  2. Recenzi Vidořádu mám nachystanou a nejspíš ji zveřejním příští týden. Musím říct, že tak nadšená jako ty jsem rozhodně nebyla. Naopak, Kostičas se mi líbil mnohem víc... Jinak super recenze, moc se mi líbí použité obrázky ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? tak to si ráda přečtu, proč, protože já byla nadšená :D Děkuji :)

      Vymazat
  3. Kostičas jsem kdysi četla hned po vydání, byl to snad můj druhý recenzák od Hosta. Docela se mi líbil, taky jsem nespíš dala tři hvězdičky. Ale už si příliš nepamatuji své emoce a děj jen mlhavě. Skončilo to tak, že Paige utekla, ne? :D No, na Vidořád jsem četla strašně moc negativních recenzí a ta tvá je snad první pozitivní. Asi tomu někdy dám šanci. Ale budu si muset přečíst znovu i první díl, protože si fakt nepamatuju souvislosti. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, utekla... Taky jsem si to nepamatovala. Já četla recenze všeho druhu, ale za svojí si stojím ;) Já si to jenom nechala zopakovat a šlo to... Znova bych už Kostičas asi nedala.

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.