Stejný svět úplně jinak... | The Heir - recenze

22918050Název v originále: The Heir
Autor: Kiera Cass
Nakladatelství: Harper Teen
Žánr: YA, romantika, dystopie
Série: Selekce #4
Počet stran: 342
Čteno: 1. - 19. října 2015

O čem to je?
Eadlyn Schreave se narodila o sedm minut dříve než svůj bratr a není chvíle, kdy by toho přestala litovat. Nejen, že má jako budoucí královna Illey povinností až nad hlavu, ale teď ji ještě její vlastní rodiče nastrčí do Selekce! Jako by už o jejich romantickém příběhu neslyšela dost, teď se od ní čeká, že uskuteční svůj vlastní... Jenže jak se má zamilovat proti své vůli?

Hodnocení
Na čtvrtou knihu z princeznovské série jsem se moc těšila, protože přes všechnu kritiku jsem si psaní Kiery Cass skutečně oblíbila. A ani tentokrát mě autorka nezklamala - její knihy se čtou stále stejně rychle a lehce, že si ani nevšimnete, že jste začali číst druhou kapitolu, a už jste na konci. 

Ačkoliv má příběh spoustu společných prvků s předchozími knihami, u čtení jsem se rozhodně nenudila. Naopak jsem ocenila to, že jsem se do světa Selekce mohla vrátit a vidět ho jinýma očima... Jenže právě ty oči byly největší problém. Eadlyn mi jako hlavní hrdinka vážně vadila. Pokud jste četli Selekci, vynásobte nesnesitelnost Americy deseti, přičtěte trochu pýchy a komplexu nadřazenosti, odeberte trochu rozumu a máte Eadlyn. Jen kvůli ní mi čtení trvalo tak dlouho a byla jsem z ní občas vážně naštvaná nešťastná.

books, kiera cass, and the heir imageI was scared.
It was one thing to be expected t rule, to hold weight of millions of people in my hands. That was a job, a task. I could check things off lists, delegate. But this was much more personal, one more piece of my life that ought to be mine but wasn't.
(~ strana 24)

Na druhou stranu mi kniha z pohledu Eadlyn přinesla to, o čem jsem vždycky toužila, a to vidět Selekci z pohledu toho, kdo má vybírat. Ačkoliv bych asi Maxona bývala ocenila víc, ráda jsem se dozvěděla něco nového o tom, jak to v paláci vlastně všechno funguje, a především o vybíráním ssvého protějšku...

Díky Eadlyn také poznáváme více všechny nápadníky a myslím, že by mi dámská Selekce byla asi milejší, protože občasná rivalita mezi postavami mě trochu děsila. Do toho jsme se ještě dozvěděli něco o tom, jak se rozvinula Illea pod vládou našeho oblíbeného páru, ale protože mluvíme o Kieře Cass, nic není růžové (ani šaty na obálce - ty snad růžové nebudou nikdy...).

I sighed. "Yess, but I will be the queen," I corrected, sipping my coffee. I really didn't need this right now.
"And your name will be in a history book one day, and some bored ten-year-old will memorize it for a test and then forget all about you. You have a job, just like everybody in the world. Stop acting like it makes you more or less tahn anyone else."
(~ strana 174)

A ještě něco: spousta lidí tvrdí, že jsou si jistí, jak to skončí. Já jsem asi natvrdlá, ale nevím. A ačkoliv jsem si Eadlyn skutečně neoblíbila, skutečně se těším, až si přečtu další díl a dozvím se, jak to všechno vlastně dopadne... Přesto si myslím, že by bylo lepší, kdyby autorka zůstala u původní trilogie - jenže co dneska lidi nedělají pro peníze, že...?

Názor na obálku
Nenašla jsem jinou obálku a jinou ani nepotřebuji. Mojí oblíbenkyní zůstává stále Selekce, ale The Heir se spolehlivě zařadila na druhé místo a těším se, až vyjde česky, abych si ji mohla zařadit do poličky... Už aby to bylo, CooBoo!

Shrnutí
Pokud překousnete otravnou hlavní hrdinku, The Heir je skutečně příjemné pokračování princeznovské série. Díky novému úhlu pohledu máte možnost odhalit Illeu z jiného úhlu - dozvíte se více o vládnutí, o paláci, královských způsobech, lépe poznáte nápadníky Selekce a především nás oblíbený pár s odstupem několika let... Pokud se vám série líbí, pokračování vás určitě nezklame. A navíc má opět dokonalou obálku, tak na co ještě čekáte?

Celkové hodnocení: 4/5

Které knihy od CooBoo se letos nemůžete dočkat vy?
Marky

Komentáře

  1. No, Selekci jsem četla nedávno a docela to ušlo, i když, do dalších dílů se pustím až trochu s odstupem asi. Stejně tak do tohohle, asi bych nepřekousla další otravnou hlavní hrdinku, jestli bude po rodičích, tak se mám na co těšit. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si stojím za tím, že každý díl je o něco lepší a zajímavější - aspoň u Elity a První tomu tak bylo. The Heir bych do té série nejradši neřadila vůbec, ale budiž. Mezi Americou a Eadlyn ale vážně není špatné dát si pauzu :P

      Vymazat
  2. Selekci i Elitu už mám přelouskanou a První na mě čeká,no spíš jí čekám na tu chvíli kdy se do ní budu moct pustit.Zatím ji mám naplánovanou hned na první den března :-D
    S tou růžovou a šaty si mě dostala :-D
    Moc se těším až u Nás v Česku vyjde a doufám,že u Nás vyjdou i další novely :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První je úžasná!
      No, aspoň někdo, kdo chápe moje vtipy :D
      Taky se těším, taky doufám a děkuji :)

      Vymazat
  3. Já jsem hlavní trilogii skončila a do dalších knih se asi pouštět z časových důvodů nebudu...navíc.. já nesnášela už tupost Ameriky... myslím, že pokud je její dcera větší tupounka a otravounka, tak už bych to nerozdýchala..

    Cathy Chloupková
    CathyChloupkova.cz
    CathyChloupkova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to je dost možné... I když to asi záleží na tom, co netoleruješ :D

      Vymazat
  4. Na tuhle knihu se strašně moc těším! :). Akorát jsi mě s tou Eadlyn trochu vyděsila :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, to zvládneš... Zvládlas Americu, tak Eadlyn dáš taky ;)

      Vymazat
  5. Selekci mám vážně moc ráda. Máš pravdu, že se čte skoro sama a ty obálky.. Nad těmi přechází zrak. Všechny šaty jsou vážně krásné a stejně tak i obsah knihy. Nesnáším, když je mi hlavní postava nepříjemná, ale snad Eadlyn nějak překousnu a užiji si knihu :)
    Moc pěkná recenze :) Vážně mě navnadila, abych si knížku přidala na svůj seznam Must have :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásný komentář a za správný přístup - kdybych do téhle knihy šla jako ty, asi bych si ji užila mnohem víc :D

      Vymazat
  6. Eadlyn má bráchu? A já myslela, že dědí kluci :D Jsem na ni teda zvědavá, po tvém výčtu, jak si ji představit... :D Nemůžu se dočkat, až vyjde :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, má :D A normálně by to tak bylo, jenže kvůli Eadlyn se její rodiče rozhodli změnit zákon, aby to nebylo nefér... Skvělý nápad :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.