Červenám se a chci Silber. | TBR TAG


Ahojky!
Už jsem tu zase s TAGem, který je ovšem tentokrát originálnější než jindy. Původně jsem chtěla psát jednoduše článek o knížkách, které si chci přečíst, ale na zahraničních blozích jsem narazila na tento skvělý TAG, který se mi přesně hodil do konceptu. Tenhle TAG jsem tedy přeložila, ale nejsem jeho ůvodní autorkou.

Ale teď už k tématu: TBR, tedy To Be Read (k přečtení) je totiž alfou a omegou většiny knihomolů... Jakmile vám jednou přeroste přes hlavu, už ji nezastavíte, jak se můžete přesvědčit v tomhle článku!


1. Jak si udržuješ přehled o své TBR?
Špatně. Chci přečíst úplně VŠECHNY knihy (nebo skoro všechny) a to jde těžko splnit. Takže je všechny přidávám na Goodreads, nebo se o to aspoň snažím. Taky mám zvlášť seznamy knih, které si chci koupit - jeden ve formě odkazů na Bookdepository, a dalších několik v sešitě sepsané podle nakladatelství (ano, uhodli jste, první tři stránky jsou CooBoo).

2. Skládá se tvá TBR především z papírových knih či e-knih?
Řekla bych, že mám více e-knih, ae to jenom proto, že zrovna nevidím na svou knihovnu a od té doby, co jsem v Belgii, jsem si pořádně nekoupila knihy. A všechny výhry a nákupy se mi vrší v pokoji v Česku a já na ně nevidím. Ale hrozně se na ně těším - až se vrátím, bude megaunboxing, chtěli byste video?

3. Jak určíš, kterou knihu ze své TBR si přečteš jak další?
Taky těžko. Přednost mívají recenzní výtisky, ale to jen když se mi do jejich čtení skutečně chce. Jinak mám ještě svou TBR Jar Cahllenge, která mi každý měsíc jednou poradí. A když nemám ani jedno, ani druhé, vybírám naprosto pocitově. Kdybych se nutila do knihy, kterou nechci číst, dopadlo by to na sto procent špatně.

4. Která kniha je na tvém TBR seznamu nejdelší dobu?
Podle Goodreads je to Delirium od Lauren Oliver Tuhle knihu jsme už kdysi i rozečetla, ale už si ani nepamatuji proč jsem ji nikdy nedočetla... Koncept této série sám o sobě se mi zdá dost zajímavý - pojetí lásky jako nemoci zní vážně dobře a je to už mezi YA taková klasika, že bych si ji vážně měla přečíst. Lauren Oliver všichni vychvalují do nebes a já od ní ještě nečetla ani jednu knihu... Jaká je vaše nejoblíbenější kniha této autorky?


1161471818053060

5. Kterou knihu sis do své TBR přidala jako poslední?
Tohle je kniha Dorothy Must Die od Danielle Paige, kterou si prostě přečíst MUSÍM. Vendea myslím brzy chystá nějaké to společné čtení v rámci projektu Čteme v cizím jazyce. Ale především se jedná o retelling, tedy převyprávění pohádky. Jak už by mělo být jasné, jde o Čaroděje ze země Oz, kterého znám díky svému loňskému tanečnímu vystoupení opravdu dobře, takže jsem vážně zvědavá, co z téhle pohádky autorka dokázala vykouzlit.

6. Kterou knihu máš na své TBR jen kvůli její krásné obálce?
Ehm. No, těch je moc. Teď se červenám. Když ony ty obálky jsou prostě tak krásné, že nemusím ani číst anotaci a zkrátka si tu knihu přečíst musím ať už je, o čem je! Tady přikládám hned několik příkladů, u kterých jsem si stále nedohledala, o čem vlastně jsou. Nejspíš to budou všechno contemporary, ale já zkrátka miluji hru s fonty na obálkách knih a to tak většinou u romantických contemporary bývá...


22082075233107612286486118520642

7. Kterou knihu z tvého TBR seznamu se vlastně nikdy nechystáš číst?
Tady se patří zmínit Pod nekonečnou oblohou od Veronicy Rossi. Tuhle knihu jsem si kdysi dávno vážně přečíst chtěla, ale rostu a tak nějak ztrácím o určitý druh knih zájem. Také jsme s ponořením do knižní blogosféry, Bookstagramu, BookTubu a podobně zjistila, že tahle série nemá zrovna nejvyšší hodnocení. Možná jestli na ni někdy narazím v knihovně a nebudu mít zrovna v ruce dalších deset knih... Ale to je velmi nepravděpodobná situace.


1353789915745753

8. Na kterou ještě nevydanou knihu ze tvé TBR se vážně těšíš?
Pro změnu jeden titul, který ještě nemá ani obálku. Jde o knihu The Song Rising od Samanthy Shannon, která bude třetím dílem série Kostičas, již jsem si po přečtení druhého dílu skutečně zamilovala a další knihy se jednoduše nemůžu dočkat.

9. Kniha na tvé TBR, kterou ti doporučují úplně všichni?
Eleanor a Park. O téhle knize mluví úplně všichni a já ji stále ještě nečetla. Nevím, jak ani proč, ale zkrátka jsem ještě nečetla všechny knihy pod Sluncem (bohužel), takže na tuhle krásku se zatím nedostalo. Vtipné na tom je, že jsem od Rainbow Rowell (kterou tajně přezdívám paní Duha a závidím jí její úžasné jméno) už četla dvě knihy: Fangirl a Attachments, a to oboje v angličtině. Obě knihy se mi moc líbily a přesto dostávají mnohem méně reklamy a ohlasu a pozitivních recenzí než právě Eleanor a Park. Možná proto mi tihle dva trochu nahánějí strach...

10. Kniha na tvém TBR seznamu, kterou už snad všichni kromě tebe četli?
I tady mám s odpovědí poměrně jasno - nemůžu totiž nezmínit Ready Player One od Ernesta Cline. Tuhle knihu jsem se chystala číst už pro Čtenářský klub u Melindy, ale jaksi se nepoštěstilo. Poté mi ji pochopitelně všichni doporučili, já si ji pořídila a tím to skončilo. Správná nálada se zatím nedostavila a já na knihu ještě ani nesáhla. Zkrátka to tak je....


1603162823519340

11. Kniha na tvé TBR, kterou si momentálně opravdu chceš přečíst?
Tady jsem měla jasno hned. Třetí stříbrnou knihu snů od Kersin Gier. Já už chci konečně vědět, kdo je Secrecy, je vám to jasné? Je mi naprosto jedno, že to musíte přeložit! Já. CHci. Svojí. Kerstin. Gier. A ano, jsem naprosto normální, jenom právě bloguju s kafem, knihou a Evropou 2 ve sluchátkách v jedenáct hodin večer. Jsem naprosto v pohodě, mám prázdniny... Ale to jsem odběhla od tématu. Dejte mi Silber.

12. Kolik knih máš ve své TBR poličce na Goodreads?
Momentálně je to 353, což za ten rok a půl není vůbec špatné vzhledem k tomu, že ji vůbec neorganizuji ani nepormazávám.


Na závěr bych ráda zatagovala Ells, Adu a Deny El Infian - pokud mě mají dost rády na to, aby se přiznaly ke své TBR.
A samozřejmě každého z vás, kdo má chuť tenhle TAG vyplnit!
Marky

Komentáře

  1. Parádní TAG! Pro každého správného knihomola musí být snadné ho vyplnit, protože kdo by neměl TBR nacpaný k prasknutí, že? :D Určitě ho vyplním.
    Jinak na Silber se taky hrozně těším, ale nejprve musím zvládnout druhý díl, jsem pozadu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky a souhlasím, naštěstí jen elektronicky :D A to bys tedy rozhodně měla, druhý díl je skvělý!

      Vymazat
  2. Ty v tom máš aspon nějaký systém, já vůbec :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No zas tolik ne, spíš si přidávám na Goodreads úplně všechno :D

      Vymazat
  3. Hej, tak to je vážně boží tag. Někdy ho vyplním. :D
    No, taky si spoustu věcí přidávám na Goodreads, chci si toho přečíst tolik, že už ani nevím co přesně a je to asi jedno, protože se k tomu možná dostanu až za hodně let a ani nevím, jestli to pak ještě bude mít cenu. :) A taky si spoustu knížek vybírám podle obálek a seznamy si píšu podle nakladatelství stylem "jedu na stránkách nakladatelství a vybírám" a tak. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tak koukám, že prakticky ve většině případů se shodujeme.
    Já mám radši papírové knihy, bohužel poslední dobou mám taky hodně e-knih a Delirium mám na seznamu taky strašně dlouho.
    Ale zase na druhou stranu, já mám na seznamu jenom něco okolo třiceti až čtyřiceti knih, takže jak tak koukám, jsem na tom ještě hodně dobře :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Papírové knihy jednoznačně vedou! Jak můžeš mít tak MÁLO knížek? Ty mě děsíš!

      Vymazat
  5. Páni, to je dokonalý TAG na depresi! :-D
    Někdy si jen tak stoupnu před knihovnu nebo si prohlížím knihy ve sví čtečce a pak mám tři dny depresi, že nemám šanci to za život přečíst..., ale tak hlavně že furt nakupuji nové že? :-D
    Doufám, že megaunboxing natočíš nebo aspoň napíšeš, protože já miluji unboxingy! :3 :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Mně málem přivodil infarkt, když jsem procházela ten seznam :D Nejspíš jo, tak se dočkáš :)

      Vymazat
  6. Skvělý tag! Až bude čas, určitě si ho vyplním. :)
    TBR mám z většiny napsaný v poznámkách v telefonu a další část si nosím v hlavě a moc to neřeším. Knihy většinou vybírám tak na divoko. Někde něco vidím, vzpomenu si, že to někdy někdo chválil nebo četl, knihu pevně oběma rukama lapnu a za chvíli si ji už nesu v tašce domů. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, určitě pošli odkaz! Já bych to v hlavě všechno neutáhla :D Sladká nevědomost! Závidím...

      Vymazat
  7. Super tag !! Vršící se knihy je asi problém každého knihomola :D :D Já si vedu seznam na Databázi knih. myslím, že v životě se mi asi nepovede přečíst všechno, co bych chtěla :D A na megaunboxing už se těším. Určitě udělej video!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Taky si myslím, to bych musela být nesmrtelná a musely by se přestat vydávat nové a nové knihy :D Pokusím se :)

      Vymazat
  8. Tag je skvělý. O vršení knih něco vím, ač bys to do mě třeba neřekla (někdo, kdo skoro nečte, přece nemůže mít vršící se knihy?! No, tak může.) Ale nemám žádné pořadí ani způsob, jak vybírat, co budu číst teď. Nebo to spíš beru v logickém pořadí - co leží dýl, to vezmu. :) Ty Stříbrné knihy snů už mi jednou byly doporučeny, tak uvidím, Drahokamy se mi líbily, tak tohle by mohla být taky taková hezká oddechovka.
    Jo a ty tvé výběry díky obálkám jsou fakt krásné. Nedivím se ti. Hlavně Finding Paris má úplně skvělou obálku.
    Tak... ti přeju, ať brzo dostaneš svoji Silber! :D
    A video unboxing? No, jsi odvážná, že chceš natáčet, ale určitě by to bylo dobrý video. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jasně, že může! Jen zajdi do pokoje k mému bráchovi a uvidíš! (Ehm, pardon, to jsou vlastně moje knihy... Tak nic, nic jsem neřekla.) U Finding Paris jsem snad ani nečetla anotaci, jen jsem knihu našla na Epic Reads a bingo! Děkuji, vychází v listopadu :'( A to teda nevím, v životě jsem nic nestříhala a docela mě to děsí :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.