Hackerka snílek | Cress - recenze


21797327Informace o knize
Název v originále: Cress
Autor: Marissa Meyer
Nakladatelství: Egmont
Žánr: YA, sci-fi, retelling
Série: Měsíční kroniky #3
Počet stran: 616
Čteno: 27. srpna - 5. září 2015

O čem to je?
Cress žije na satelitu, který krouží okolo Země, izolovaná jak od modré planety tak od Měsíce. Je nucena pracovat jako hackerka pro zlou královnu Levanu a tentokrát dostala úkol, který se jí skutečně příčí: má vystopovat Cinder a Thorna, Scarlet a Vlka, kteří společně plánují svrhnout královnu s měsíčního trůnu, jež jí nenáleží. Na Cress teď svět závisí mnohem víc, než by si kdy dokázala připustit. Jenže jak se může mladičká stydlivá Cress postavit někomu tak zlému, jako je Levana?


Objevit souřadnice Zvonečníku byla jedna z největších výzev Cressiny hackerské kariéry. I tak jí to trvalo jen tři hodiny, padesát jedna minut a po celou tu dobu jí tep uháněl a v krvi zpíval adrenailn. Musela je najít první.

Hodnocení
Do třetího dílu Měsíčních kronik jsem se pouštěla s nebetyčným očekáváním. První díl byl dokonalý a druhý ještě dokonalejší, takže jsem opět čekala, že se Marissa Meyer ukáže v plné parádě. U většiny knih se snažím příliš neočekávat, abych nebyla zklamaná, ale Cress předvedla, že když jde o Marissu Meyer, není se čeho bát. Cress je totiž ještě dokonalejší (ano, dokonalejší než dokonalejší, je to složité, já vím).

Autorka nás opět uvádí do svého sci-fi světa plného androidů, kyborgů a moderních technologií a do plně rozjetého příběhu přidává další pohádku. Tentokrát si Marissa Meyer vzala na mušku Rapunzel - princeznu zavřenou ve věži, která čeká na svého prince. Ale opět se nemusíte bát nějaké předvídatelnosti či kopírování příběhu již napsaného. Autorka si na nás opět přichystala spoustu stránek plných překvapivých zvratů a nových tajemství.

"Vážně chceš po kyborgské uprchlici a divokém zvířeti, aby dělali uvítací výbor? To je kouzelné."

Tak a teď, když už jsem shrnula všechny dokonalé aspekty téhle série se konečně můžu dostat k jádru věci - k tomu, co třetí díl odlišuje od všech předchozích. Cress. Lepší hlavní (ne)hrdinku byste těžko hledali. Do party ke kyborgovi, kapitánovi, pilotce a bojovníkovi se totiž přidává dívka, která se málem stydí na ně promluvit. A přitom je to nejlepší hackerka na světě... Nemožné, říkáte si? No, tak to neznáte Cress. Její charakter bych mohla vychvalovat donekonečna, ale nejvíce ze všeho jsem ocenila to, že jsem se do ní ani nemusela pokoušet vžívat. Já totiž Cress jsem. Nemusela jsem žít na satelitu, ale zkrátka rozumím jejím reakcím, chovám se jako ona... A jsem beznadějně zamilovaná do Thornea.

Ano, náš milovaný kapitán vystupuje do popředí čím dál víc a já jsem za to moc ráda. Thorne totiž do série přináší nedocenitelný humor, který sice občas (no dobře pořád) někomu leze na nervy, ale bez něj by to zkrátka nebylo ono. Každý se přece chceme někdy zasmát a pokud je nablízku Thorne, existuje vážné nebezpečí, že se smát jen tak nepřestanete.

cress imageSevřelo se jí srdce. "Kapitáne?"
Zpozorněl. "No?"
Zatahala za šifon na sukni. "Myslíte, že nás svedl dohromady osud?"
Přimhouřil oči a po chvíli přemýšlení zavrtěl hlavou. "Ne. Jsem si vceku jistý, že to byla Cinder. Proč?"

Kromě nováčků si ale svou roli zahráli všichni naši protagonisté z předchozích dílů. Oproti Scarlet, která se zaměřila především na svou jmenovkyni, dostane v Cress každý svou část a o každém se dozvíme něco víc. Hra se rozjíždí a plány na sesazení Levany se spřádají jedna báseň... Doufám, že je vám už jasné, na které straně budete při poslední bitvě stát vy, protože tohle bude skutečně něco - svoje očekávání už se ani nesnažím nějak zformulovat do slov. Winter přichází.



Názor na obálku
Opět jsem se rozhodla vybrat nejkrásnější kabátky, které tahle knížka dostala. Jako první jsem pochopitelně musela přidat překrásnou původní obálku, ačkoliv si myslím, že tentokrát se česká povedla víc. Němci se vytrvale drží své jednoduchosti, která ale rozhodně není na škodu. Další verze mě zaujala kvůli překrásnému nasvícení vlasů a poslední zase kvůli květinám v Cressiných vlasech - způsobů, jak zaujmout je opravdu spousta, důležité jsou jenom vlasy.

13206828206283202775001825279398

Shrnutí
Tahle série snad nemůže být dokonalejší - i ve třetím dílu vás čeká skvěle převyprávěná pohádka ve sci-fi verzi, plná dokonalých postav, která vám uteče tak, rychle, že se ani nestačíte divit. Protagonisté tohoto dílu jsou naprosto kouzelní a ještě k tomu se můžete těšit na pořádnou dávku Thornova humoru. Chystá se epické finále a tam se teprve ukáže, co Marissa Meyer umí.

Celkové hodnocení: 5/5

Který díl z této série máte nejradši vy?
Marky

Komentáře

  1. Souhlasím :) A těším se na závěrečný díl! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Cress je moja obľúbená kniha z tejto série. Tak veľa prekvapení a zvratov no a samozrejme Cress/Thorne <3 Milujem Thorna a som rada že v tejto knihe dostal tak veľa priestoru.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky měsíční kroniky zbožňuju a jsem ráda, že je více takových lidi. :3 Já je původně ani nechtěla číst a pak jsem,byla v knihovně a byly tam rovnou tři... No a tak se stalo, že jsem je přečetla rychlostí světla a úplně se do nich zamilovala...:D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.