Jednoduchá naivita a naivní jednoduchost | První láska - recenze

25068420Informace o knize
Název v originále: First Love
Autor: James Patterson, Emily Raymonds
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: romantika, YA
Série: -
Počet stran: 224
Čteno: 26. - 28. října 2015

O čem to je?
Alexandra "Axi" Moore je typická "hodná holka": pilně studuje, vyhýbá se přílišné pozornosti a nikomu si nestěžuje, jaký na ni život vyvíjí tlak a jak by od všeho nejraději utekla. Tohle všechno může říct jedině svému nejlepšímu kamarádovi Robinsonovi, kterého tajně miluje, a kterého pozve na neplánovaný road trip přes celou zemi. Pro Axi je to splněný sen, než se dobrodružství změní v nekontrolovatelný úlet a tragédie se jim začne lepit na paty. Jak se dá vlastně utéct před sebou sama?

Jestli je tenhle výlet chyba, tak ta nejlepší, jakou uděláme.

Hodnocení
Do téhle knížky jsem se opět pustila naprosto naslepo. Viděla jsem ji všude kolem sebe, měla krásnou obálku a vydalo ji CooBoo. A to stačilo k tomu, abych si knížku pořídila domů. Obecně totiž nerada čtu anotace, protože pak znám byť jen začátek příběhu... A miluji ten pocit, když si naslepo přečtu knížku, která pak dostane zasloužených pět hvězdiček. To, že jsem se tak skvěle trefila, mi vždycky udělá obrovskou radost. Jenže to bohužel nebyl případ První lásky...

travel, quote, and go imageAbychom si to vyjasnili, tohle není v žádném případě špatná kniha - jenom špatné zpracování dobrého nápadu. Idea příběhu sama o sobě ke naprosto skvělá a do jisté míry i originální a nová. Sice vám kniha může připomínat jeden velice známý a uslzený příběh, ale napsat v dnešní době něco stoprocentně originálního dá vážně zabrat. To bych ještě dokázala prominout, jenže autorům se zkrátka nepovedlo čtenářům tuhle myšlenku správně podat.

"Takže," začal Robinson a zaměřil na mě svou plnou pozornost, "Jakej je ten tvůj šílenej nápad? Chystáš si konečně udělat řidičák? Rozhodla ses vypít celý pivo? Přestaneš tak oddaně vypracovávat domácí úkoly?"

Na příběhu se sice nedá poznat, které části psala Emily Raymond a které James Patterson (což považuji za plus, protože příběh se tím krásně sjednocuje), ale styl psaní sám o sobě mě skutečně nenadchl. Zdálo se mi, že kniha působí hrozně naivně - hlavním hrdinům už přece jenom není třináct, že - a často mě štvala její jednoduchost. Tím nemyslím, že by kniha byla pro mladší čtenáře, o tom skutečně pochybuji, ale všechno bylo zkrátka příliš jednoduché. Jednoduché věty, jednoduché situace a jednoduché problémy s jednoduchými řešeními...

mountains, road, and travel imageAutoři se sice snažili do knihy svým stylem psaní vložit i jakousi hloubku, ale ta měla naprosto opačný vliv. Místo abych přemýšlela nad filozofickými otázkami, které se v textu občas mihly, se mi příběh zdál ještě naivnější. A musím říct, že občasné chyby a nedorozumění tomu také zrovna nepomáhaly - kdo by si na road trip bral rtěnku a šaty z Forever 21 místo pohorek? (Mimochodem: reklama???) Zkrátka a dobře, autorům se mě ohromit nepovedlo.

Existuje něco, co nezvládneme, když budeme spolu?

A jako by to nemohlo být horší, v obou hlavních hrdinech se odráží naivita příběhu ještě třikrát výrazněji, a to zvlášť u Axi. Naivnější a jednodušší hlavní hrdinku jsem už dlouho nepotkala a upřímně řečeno doufám, že ani nepotkám. A Robinson mě štval už jenom svým jménem, protože knihu od Daniela Defoea nemám ráda samu o sobě... (I když uznávám, že to není chyba První lásky.)

Názor na obálku
Česká obálka se opět povedla - jak jinak, když je od CooBoo... Sice na ní jsou lidé, ale oproti originálu nevypadá kýčovitě ani jim nejsou vidět obličeje. Mým favoritem je jasně fialová verze, protože fialová je zkrátka dokonalá! Třetí výtvor mi připomíná román pro ženy středního věku, zakládající se na nějaké té vraždě a červené knihovně. A nakonec poslední kabátek, který sice úplně neodpovídá příběhu, ale na první pohled působí rozhodně sympaticky.

17899371228750571827352326024657


Shrnutí
Tohle bylo zklamání na celé čáře. První láska patří mezi nejnaivnější a nejjednodušší knihy, které jsem za poslední dobu četla a nespravil to ani road trip, které normálně miluji. Autoři se snažili o hloubku a docílili jen další naivity. Stejně tak se nepovedli hlavní hrdinové. Jak teď skončit? Asi přiznáním: I když tuhle knihu nehodnotím dobře a znova už si ji nepřečtu, dva dny, které jsem s ní strávila, jsem si užila i tak.

Celkové hodnocení: 2/5

Jaká byla vaše první láska?
Marky

Komentáře

  1. Jo, špatná zpracování dobrých nápadů, to znám. Taky mě to vždycky strašně mrzí, ale co se dá dělat. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Od tejto knižky som čakala tiež niečo viac, no koniec sa mi páčil :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý máme jiný vkus, já byla celkově zklamaná :/

      Vymazat
  3. Jak teď čtu tvojí recenzi, tak děkuji Bohu, že jsem si jí nekoupila :D. Anotace mě opravdu lákala, ale recenze na internetu nebyly zrovna kladné, takže tak.
    Jinak, jako vždy , super recenze :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, aspoň jsi ušetřila :D Děkuji! Sice nevím, proč "jako vždy" ale tím líp :P

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.