Marky pozdravuje a doporučuje.| Babička pozdravuje a omlouvá se - RC review

Informace o knize
Název v originále: Min mormor hälsär och säger forlät
Autor: Frederik Backman
Nakladatelství: One Hot Book
Žánr: humor, fantasy
Série: -
Délka: 12 hodin 46 minut
Posloucháno: 9. - 15. března 2016

O čem to je?
Else je necelých osm let, miluje Harryho Pottera a svoji babičku. Ta jí už odmalička vypráví pohádky o kouzelné říši plné kouzel a hrdinů, kteří jsou jiní, stejně jako je jiná Elsa. Ale stejně jako hrdiny i na Elsu čeká její vlastní poslání - musí doručit dopis a vyřídit, že babička pozdravuje a omlouvá se. Tím začíná dobrodružství větší, než dokážete představit...

Hodnocení
Z Backmanovy prvotiny, Muže jménem Ove jsem byla naprosto nadšená a nemohla jsem se nabažit toho dokonalého poslechu, který jsem si do sluchátek pouštěla občas i několikrát. Proto jsem moc dlouho nečekala a vrhla se na druhou audioknihu, kterou jsem od tohoto autora našla: Babičku. Jak už jste určitě odhadli, pokud jste už pár mých recenzí četli, opět jsem nedokázala zabránit svým nekonečně vysokým očekáváním. Každý zkrátka máme své knižní hříchy...

Stejně jako u Oveho jsem si audioknižní podání užila snad více, než bych příběh ocenila na stránkách skutečné knihy. Velký podíl na tom má Valérie Zawadská, která se své role interpretky zhostila skutečně skvěle a díky ní dostává Backmanova kniha naprosto nový rozměr. I k Else a její babičce jsem si vytvořila silné citové pouto a až (ne jestli, až!) si knížku přečtu v papírové formě, bude mi při čtení v hlavě znít právě hlas Valérie Zawadské, protože bez ní si knížku zkrátka nedokážu vůbec představit. Hudební doprovod je povedený stejně tak.

Bude dobře, bude líp.

Příběh samotný je opět velice originální a myslím, že si dlouho nic ani malinko podobného jen tak nepřečtu. Backman se opět zaměřil více na průběh knihy, než na samotné vyvrcholení. U Elsina a babiččina příběhu ale není důležitý šťastný konec - spíše cesta, kterou k tomu konci prošly.

Proč jsem tedy nakonec strhla půl hvězdičky? Především kvůli zmatenému začátku, který se mi špatně chápal. V příběhu se totiž prolínají dva světy: ten náš a ten vymyšlený Elsinou babičkou. Zprvu se mi totiž zdálo, že pohádky nemají v knize žádný smysl a jenom příběh protahují, ale nakonec do sebe všechno zapadlo. Tohle Frederick Backman umí: dlouho ukazuje náznaky, slova a věty, které na samotném konci dostanou úplně nový význam a vám se chce smát a plakat a nemáte slov. Nebo aspoň já neměla.

Ale to bych nebyla já, kdybych vám na závěr nevyzdvihla to jediné, o čem by se u Backmanových knih dalo básnit hodiny a hodiny: postavy, které mají všechny naprosto dokonale propracované charaktery a minulost (ta je pro příběh velmi důležitá, takže při čtení/poslechu dávejte pozor!). Už jen to, že Elsa je nevyléčitelný Potterhead, by stačilo na to, abych si ji oblíbila, jenže ona ještě ke všemu chce všechno vědět a zkrátka a dobře je úplně jako já. Autorovi se však povedlo triumfovat ještě jednou: vystihl rozdíl mezi jednotlivými generacemi ve všemožných situacích všedního i nevšedního života tak dokonale, že se to snad ani slovy vyjádřit nedá. - dochází mi zásoba synonym k "perfektní".

...jestli někdy slyšela o nakladatelství Marvel. Neslyšela. A Elsa šokovaně zakřičela '"A VÁM DOVOLÍ UČIT DĚTI?"

Názor na obálku
Na náš český kabátek se opět nemůžu vynadívat - je sice převzatý z původní verze, ale má ještě mnohem krásnější font. Ostatní obálky mě tentokrát tolik nezaujaly, snad až na tu, kterou vidíte jako druhou v pořadí - ta aspoň dodává knížce odpovídající atmosféru a nádech.


28503193236045592569565029545694

Shrnutí
Druhá Backmanova kniha opět nezklamala. Na začátku jsem sice byla trochu zmatená, ale později jsem pochopila, že všechno je pro tento neobyčejný příběh důležité a každé slovo možná nabude nového významu. Pokud máte audioknihy rádi, jednoznačně vám můžu doporučit poslechovou verzi, které se skvěle zhostila Valérie Zawadská s perfektním hudebním doprovodem. Backman se opět vyznamenal svými originálními postavami (protagonistka je Potterhead!) a ještě ke všemu dokázal poukázat na rozdíl mezi generacemi. Pokud jsem vás ani teď nepřesvědčila, abyste si šli (audio)knížku okamžitě pořídit, pak už nemám co dodat - můžu jen pozdravovat a doporučovat.



Celkové hodnocení: 4,5/5


Za poskytnutí recenzní audioknihy děkuji webu Audiotéka. Mou omluvu můžete vyslyšet tady.

Marky

Komentáře

  1. Musím přiznat, že Backmanova prvotina v knižní podobě mě naprosto nezaujala, ale na audio-Babičku slyším takovou chválu, že budu muset autorovi dát znovu šanci alespoň poslechem. Super recenze! :) Přeji krásný večer :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knížku mám v hledáčku a píšu to snad všude, dneska už asi potřetí. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, tak třeba se posune z hledáčku do knihovny :D

      Vymazat
  3. Babičku jsem četla, neposlouchala, takže o kvalitách audioverze nemůžu mluvit, nicméně souhlasím s tím zmateným začátkem - taky mi trvalo, než jsem se do příběhu dostala, a ty pohádkové části mi připadaly takové...snad až trošku o ničem. Nakonec mě ale kniha nadchla. Všechno do sebe zapadlo a bylo to typicky Backmanovsky hořkosladké :) Už teď se těším na Britt Marii :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zawadská má boží hlas, teď jsem byla na Maryše, kde hrála Lízalku, a bylo to teda něco :D O Ovem i Babičce už nějakou dobu vím, ale ještě jsem se k tomu nedostala, tak jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.