Měsíční shrnutí - březen 2016

springAvril

Ahojky!
Vítám vás u dalšího měsíčního shrnutí, kde vám kromě přečtených a získaných knih ukážu i zrecenzované tituly. Asi si na to zpoždění budete muset už zvyknout, nebudu si vymýšlet výmluvy... Březen se celkem povedl vzhledem k tomu, kolik jsem měla školy - vlastně ani nevím, kdy jsem to všechno přečetla. Mimochodem zkouším nový formát s více textem a méně chaotickými obrázky... Dejte vědět, jak se vám líbí!

17972633Jaké knihy jsem přečetla?
V březnu jsem stihla přečíst osm knih, což je naprostý zázrak, a opět jsem poslechla tři audioknihy. Průměrná únorová kniha měla 280 stran a průměrná audiokniha trvala 7 hodin a 20 minut. Délkou se sice jako v únoru pyšnit nemůžu, ale zase jsem se překonala kvantitou.

Březen byl pro mě měsícem cestování, a tak jsem ve dvoupatrovém autobusu mířícím z anglického Eastbournu přelouskala Pátou vlnu od Ricka Yanceyho, která se mi vážně moc líbila. A abych u těch Ricků zůstala, vrhla jsem se na druhý díl Percyho Jaksona: Moře nestvůr, který nenapsal nikdo jiný než Rick Riordan. Jako další jsem zhltla druhý díl série léto od Jenny Han, a to v angličtině pod názvem It's Not Summer Without You, která sice opět zklamala, ale stejně si ten třetí díl nejspíš jednou přečtu. Dále mě čekala povinná četba do francouzštiny: L'écume des jours od Borise Viana. Ti, kdo jsou ve francouzštině zběhlí, už vědí, že se nejedná o nic jiného než slavnou Pěnu dní, kterou jsme já ale česky nečetla.

27139997Tento měsíc se mi také podařilo zhltnout svou první knihu ze série Zaklínač od Andrzeje Sapkowského. Zkoušela jsem povídkové knihy, ale nešlo mi se začíst, a tak jsem se vrhla rovnou na ságu a přečetla Krev elfů. Jako další přišel na řadu recenzní výtisk Audrey se vrací od Sophie Kinsella, který jsme obdržela v elektronické formě od Palmknih minulý měsíc. Hned poté jsem konečně zvládla dočíst sbírku poezie od českých básníků, která vyšla pod názvem Rybáři odlivu a kterou už jsem měla rozečtenou nekonečně dlouho. No a poslední titul jsem četla zase na cestách, a to v Normandii - dala jsem si malý re-reading Noci na Karlštejně od Jaroslava Vrchlického, která se pyšní jedním z nejlepších filmových zpracování vůbec.

25492472Do sluchátek jsem si tentokrát pustila naprosto dokonalou Babičku, která pozdravuje a omlouvá se od Frederika Backmana. Jako následující jsem si poslechla anglickou audioknihu Easy od Tammary Webber, která mě velmi překvapila - ačkoliv si nejsem jistá, jestli můžu říct, že mile. Nakonec jsem zhltla audioknižní vyprávění Malé mořské víly od Hanse Christiana Andersena, stále stejně smutné a krásné.

Jak jsem na tom byla s psaním recenzí?
Jednoduše řečeno? Bídně. Za březen jsem zvládla jedno RC review na audioknihu Pána Prstenů od koho jiného než J. R. R: Tolkiena a jednu filmovou recenzi na Alianci podle známé literární předlohy Veronicy Roth. Dále jsem do světa vypustila další várku minirecenzí, a to na Stínadelskou trilgoii (Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří, Tajemství Velkého Vonta), dvě knihy Roberta Fulghuma (Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce; Už hořela, když jsem si do ní lehal) a jeden komiks (Comment dévenir Belge ou le rester si vous l'étes déja).

18366733Recenze samotné jsem oproti tomu napsala pouze dvě, a to obě ve stejném nadšení. Dočíst se totiž můžete o mém názoru na Scarlet  a Cress, drruhém a třetím dílu série Měsíčních kronik od Marissy Meyer, kterou se odvážím nominovat na svou druhou nejoblíbenější sérii vůbec. (Uhodnete, jaká je ta první?)

A co moje recenzní výtisky?
V březnu jsem dostala jednu recenzní audioknihu, a tou je již výše zmíněná Babička pozdravuje a omlouvá se od Frederika Backmana, kterou mi k recenzi zaslala moje milovaná Audiotéka. Kromě toho jsem obdržela už jen jedinou e-knihu, a to Vlnění nymf. Tuto e-knihu jsem dostala k recenzi přímo od autorky, Renaty Štulcové, za což jí tímto ještě jednou děkuji.

20821306V březnu jsem bohužel žádnou knihu nedostala...

Zato jsem po velmi dlouhé době konečně něco vyhrála!
U Kath jsem u příležitosti narozenin jejího blogu dostala možnost zasoutěžit si a vyhrát knihu Zodiac od Rominy Russel. To je jedna z knih, které si skutečně přeji přečíst - ani nevíte jak. Vypráví o vesmíru a znameních zvěrokruhu a má úplně úžasně nádhernou obálku a... zkrátka se nemůžu dočkat, až budu konečně v Česku a knihu si budu moci přečíst!

17399160Tento měsíc jsem si výjimečně koupila knihy. Byla jsem totiž v Londýně a na Oxford Street je knihkupectví Waterstones, kde mají knihy pochopitelně v angličtině. Proto jsem neodolala a pořídila si tři ze svých "vysněných" titulů, jež se jinde sehnat nedají: Forbidden od Tabihy Suzumy, Snow Like Ashes od Sary Raasch a nakonec Radio Silence od Alice Oseman, autorky  mnou opěvovaného Solitaire. Pro svou ročníkovou práci jsem si následně musela pořídit Malého rince od Antoina De Saint Exupéryho, a to pochopitelně ve francouzštině.

Jak jste si v březnu vedli vy, ať už knižně či neknižně?
Na kterou anglickou knihu si brousíte zuby už dlouho?
Marky

Komentáře

  1. Úžasná bilance! Já toho tolik nestíhám, ale nevadí - hlavně, když si to čtení užíváme :) Přeji, ať je také duben úspěšný, nejen čtenářsky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Takže dost povedený měsíc. Pátá vlna je prostě skvělá. A na Měsíční Kroniky se taky těším

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně ano! Měsíční kroniky jsou skutečně pecka!

      Vymazat
  3. Tak to je tedy parádní výpis četby. Já sama jsem ze zmiňovaných knih nic nečetla, ale většinu z nich znám, například na Pátou vlnu a Scarlet se už dlouho chystám a kamarádka četla Babičku a moc se jí líbila :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny tři jsou skvělé, určitě si je co nejdřív přečti :)

      Vymazat
  4. Knižně jsem si vedla mizerně a neknižně taktéž, ale nevadí, aspoň tys na tom byla dobře :) Z anglických knih bych si celkem ráda přečetla The perks of being a wallflower, protože prej je to děsně úžasný, tak jsem zvědavá.
    Moc pěkné shrnutí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba se to zas otočí, život umí rychlé piruety ;) Mně to zas tak děsně úžasný nepřišlo, ale dej tomu šanci.
      Děkuji :)

      Vymazat
    2. Určitě tomu šanci dej. ;) :D

      Vymazat
  5. Už jenom dočíst Turnus a jdu se vrhnout na Pátou vlnu, opravdu se na ni těším! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.