Fantastická záhada pro nerdy | Nonstop knihkupectví pana Penumbry - RC

18483171

Název v originále: Mr Penumbra's 24-Hour Bookstore
Autor: Robin Sloan
Nakladatelství: Host
Žánr: záhada, fantasy, fikce
Série: Nonstop knihkupectví pana Penumbry #1
Počet stran: 320
Čteno: 9. - 10. května 2016, v češtině

Nezaměstnaný Clay Jannon jednoho dne narazí uprostřed San Franciska na velmi zvláštní knihkupectví. Když tam dostane práci, zjistí, že se za normálními knihami skrývá ještě mnohem víc - tajemné svazky, které si půjčují ještě tajemnější zákazníci. A Clay, ačkoliv je webdesignér, začne do jejich tajemství pronikat čím dál hlouběji... Co se ale stane, jestliže na něm závisí nejen celé knihkupectví, ale i jeho zaměstnavatel, práce a tajemství střežené po několik generací?

Pokud jsou všechny zprávy z médií, které se ke mně dostanou, posunuté v čase, neznamená to vlastně, že jsem v čase posunutý ?

Tahle kniha by vás všechny, kdo stejně jako já vedete knižní blog, měla zaujmout na první pohled. Vždyť jde přece o spojení moderních technologií a knih a to je přesně to, co tady my všichni provádíme... Nebo ne? Já jsem se tématu technologií a programování skutečně bála, než jsem se do čtení pustila, protože umím jen základy HTML a to je tak všechno... Ovšem můj strach byl naprosto zbytečný. Všechno, co jsem potřebovala pochopit, mi bylo vysvětleno, a zbytek jsem zkrátka znát nepotřebovala. Ačkoliv teď mám chuť se to HTML doučit aspoň na té úrovni, abych si dokázala obstarávat vlastní web. K tomuhle a mnohému dalšímu mě Penumbra inspiroval.

book, library, and vintage imageRobin Sloan vůbec ukázal, že se nebojí kombinovat naprosto odlišné věci a stvořil tak naprosto jedinečné dílo. Už od začátku si můžete všimnout prvků z typických fantasy příběhů, jež pak autor ještě podněcuje tím, že o nich mluví samotné postavy. Celý Clayův příběh je také protkaný nití záhady a naši hrdinové se musí vracet hned z několika slepých uliček než objeví správnou cestu k jejímu vyřešení. A ačkoliv byste se v Sloanově díle mohli šťourat a vyhrabat tak spoustu klišé, nestojí to za to. Autor se totiž nesnaží vytvořit něco kompletně nového a jiného - jenom si půjčuje ty nejlepší úlomky od ostatních a tím vytváří mnohem originálnější příběh, než byste možná čekali.

Všichni přicházíme na tento svět, shromažďujeme spojence a budujeme říše a umíráme, to vše v jediném okamžiku - možná je to jen jediné zapulzování nějakého gigantického procesoru.

Tahle recenze se vám nejspíš zdá šíleně poetická na to, že ji píše šestnáctiletá blogerka, ale vlastně i to má na svědomí Penumbra. Autorův styl psaní jsem si totiž oblíbila hned na prvních stránkách a zůstal se mnou až do psaní této recenze (už jsem zapomněla, jak skvělé je psát recenzi hned po dočtení knihy). Robin Sloan ve své knize spojuje strohé konstatování faktů, nerdovské pojmy, metafory hodné Shaespeara, které ovšem vůbec nevyznívají uměle a citace z fiktivních knih. A vzniká z toho skutečně mistrovské dílo.

Jako by se čas skládal ze suchých větviček, Mat s velkým zaujetím přikládá jednu hodinu za druhou do ohně.

laptop, google, and pink imageAle vraťme se ještě k těm knihám: také máte vždycky chuť si nějakou knihu přečíst, když se o ní mluví v nějaké jiné knize? Já tedy ano, ovšem u Penumbry mám trochu smůlu: série, kterou autor cituje, totiž ve skutečnosti neexistuje. Ale vymyslet takovou sérii jen pro účely jiného příběhu muselo být zatraceně těžké. Autorovi se ještě ke všemu podařilo její citace vložit do těch méně zábavných částí příběhu, čímž ho opět vyzvedl na vyšší úroveň.

A ještě na něco bych neměla zapomenout: postavy. S těmi si totiž Robin Sloan skutečně pohrál. Nejenže každé z nich přidělil nějaký ten prototyp hrdiny z fantasy knížek, ale každé také dodal na osobitosti tím, že ji vykreslil i v neobvyklých situacích a dokázal ukázat její dobré, špatné i podivínské stránky - ty máme totiž všichni. Mně ovšem k srdci obzvlášť přirostla jedna jediná postava, a to sám pan Penumbra. Podivínský snílek a knihomol, který se optimisticky dívá vpřed, ale zároveň se umí stydět, jako by mě provázel celým příběhem a každá jeho replika jako by dodávala dobrodružství na opravdovosti.

Kdyby se vrtěním na židli dala upravovat Wikipedie, už bych kompletně přepsal celé heslo o provinilosti a přeložil ho do pěti jazyků.

Tentokrát jsem nebyla schopná vybrat jenom čtyři zahraniční obálky, protože jsou všechny plné knížek a neskutečně krásné. Ta naše, Hostovská, se mi v porovnání s nimi zas tak moc nelíbí, ale mohlo to být horší. Tentokrát ovšem bezkonkurenčně vítězí kabátek, který dostalo původní vydání. Taková žlutá knížka se hned tak neztratí!

13538873173456461896239517675957

15954411285900881806807122543115

Tahle knížka se rozhodně liší ode všeho, co jste zatím četli. Autor spojil knihy a technologie, fantasy a záhadu, neobyčejné postavy a krásný styl psaní. Navrch ještě přidal citace z fiktivních knih, které hned dostanete chuť si přečíst a jeho veledílo je na světě... Ačkoliv příběh má hluchá místa a nedostatky, Robin Sloan vás dokáže svou knihou rozesmát i přikovat k židli. Však uvidíte sami... E-knihu si totiž můžete pořídit hned teď!

Celkové hodnocení: 4,5/5

Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji Palmknihám.

Jak moc jste nerdi? Co říkáte na čtečky knih? A máte také chuť číst neexistující série?
Marky

Komentáře

  1. Téhle knížky jsem si už několikrát všimla v knihkupectví...ale vždycky jsem nakonec sáhla po něčem jiném. Po tvojí recenzi se na ni asi zaměřím víc a určitě ji ve svém "to-read-listu" posunu výš ;-)
    (Bohémská) bohemistka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, ale měla jsem to stejně... až jsem jednou neodolala a byla jsem příjemně překvapena :)

      Vymazat
  2. O této knize slyším poprvé, ale podle tvého hodnocení soudím, že asi bude stát za to to s ní zkusit. :) Zahraniční obálky vypadají vážně hrozně dobře, ta česká je taková zvláštní a kdybych nevěděla, co je to za knížku, asi bych si jí vůbec nevšimla. :/

    http://burrowofthebookworm.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně stojí za povšimnutí a je škoda, že česká obálka tolik nevyniká... Máš naprostou pravdu :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.