Rozumná kniha a nerozumné nadšení | Kdybychom se neviděli - recenze


25889562

Název v originále: The Last TIme We Said Goodbye
Autor: Cynthie Hand
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: romantika, YA, contemporary
Série: -
Počet stran: 400
Čteno: 31. října - 2. listopadu 2015, v češtině

Lex měla skvělý život - milující rodinu, chápavé kamarády, dobré výsledky ve škole a hlavně ona sama byla skvělá. Jenže poté, co její bratr Tyler spáchal sebevraždu, se všechno změnilo a Lex má pocit, že se každou chvíli zhroutí také. A ještě ke všemu se nad její hlavou vznáší vina: co kdyby tehdy odpověděla na tu esemesku, kterou od Tylera dostala? Co když všechno mohlo skončit jinak? Ale nasnadě je ještě mnohem děsivější otázka... Když už se to všechno stalo, co má Lex dělat se svým životem teď?


Celá ta věc mě pokroutila, usoudím. Jsem prkno, které někdo nechal venku na dešti, a už ho nikdy nepůjde znovu narovnat a napravit poškození. Tohle jsem teď já. 
Holka, které umřel bratr.

Někdy si říkám, že psaní recenzí s jistým časovým odstupem není zase tak špatné. Vybledne totiž přímá reakce a emoční vypětí po dočtení knížky, takže recenze není jenom jásáním a opěvováním nebo naopak nadáváním a stěžováním... Zkrátka vidím knihu více objektivně. Jenže to má také tu nevýhodu, že si už pamatuji jen to, že jsem z knihy byla nadšená nebo z znechucená nebo zkrátka byla... fajn. Ale to není případ Kdybychom se neviděli. Tahle knížka mi asi zůstane v srdci ještě hodně dlouho a ačkoliv jsem ji četla před půl rokem, pamatuji si ji, jako bych s jejím čtením skončila včera.

broken, sad, and cry imageAsi už jste uhodli, že jsem byla z této knihy naprosto nadšená, a pokud ne, tak teď už to víte. Byla jsem dokonce tak nadšená, že jsem nedokázala své nadšení formulovat do slušné kritiky. Protože na Kdybychom se neviděli se dá chválit opravdu úplně všechno. Začít můžeme třeba hlavním tématem, které je samo o sobě už docela ošemetné - psát o sebevraždě tak, aby celý příběh vypadal realisticky, je skutečně těžké a většině autorů se to nepovede. Ovšem Cynthia Hand se s touto problematikou vypořádala naprosto skvěle a svým čtenářům přinesla příběh, který není ani trochu přitažený za vlasy.


"Odpouštění je složitá věc, Alexis, protože nakonec jde víc o tebe než o člověka, kterému je odpuštěno."

A, světe div se, mně se ten příběh zdál dokonce rozumný. Ano to jsem si napsala na Goodreads. "Rozumný". Sice nevím, jak může být příběh o sebevraždě rozumný, ale také nemám ponětí, jak jinak vysvětlit autorčin přístup k tomuto tématu. Jsem zkrátka naprosto spokojená se začátkem, průběhem i koncem. Jsem spokojená s tím, jak se hlavní hrdinka vyvíjela, jak se posouval její příběh a jak se všechno nakonec nevyřešilo mávnutím kouzelného proutku. Jsem spokojená, protože tohle všechno bylo logické, realistické, a naprosto uvěřitelné. Bylo to zkrátka rozumné.

love, math, and maths imageA když už se bavíme o rozumu, asi bych měla zmínit hlavní hrdinku. Dřívější Lex, by asi slovem "rozumná" popsal kdekdo z jejího okolí, jenže ta troska, která se z ní stala po bratrově smrti, je rozhodně všechno, jen ne "rozumná". Jenže ono to vůbec nevadí. Líbilo se mi, že autorka v Lex dokázala zanechat stopy a střípky její osobnosti takové, jaká bývala dřív. Nezměnila se úplně, jen ji ta událost poznamenala natolik, že se zkrátka musela ohnout v pase. Cynthia Hand dokázala vytvořit hlavní hrdinku, se kterou jsem se dokázala ztotožnit na 350% a možná ještě na víc. Co mě fascinovalo ze všeho nejvíc, byl Lexin matematický mozek a její logické uvažování, přese které se ale stala citlivou a pochroumanou osobou poté, co se v jejím životě všechno změnilo. I ona sama se totiž změnila a její proměna byla v knize skvěle vystižená.


"Jde o to," pokračovala jsem, "že futuristická společnost, kde je každý nadrogovaný, aby byl v jednom kuse šťastný, ať se stane cokoliv, je strašná - přímo příšerná. Je to jako konec lidstva, protože my máme věci prožívat, Dave. Můj bratr zemřel a já to mám cítit.

break, sad, and cry imageJediné, co mě překvapilo, je, že jsem nebrečela. Ano, byla to smutná knížka, to beze sporu (...protože smích z katastrof umí udělat jen Sophie Kinsella a to není vždycky nejlepší nápad.), ale ne zdaleka tak smutná, jak všichni všude inzerovali. Na čtení jsem se podle instrukcí vybavila papírovými kapesníčky a... já je nepotřebovala! Moje reakce se spíše přiblížila něčemu ve stylu "tohle-mě-naprosto-odrovnalo-a-já-nemůžu-mluvit-wow". Byla jsem jako u vytržení, překvapená, šokovaná, zaskočená a chtělo se mi se zahrabat někam do peřin a přemýšlet. Protože to bylo tak dobré! Jenže to bylo všechno. Zkrátka jsem nebrečela. Ale bylo to dobré. Hodně dobré!
Česká obálka se rozhodně povedla se vší parádou. Doslova odráží příběh takový, jaký je a moc se mi líbí i použité fonty. Zahraniční obálky taky nejsou špatné - zvlášť se mi zamlouvá ta oranžová, která by se sice hodila na leckterou knížku, ale i tak je krásná. Matematická obálka Němců sice možná některé čtenáře odradí, ale hodně ladí s příběhem. Dvě poslední obálky s příběhem zase tak moc společného nemají, ale neurazí ani nenadchnou.

23734451256507742571319229139189


Ano, byla jsem nadšená. Ne, nebrečela jsem. To je všechno, co potřebujete vědět. Zkrátka teď běžet do knihovny nebo na internet nebo do knihkupectví a tuhle knihu si kupte. Pak si ji přečtěte a můžeme pokračovat v konverzaci. Protože tohle bylo zkrátka DOBRÉ!

Celkové hodnocení: 5/5

Máte rádi matematiku? A pokud jste tuhle knihu už četli, brečeli jste u ní?
Marky

Komentáře

  1. Tu chci! Fakt, tvá recenze mě v tom jen utvrdila. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Moc podařená recenze - na knihu se určitě chystám, snad už brzy :) Přeji hezké odpoledne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to doufám :) Zaslouží si mnohem víc chvály, než dostává ;)

      Vymazat
  3. Pěkná a povedená recenze. Já jsem tuto knihu taky už četla a rozhodně jsem u ní brečela. Tahle kniha taky zůstane v mém srdci dlouho. Nádherná kniha.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Tahle kniha se rozhodně jen tak nevypaří, to je pravda...

      Vymazat
  4. Kniha na mě čeká a já jsem na ni mega moc zvědavá! Ještě jsem nečetla žádnou negativní recenzi, takže očekávání mám opravdu vysoká! :)
    Skvělá recenze! :)
    BTW. jsem asi z té malé skupinky lidí, které matika baví. Respektive miluji počítání ale při geometrii bych se nejradši zahrabala někam hluboko do země :-D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a vážně tě obdivuji... Já zase miluju geometrii :D

      Vymazat
  5. Krása! Koukám, že z knihy sdílíme podobné pocity.:) U mě přišly kapesníčky na řadu až tak 2 hodiny po dočtení, když jsem nad tím přemýšlela.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.