Fantasy z české kotliny | Vlnění nymf - RC

27970299

Název v originále: Vlnění nymf
Autor: Renata Štulcová
Nakladatelství: samovydání ve formántu e-knihy
Žánr: fantasy, mytologie
Série: Rafaelova škola #4
Počet stran: 305
Čteno: 24. dubna - 8. června, v češtině

Marina studuje již čtvrtým rokem na Rafaelově škole pro Zářivé - elfy, nymfy a podobné tvory, kteří se každý rok studia metamorfují do jiné podoby. Ve škole uprostřed Čech na Marinu číhá nejedno nebezpečí a tajemství, tím spíš že jich sama má až dost a musí je tajit před svými spolužáky. A ještě ke všemu je tu láska, kterou Marině předpověděly hvězdy. Jak si šestnáctiletá dívka zvykne na život nymfy a jak se vyhne nebezpečí? 

Luna obíhá Zemi a všechny vody světa ji následují, nadechují se, vydechují, vlněním se dorozumívají, vlnění prochází všemi a vším.
Vlněním procitla.

Určitě jste si hned všimli, že knížka nepatří zrovna mezi nejznámější tituly, o kterých slyšíte a čtete úplně všude. Jenže právě takovéhle knihy bývají často skvosty právě proto, že je nikdo nevychvaluje až do nebe a každý si na ně může udělat názor sám. Přesně to byl totiž můj případ. Do čtení jsem nešla s žádným přehnaným očekáváním, takže jsem nemohla ani být zklamaná. Naprosto jsem netušila, co od knihy čekat a díky tomu jsem byla příjemně překvapená.

mermaid, ocean, and sea imageKnížka je napsaná velmi čtivě a stránky vám skutečně ubíhají pod rukama. Není to ale proto, že by vás autorka přilepila k příběhu napětím (ačkoliv to se tam vyskytne také), ale především kvůli tomu, jak skvěle odpočinkově kniha působí. Jako pravá oddechovka možná není tou nejpropracovanější knihou pod sluncem, ovšem především mladší čtenářky a čtenáře svým stylem psaní jistě potěší.

Teď si možná říkáte, že i trochu protiřečím, když jsem sama měla knihu na své Goodreads poličce "právě čtu" déle než měsíc. Jenže to je jen a jen kvůli mému zlozvyku rozečítat více knih naráz a zapomínat a pak se muset vracet a vůbec... Když knihu nečtete souvisle, je jasné, že vás příběh tolik nezaujme. A já byla ještě ke všemu handicapovaná tím, že jsme se ve světě, který Renata Štulcová vytvořila, ztrácela. Proč? Nečetla jsem totiž předchozí díly série a ačkoliv příběhu to na úrovni nijak neubralo, chvíli mi trvalo, než jsem se v Rafaelově škole a jejích pravidlech zorientovala.

Marina vklouzla pod hladinu připravená na vodní koncert. Vlasy se kolem ní rozprostřely, ty neviděla, protože poslušně zavřela víčka už před ponořením. A vodu zaslechla. Tichý výdech. Krásný tón. Nádherný chór něžných hlasů, zpívajících o lásce, bolesti a naději. Chór, který zní miliardy let a ještě dlouhé miliardy let bude znít.

black and white, fairy tale, and forest imageOvšem musím uznat, že fantasy prvky v knize se autorce skutečně povedly. Moc se mi líbilo pojetí víl, nymf, kentaurů a všech ostatních stvoření, která měla každý v příběhu a ve škole své místo. Po nějaké době jsem začala chápat principy školy a jejího okolí, stejně jako celého vymyšleného světa a postupně jsem si ho vážně oblíbila. A ještě ke všemu je to všechno zasazené do naší krásné české kotliny. Řekněte mi, komu příběh z Čech od české autorky neudělá mezi těmi americkými knihami jednou za čas taky radost?

Trochu diskutabilní je snad jedině to, pro jakou věkovou skupinu je kniha určena. Na jednu stranu jsem v příběhu nacházela zakomponované prvky YA, které dodávaly příběhu roztomilý nádech. Na druhou stranu byla knížka psaná oddechovým stylem vhodným pro děti. A aby toho nebylo málo, narazila jsem v knížce na formulace a rozhovory, které bych dětem rozhodně číst nedala. Nakonec jsem došla k názoru, že kvůli romantické lince (která se mimochodem taky moc povedla) bych knihu zařadila mezi YA, případně pro relaxační čtení starších čtenářek.

strawberry, food, and ice cream imageA na závěr ještě malá vsuvka: v knížce je kromě Mariny tolik hlavních a méně hlavních hrdinů, že si každý najde toho, který mu nejvíce sedí a kterému se nejvíc podobá. Mariini učitelé, rodina a spolužáci jsou každý z jiného těsta, stejně jako my všichni, takže příběh působí v tomto ohledu velice reálně.

Protože žádná myšlenka nesmí být zapomenuta. Všechno souvisí se vším a objevy, které někdo učiní před věky, můžou přinést užitek jednou v budoucnosti.

Obálka sice neurazí ani nenadchne a oproti ostatním dílům poněkud pokulhává, ale vlastně nevím, jakou bych si k takovéto knize představovala... Na obce je toho tolik co zkazit, že je vlastně dobře, že je nijaká. (Nevím jestli je můj názor pochopitelný, ale kniha stejně vychází jen v elektronické podobě, tak je to jedno, ne?) Pro potěchu oka ještě přidávám obálky předchozích tří knih v sérii:


131250221630125318240857

Jsem moc ráda, že mi náhoda přála a já si mohla tuhle knihu přečíst. Fantasy příběh se špetkou napětí a jemnou linkou romantiky zasazený do naší české kotliny je napsaný velmi čtivě a oddechově zároveň, takže se při čtení nenudíte a zároveň si skvěle odpočinete. Autorka nabízí spoustu různých hlavních hrdinů, kteří jsou každý jiný a každý čtenář si jistě najde svého oblíbence. A velkou výhodou je i fakt, že jde o čtvrtý díl série, po kterém můžete sáhnout, aniž byste museli mít přečtené ty předchozí. Já ovšem doufám, že budu mít možnost si je přečíst, protože bych ráda objevila Marinin příběh úplně od začátku...

Celkové hodnocení: 3/5

Za recenzní e-knihu tentokrát děkuji samotné paní autorce Renatě Štulcové, se kterou se mi velmi mile spolupracovalo. Pokud máte i vy chuť objevit svět Rafaelovy školy, můžete odplavat sem.

Četsli jste někdy nějakou sérii napřeskáčku?
Marky

Komentáře

  1. Podle obálek bych téměř řekla, že to jsou dětské knihy a asi bych se jim vyhýbala (ne, že bych měla něco proti dětským knihám... jen mám své oblíbené z dětství a nové oblíbené nehledám :D). Takže ráda slyším, že to je jen moje mylná představa o obálkách a pokud na knížky znovu narazím (myslím, že první díl jsem někde zahlédla), tak zkusím zalistovat. Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálky bývají často zrádné, já zase občas kupuji knížky jen kvůli nim :D Není zač ;)

      Vymazat
  2. Četla jsem všechny 4 díly a jsou prostě SUPER 💞. Obálky, ale hodně matou- vypadají jako pro děti..

    www.teabyniki.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Ke čtvrtému dílu jsem se popravdě ještě nedostala, předchozí tři však můžu vřele doporučit. Je to taková ta správná oddechovka při které člověk opravdu nemusí přemýšlet a jen se baví :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud je to takhle, čtvrtý díl pokračuje ve stejném duchu :) Děkuji.

      Vymazat
  4. Já jsem ještě někde na základce četla Nemetonburk a myslím, že je to hodně něco podobného. Rafaelovu školu jsem nečetla, ale Nemetonburk vřele doporučuji :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.