Možná budete plakat. | Oheň - RC

28673198

Název v originále: Burn
Autor: Julianna Baggott
Nakladatelství: Jota
Žánr: dystopie, sci-fi, postapokalypsa
Série: Čistý #3
Počet stran: 464
Čteno: 30. května - 6. června 2016, v češtině

Recenze na první dva díly si můžete přečíst zde: Čistý, Splynutí

Partridge se po smrti svého otce ujímá vlády v Dómu. Konečně má možnost vyvrátit všechny  lži a nastolit spravedlnost a pořádek mezi Čistými a nešťastníky. Bradwell, Pressie, El Capitan a Helmud mají ovšem docela jiné poslání. I oni chtějí vše změnit, jenže trochu jiným způsobem. Ale v Dómu se něco děje a vypadá to, že osud staré spojence postavil na dvě odlišné strany barikády. Copak stačí tak málo, aby se láska proměnila v nenávist? Aby se přátelé stali nepřáteli? Aby se svět vrhl do nekonečného chaosu?

El Capitan věděl, jak zlo vypadá - na kůži je cítit jako nenávist, ale když vám sjede hluboko do žaludku, je to ve skutečnosti strach. Strach plodí zlo. A nenávisti EL Capitan vždycky propadal snadno, protože nesnášel sám sebe - tak hluboce, tak urputně, jako by jeho tělo někdo prošpikoval sprškou broků nenávisti.

art, drawing, and girl imageAčkoliv jsem po druhém dílu této série byla mírně zklamaná, na Juliannu Baggott a její knihy jsem nezanevřela. Na Oheň jsem se těšila ještě dřív, než by v Česku vydán. Zkrátka jsem se nemohla dočkat až se dozvím, jak to všechno vlastně dopadne... A protože Splynutí jsem si přečtením anotace v podstatě celé naspoilerovala, rozhodla jsem se jít do finále této trilogie naslepo.

Čistý byl plný popisů, Splynutí zase rozvinulo náš celkový pohled na postapokalyptický svět a trochu popostrčilo děj. Oheň toho oproti předchozím dílům nabídl mnohem víc. Kniha je plná zvratů, přičemž nebezpečí nejenže čeká za každým rohem, ale i před ním. Autorka opět našla svůj strhující styl psaní a přišpendlila své čtenáře ke stránkám knihy jako by nic.

Toužila po popelu na kůži. Toužila po lovu v lesích za soumraku. Toužila po rachocení neviditelného prašivce - když se vám chvěje země pod nohama. Neřekla ale nic.

Velmi jsem ocenila i fakt, že Julianna Baggott ponechala třetímu dílu stejný styl vyprávění jako dvěma předchozím. Každou kapitolu tedy opět sledujeme příběh očima jiného hrdiny, takže můžeme děj obdivovat v celé jeho komplexnosti a zamotanosti. A že tedy pořádně komplexní a zamotaný je, to se musí uznat!

fire, dandelion, and flowers imageRůzné úhly pohledu mi také při čtení umožnily se se všemi postavami ještě lépe seznámit a právě ony se staly hlavním tématem této knihy. Julianna Baggott nám konečně ukázala špatné stránky všech hrdinů, čímž jim dodala na opravdovosti. Všichni tak trochu ztratili na svém hrdinství a udělalo to z nich lidi, které si může oblíbit každý čtenář. Aspoň já jsem začala mít ráda postavy, které jsem v předchozích dílech vážně nesnášela a naopak.


"Někdy člověk dává podobu moci," poznamenal Kelly. "A někdy utváří moc člověka."

Protože jde o třetí díl série, pochopitelně už známe svět, ve kterém se příběh odehrává. Jenže autorka si s ním ještě trochu pohrála a nám, čtenářům, rozšířila obzory. Díky tomu jsem měla pocit, jako bych celý svět po Explozích objevovala znovu. Julianna Baggott si dala i tentokrát záležet na popisech, které ale nejsou vůbec nudné.

explosion, nature, and volcano imageTo, na co ovšem všichni napjatě čekáme, jsou odpovědi. Všichni chceme vědět, jak to dopadne - nebo snad ne? Můžu vám prozradit jen tolik, že vás nejspíš závěr knihy překvapí. Možná ne tak, jak byste očekávali, ale plně chladné vás tato kniha rozhodně nenechá. Upřímně řečeno bych nikdy nečekala, že mi tahle série přiroste tolik k srdci a že se mi po ní bude stýskat hned, jak dočtu poslední stránku. A už vůbec bych si netipla, že u ní budu plakat. Nejen proto, že se k tomuhle světu už nevrátím...


Povlávající závoje popela.
Obloha jakoby potažená tmavou gázou.
Nejasná šmouha slunce na nebi.
A pak se všichni zastavili.

České obálky této série si zamilovali snad všichni čtenáři a já doufám, že si je jednoho dne budu moci všechny pořídit v papírové podobě. Jinak jsem ale nenarazila na obálku, která by se mi vyloženě nelíbila. Tady přikládám ty nejvíce dechberoucí:

9752790188080262057046918686374

Třetí a závěrečný díl této série se autorce skutečně povedl. Kniha je plná zvratů, překvapení čekají na každém rohu a Julianna Baggot opět objevila svůj strhující styl psaní. Čtenář m možnost objevit komplexnost a zamotanost příběhu a zároveň si rozšířit obzory o světě, ve kterém se vše odehrává. Sice se možná nedočkáte odpovědí na všechny své otázky, ale i tak vás závěr této trilogie jistě nenechá chladnými. Už jen díky tomu, že konečně můžete objevit temné stránky našich hrdinů, kteří konečně nabývají na lidskosti a vy si je určitě zamilujete. A možná budete plakat.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Chcete si i vy zaplakat nad touto knihou? Můžete si ji pořídit na webu Palmknihy, kterému za ni vděčím i já.

Četli jste i vy tuto sérii nebo se na ni teprve chystáte?
Marky

Komentáře

  1. mam doma vsechny tri dily, protoze maji bozi obalky :-D ale jeste jsem se nedostala k precteni ani jedny :( ale rada bych fakt!

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle sérii znám, ale ještě jsem ji nečetla, ani ji nemám doma nebo tak, ale myslím, že bych se k ní časem dostat mohla. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku mám doma, vyhrála jsi ji. Akorát si musím opatřit i ty předchozí díly :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.