Měsíční shrnutí - červen 2016

holidaysjuly

Ahojky!
Konečně se dokopávám ke sepsání posledního měsíčního shrnutí z mého studijního pobytu v Belgii. Shrnutí celých těch deseti měsíců si můžete přečíst tady na blogu a věřte mi, že bych se tam s radostí zase vrátila. V červenci se už stihlo stát tolik věcí, že si ani nedovedu představit, jaká jsme byla dvanáct dní zpátky.. Ale to utíkám od tématu - pojďme se vrátit zpátky ke knížkám, pro ty tu přece jsme!

V černu jsem přečetla celkem šest knih a poslechla jak už se stává tradicí tři audioknihy. Průměrná červnová kniha měla 330 stran a průměrná audiokniha trvala 11 hodin a 1 minutu. Délkou se mi tento měsíc celkem povedl, ale množstvím přečtených knih jsem se oproti nadějnému květnu zhoršila a dokonce začala zaostávat ve své roční výzvě, kterou jsme dohnala až v červenci - ale to předbíhám.

28673198Začátek června se nesl ve znamení recenzních výtisků a audioknih. První dočtenou knížkou byl závěrečný díl trilogie Čistý s názvem Oheň od Julianny Baggott. Na blogu už si na něj dokonce můžete přečíst i nadšenou recenzi! Hned poté jsem se vrhla do Vlnění nymf, které jsem dostala od samotné autorky - milé paní Renaty Štulcové. Recenze a obecně můj názor na knihu nakonec dopadl úplně jinak, než jsem čekala - ostatně se můžete sami přesvědčit na blogu. První nerecenzní knížkou měsíce se stal Čas opovržení, čtvrtý díl ságy o zaklínači Geraltovi od Andrzeje Sapkowského. Tuhle sérii sice nemiluji ze všech nejvíc, ale musím si přelouskat kvůli letnímu táboru, takže s ní zkrátka musím pohnout ať chci, nebo ne.

V červnu jsme ovšem také četla v angličtině. Suverénně nejvíc mě tento měsíc poznamenala kniha Forbidden od Tabithy Suzumy. Konec jsem zhltla doslova za okamžik, ale dostala mě celá kniha. A pokud byste náhodou nevěděli, tento příběh vypráví o lásce mezi bratrem a sestrou. A ano, téhle knize jsme dala pět hvězdiček a zdá se mi to málo. Abych se z šoku po takovém čtení trochu vzpamatovala, vrhla jsem se do Města padlých andělů od Cassandry Clare - čtvrtého dílu série Nástrojů Smrti. Ponoření do mně již dobře známého světa jsem si skutečně užila a tento díl se stal mou nejoblíbenější knihou od této plodné spisovatelky vůbec. Poslední knihou, kterou jsem ještě v červnu stihla přečíst, se staly Písně kosmické od Jana Nerudy, protože trocha klasiky nikdy neuškodí, nebo ano?

20534556
Nezahálela jsem ovšem ani s poslechem - a první titul, který jsem si tento měsíc pustila do sluchátek byl všehovšudy taky recenzní - Volání kukačky od Roberta Galbraitha, což je vlastně pseudonym legendární J. K. Rowling. Mou recenzi na tuhle sedmnáctihodinovou detektivku si už si také můžete přečíst na blogu. V angličtině jsem si v červnu poslechla knihu Firelight od Sophie Jordan. Tahle série má sice éru své popularity dávno za sebou, ale já mám ve světě knih ještě co dohánět. Vždycky se ovšem najde čas na znovuposlechnutí Harryho Pottera a Kámen mudrců od výše zmíněné J. K. Rowling... Některé knížky se zkrátka musí číst a poslouchat znova a znova!



Oproti předchozím sedmi recenzím jsem klesla na stále krásných šest, což považuji za i tak skvělý výsledek. Pokud budu pokračovat tímhle tempem, třeba jednou i doženu čtené knihy a knihy, na které píšu recenzi... Ale to bych zase utíkala od tématu - dneska mi to jde nějak dobře. Každopádně jsem červen začala pět RC recenzí, a to na Jiskru z popela od Saaby Tahir, ze které jsem byla naprosto nadšená a ještě jednou moc děkuji KNIHCENTRU za poskytnutí recenzní e-knihy. I druhá moje červnová recenze byla na recenzní e-knihu, tentokrát od Palmknih a jednalo se o Oheň od Juliany Baggott. Dále jsem sesmolila svůj názor na knížku Vlnění nymf, kterou jsem (jak už jsem se zmínila výše) dostala od samotné autorky - milé paní Renaty Štulcové. Také jste si na blogu mohli přečíst, jak u mně dopadla detektivka Volání kukačky od Roberta Galbraitha/J. K. Rowlingové. A nakonec post poslední RC recenze, kterou jsem v červnu napsala, získala knížka The Other Side of Gravity od Shelly Crane, což bohužel skončilo velmi hořkým zklamáním - ale přesvědčte se sami...

Recenzi na knihu, která se neřadí do kategorie RC, jsem v červu publikovala pouze jednu jedinou, a to můj názor na Hrej férově - třetí díl série The Game od Emmy Hart. Výjimečný není jen počet mých "normálních" recenzí, ale také to, že jsme bya z knihy od této autorky zklamaná - to se mi totiž ještě nestalo.

V červnu jsem od Palmknih obdržela e-knihu Jak stvořit dívku od Caitlin Moran, na kterou jsem už napsala i recenzi. Stejně tak už jsme stihla sepsat i svůj názor na červnovou recenzní audioknihu od Audiotéky - Ach jo od Roberta Fulghuma. Za oba tituly ještě jednou moc děkuji!

Vím, že jsem v červnu vyhrála jednu soutěž, ale výhra mi zatím nedorazila, takže si budete muset počkat na příští měsíční shrnutí s odhalením ceny...

Pro jednou tu nemám nic, ale mám tu ještě jednu kategorii...

18133750Od mamky jsem tento měsíc dostala knížku, po které jsem šilhala už více než rok a ani nevím, jak jsem si to zasloužila... Každopádně jsem neskonale šťastná, že po tok dlouhém čekání konečně v rukou držím Maus: Souborné vydání. Pro ty, kteří titul neznají: jde o grafickou novelu od Arta Spiegelmana zařazenou do kategorie historické fikce. Kniha vypráví příběh, ve kterém jsou Židé ztvárněni jako myši a nacisti jako kočky. A pokud mě nějakou dobu znáte, o mém zájmu o tohle období už určitě víte, takže byste se neměli divit, že se čtení nemůžu dočkat...






Jak jste si v červnu vedli vy, ať už knižně či neknižně?
Marky

Komentáře

  1. Připadá mi vtipné, jak se názory různých lidí můžou lišit :D Ty Město padlých andělů považuješ za nejlepší díl ze série, já zase naopak za nejslabší. Strašně mě zklamal :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím je nejlepší, nijak mě nenaštval :D Ale vím o tom, že většina lidí ho považuje za nejhorší... Uvidíme, co Cassandra ještě vytáhne z rukávu ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.