Královské intriky a dokonalá hrdinka | Královna Tearlingu

23153904

Název v originále: The Queen of the Tearling
Autor: Erika Johansen
Nakladatelství: Yoli
Žánr: dystopie, fantasy, YA
Série: Královna Tearlingu #1
Počet stran: 430
Čteno: 17. - 23. srpna 2016, v češtině

Kelsea právě dovršila devatenáct let a má se stát královnou své utlačované země - Tearlingu. Jenže na trůnu se po celá léta vyhříval její strýc a vůbec nebude jednoduché nasadit si právoplatnou korunu. Království hrozí rozpad, válka a spousta dalších nebezpečí, o kterých v izolaci vychovaná Kelsea nemá ani ponětí. Ale to nejhorší má teprve přijít. Dokáže devatenáctiletá dívka zachránit Tearling před vnitřními i vnějšími hrozbami? A přežije vůbec?

"Zdědila jsem prohnilé království, Lazare, a myslím si, že jedu na smrt. Ale než umřu, tak do té špíny udělám pořádný zásek, široký jako Boží oceán.

14-carat Blue Empress diamond from the De Beers Premier Diamond Mine in South Africa.: Už dlouho jsem v knižní blogosféře neviděla knihu, která by byla tolik vychvalovaná jako Královna Tearlingu. A když ji náhodou někdy někdo nepochválil, stejně jsem po jeho recenzi měla chuť si knížku přečíst. Nemám ponětí, proč jsem se zrovna k této knize dostala tak pozdě. Nejspíš jsem se bála, že bude přechválená a já budu mít příliš velká očekávání. Bála jsem se ale zbytečně. Královna Tearlingu je skutečně dokonalým úvodem do nové série, jejichž dalších dílů se už teď nemůžu dočkat. 

U Královny Tearingu rozhodně nečekejte, že všechno půjde jako po másle a zdánlivý zádrhel se vyřeší na příštích pěti stránkách. V Kelseině příběhu totiž není vůbec nic jednoduché. To se na druhou stranu může v první části knihy zdát hodně únavné. Děj je trochu pomalejší právě proto, že Kelsein osud doprovází spousta strastí, a tak se příběh nehýbe tolik, jak byste si možná přáli.


Safírový náhrdelník na hrudi byl jako cejch. Přemýšlela, jestli je možné, aby se jí kůže sama roztrhla a odhalila úplně jiného člověka.

Rhine Valley, Germany Castle on rocks by Vesuvianite …: Jinak ale ke knížce skutečně nemohu mít žádné námitky. Po dlouhé době jsem si konečně užila YA knihu, ve které byly realistické a neprůhledné intriky. A pokud mě znáte už nějakou dobu, je vám jasné, že už jen za to si Královna Tearlingu ode mě pět hvězdiček zaslouží. Jestli totiž na něco nedám dopustit, tak jsou to dobře napsané intriky.

Co musím ale vychválit nejvíc? Rozhodně hlavní hrdinku. Kelsea se skutečně chovala jako devatenáctiletá dívka, která vyrostla daleko od skutečného světa. Měla svoje vlastní problémy, mírnou nadváhu, špatnou kondici a zdravou chuť k jídlu. A přitom byla neskutečně silná, odvážná a nechyběla jí schopnost rychle se rozhodovat. Zkrátka v sobě měla všechny elementy, které byly třeba, abych si o ní při čtení mohla udělat ten správný obrázek. Realističtější protagonistku jsem snad v tomto žánru ještě nepotkala.


Dívka se také dostávala do puberty a na tuhle proměnu si Kelsea sama pamatovala víc než dobře: nedostatek síly, kterou si člověk přeje mít, pocit bezmoci a především hněv na dospělé, že nechápou, co je důležité.

Marine Vacth in the Chaumet Bourbon Parme Tiara. Photo by Mario Sorrenti.: Ale abych nemluvila jen o Kelsee, nesmím zanedbat ani všechny ostatní postavy. Je vidět, že Erika Johansen si s lidmi skutečně umí pohrát a dokáže vytvořit komplexní a propracované charaktery. Vlastně jsem si mezi vedlejšími postavami nenašla oblíbence jen proto, že jsem si oblíbila úplně všechny - ať už padouchy nebo hrdiny. Zkrátka a dobře jsem si v obchodě se sladkými bonbony neuměla vybrat ten nejlepší. A když už jsme u sladkých věcí, romanci a lásku tady nehledejte. Sice se možná někde v pozadí příběhu na chvilku objeví jakési city, ale rozhodně jimi autorka nezaplácala celou knížku - a to se cení.

Nesmím ale zapomenout, že jsem si výjimečně užila i popisné části a nepřeskakovala jsem je, jak se mi občas intuitivně stává při čtení nudných nebo příliš popisných knih. Bavil mě nejen Kelsein příběh, ale také celá historie Tearlingu, ačkoliv se kolem ní i po dočtení vznáší spousta otázek. Aspoň se mám na co těšit v dalších dílech!


Tyler ale věděl, že historie je základ všeho. Budoucnost jsou jen minulé katastrofy, které čekají, až se budou moci odehrát znovu.

Už dlouho jsem nedržela v ruce knihu s tak krásnou obálkou. A kromě úžasné přední strany jsem se zamilovala do zadní strany a především hřbetu knihy, který mi teď vesele zdobí knihovničku. Ale abych nezapomněla, přikládám ještě krásné zahraniční verze...

18689428187128872891714130054564


Sama nevím, odkud teď začít - Královna Tearlingu mi zkrátka vyrazila dech. Zádrhele a problémy nejsou zdaleka jednoduché (proto se na začátku může děj jevit pomalejší), protože je příběh propleten dobře promyšlenými intrikami. Ze všeho nejvíc jsem si oblíbila hlavní hrdinku Kelseu, která je jedna ze tří nejrealističtějších protagonistek, o kterých jsem kdy četla. Autorka ale vymyslela i spoustu dalších komplexních charakterů a já si tak zamilovala všechny postavy. Užila jsem si dokonce i popisné části a historii Tearlingu, ačkoliv mi zůstala spousta otázek na další díl. A ještě něco: Romantiku tady rozhodně nehledejte.

Celkové hodnocení: 5/5

Děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy za poskytnutí recenzního výtisku. Pokud i vás Kelsea tak očarovala, můžete si její příběh koupit tady.

A co vy? Máte rádi intriky v knihách? A četli jste Královnu Tealingu?
Marky

Komentáře

  1. První díl se mi strašně líbil. Ale druhý šel už úplně jiným směrem, než jsem čekala... Tak jsem zvědavá, jak se bude líbit tobě...

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrá recenze. Začínám mít pocit, že jsem jediná, kdo knihu ještě nečetl :/ . Pořád trochu váhám, ale asi se do toho přeci jen pustím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, tak jsem měla ten pocit... Než jsem ji přečetla :D Tak snad se bude líbit ;)

      Vymazat
  3. Som moc rada, že sa ti kniha páčila. Oba diely sú skvelé, hoci pri oboch som sa na začiatku akosi moc nudila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TO chápu, tedy aspoň u prvního - začátek je pomalejší. A snad mě druhý nudit nebude :)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze :) Já jsem na knihu hrozně zvědavá, musím se k ni brzy dostat!

    OdpovědětVymazat
  5. Nedávno jsem ji rozečetla, ale čtení jsem MUSELA přerušit, když mi dorazila nejmenovaná kniha z BD. Jak píšeš, začátek se zatím lehce táhne a nepřidává tomu skutečnost, že kapitoly jsou na můj vkus mírně dlouhé. Jinak Kelsea mě mile překvapila. Stále jsem čekala, kdy se káčátko promění v labuť, ale ona je opravdu obyčejná, správná... A ta romantika, té je akorát. Malé záblesky, jinak ději vůbec nepřekáží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, kapitoly by taky mohly být kratší. Nevím, proč mě to předtím vůbec nenapadlo!? Jinak souhlasím :)

      Vymazat
  6. Ja som spočiatku po Tearlingu ani nechcela siahnuť. Kniha ma vôbec ničím nezaujala, ale nakoniec som si ju vzala a bola som prekvapená - veľmi príjemne. Naozaj kniha, ktorá po dlhej dobe prekvapila. :) Som rada, že sa ti páčila a verím, že aj druhý diel. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se divím, že tě nelákala! Taky doufám, že se mi bude druhý díl líbit ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.