Přiznejte se! | Confess

22609310

Název v originále: Confess
Autor: Colleen Hoover
Vydavatel: Simon & Schuster Audio
Žánr: NA, contemporary, romance
Série: -
Délka: 7 hodiny 48 minut
Posloucháno: v únoru 2016, v angličtině

Auburn má celý svůj život naplánovaný do posledního puntíku. Když ale vkročí do jednoho uměleckého studia kvůli hledání práce a potká umělce Owena, všechno se změní. Auburn mu důvěřuje a otevře mu své srdce, ale záhy zjišťuje, že Owen před ní schovává spoustu tajemství. Jeho minulost by mohla zničit všechno, co bylo Auburn kdy drahé, jenže poslední, co Owen chce, je ji ztratit. Nejjednodušší by samozřejmě bylo přiznat se. Ze všeho se vyzpovídat. Je to ale skutečně tak jednoduché?

It’s not a confession if no one reads it. It’s just an unshared secret.

Colleen Hoover je v žánrech YA a NA velmi proslulá autorka a vzhledem k tomu, kolik bestsellerů už napsala, všichni od ní nějakou tu knížku jistě četli. Všichni? Já ne. Tohle byla moje prvotina od této plodné autorky a já měla skutečně zajímavá očekávání. Zároveň jsem věděla, že knížka není autorčiným nejlepším dílem, zároveň mě skutečně lákala anotace a zároveň jsem se těšila na romantickou oddechovku. V tu dobu jsem ji totiž skutečně potřebovala.

love, I Love You, and vintage image A jak jsem se spletla! Takhle zkreslená očekávání jsem si snad ještě u žádné knihy nevytvořila, a to mi většinou jde hodně dobře... Romantika to rozhodně je, jenže trochu jiná, než jsem čekala. A rozhodně ne oddechová. Celou knihou vás provází temnota, tajemství a děs, ať už zrovna sledujete příběh z pohledu kteréhokoli z našich dvou hlavních hrdinů. Po celou dobu knížky vlastně nevíte, na čem jste. Nevíte všechno ani o Auburn, ani o Owenovi.

To je také jedna z věcí, které musím knize vytknout. Ačkoliv se během příběhu tajemství obou protagonistů odkrývají jako na běžícím pásu, to nejdůležitější se dozvídáme až v epilogu. To je podle mě nemyslitelný hřích autorky, odkrýt důležitou odpověď na většinu čtenářových otázek až v epilogu. Na poslední stránce poslední kapitoly bych jí to odpustila, ale tohle překračuje i tu nejzazší hranici.

“I love you so much.” His voice is breathless and full of fear. “I’ll love you forever. Even when I can’t.” My tears fall harder at his words. “And I’ll love you forever. Even when I shouldn’t.”

Hranici ale autorka překročila více než jednou. Na mě byl totiž její příběh temný až přespříliš. Vmíchala do života Auburn a Owena tolik násilí, zla a nenávisti, že jsem se nestačila divit. Na jednu stranu to samozřejmě vyznívá realisticky - vrána k vráně sedá - ale pro některé, méně optimistické čtenáře by tahle kniha mohla mít fatální následky.

art, girl, and moon imageMusím ovšem uznat, že knížka se četla/poslouchala jedna báseň. Na Colleen Hoover je vidět, že skutečně umí psát a že už má pár knížek za sebou. Její další tituly si určitě taky moc ráda přečtu. Ale myslím - nebo se spíš bojím, že mi v jejích dalších knížkách bude určitě něco chybět. Minimálně ten geniální nápad s přiznáními, podle kterých Owen maluje své obrazy. Celý ten nápad se i vážně moc líbil a to, jakým způsobem na něm autorka dokázala vystavět příběh, je skutečně obdivuhodné. Co jsem ale zjistila až po dočtení knihy je fakt, že všechna použitá přiznání jsou skutečná. To mě tak zaskočilo, že jsem se málem utopila ve sklenici s vodou. Když pomyslím na to, co hrůzného se děje v životech jiných lidí, najednou se mi osud Auburn a Owena nezdá tak strašlivý...

“I'm scared I'll never feel this again with anyone else," I whisper.
He squeezes my hands. "I'm scared you will.”

Jak bývá u contemporary zvykem, narazila jsem na obrovské množství obálek s lidmi, ze kterých mě zaujala jen jedna jediná - třetí zleva. Jinak se mi kromě původního vydání (v záhlaví recenze) líbí nejvíc druhý kabátek zleva, se symbolickým stiskem ruky a vodovkovým pozadím. Ani první a poslední verze nejsou k zahození, ale tentokrát zkrátka netrumfují.

31679517301054692822853025454888


Před čtením této knihy jsem měla skutečně zkreslená očekávání a z domnělé oddechovky se stal romantický příběh plný tajemství, temnoty, děsu a násilí. Někdy až přespříliš. Na příběhu a stylu, jakým je podán, je ovšem skutečně vidět, že autorka už má pár knih za sebou a skutečně umí psát. Třešničkou na dortu už můžou být snad jen přiznání, která autorka sesbírala od skutečných lidí nebo anonymně od svých fanoušků. Vedle takových odhalení už se pak příběh Auburn a Owena nezdá být až tak strašlivý... 

Celkové hodnocení: 3,5/5

A co máte na srdci vy? Přiznejte se, třeba vám taky něco nakreslím...
Marky

Komentáře

  1. Přiznávám se, že tuto knížku jsem od Colleen ještě nečetla, ale mám už od ní přečtenou Odvrácenou tvář lásky, kterou ti rozhodně doporučuji, a aktuálně od ní čtu Bez naděje. Šíleně pozitivní názvy knih, já vím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pozitivní názvy to rozhodně jsou :D Tak snad se k Odvrácené tváři lásky brzy dostanu, díky za tip ;)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Od Colleen jsem četla jen Ugly Love, a čekala jsem od ní trochu víc. Ale určitě se ráda pustím i do dalších jejích knih :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tomu říkám úžasná recenze! Díky za ni. :) Tuto knížku jsem ještě nečetla, bohužel budu muset doufat, že bude do češtiny přeložena, neb angličtinou tak dobře nevládnu. Ale knížka ne z tvého popisu zaujala velmi. Ostatní "Hooverovky" můžu jen vřele doporučit, jak jsi psala, ona zkrátka umí psát výtečně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, děkuji - to bych nečekala! Rozhodně ji neřadím mezi oblíbené, ale díky :) Angličtina se nejlépe učí právě čtením ;) Můžu potvrdit! Doufám, že se k nim brzy dostanu, ale znáš to - příliš mnoho knih na příliš málo času...

      Vymazat
  4. Přestože new adult knihy nejsou zrovna něco, co bych vyhledávala, ale Confess zní vážně dobře. Jenom se bojím, že by mi z těch temných částí zůstala depka ještě tak týden. :'D

    http://burrowofthebookworm.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, snad ne. To je jediné, co ti můžu říct. Při depce to nečti :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.