10 důvodů proč si přečíst Winter


Ahojky!
Opět oživuji tuhle rubriku, protože tu mám jednu naprosto nezapomenutelnou knížku, na kterou nechci psát recenzi. Proč? Byla zkrátka tak dokonalá, že se mi pro ni recenze zdá málo. A deset důvodů je také málo na to, abych mohla vyjádřit veškeré své nadšení... Jenže rubrika se jmenuje deset důvodů, tak jich bude deset. Ale vyjmenovat bych jich mohla třeba milion...

13206900Informace o knize:


Název v originále: Winter
Autor: Marissa Meyer
Nakladatelství: Feiwel and Friends
Žánr: YA, retelling, sci-fi
Série: Měsíční kroniky #4
Počet stran: 823
Anotace (přeložená): Princezna Winter je všemi obdivována pro svou milost a laskavost a i přes jizvy na obličeji je považována za ještě krásnější než její nevlastní matka - královna Levana.

Winter svou nevlastní matkou opovrhuje a ví, že Levana by rozhodně neschvalovala její city k příteli z dětství - krásnému strážci v paláci, Jacinovi. Ale Winter není tak slabá, jak si Levana myslí a podkopávala přání své nevlastní matky už roky. Společně s kybrogskou mechaničkou Cinder a jejími spojenci má Winter možná tu moc spustit revoluci a vyhrát to, co jí tak dlouho unikalo.

Můžou Cinder, Scarlet, Cress a Winter porazit Levanu a dostat své šťastné konce?



Proč si knihu přečíst:


1) Bylo, nebylo...
Určitě už jste poznali, že Winter, stejně jako celý zbytek série je retelling, takže převyprávění pohádky. Jenže ne jen tak ledajaké. Autorka vytvořila své pohádkové příběhy v budoucnosti, máme tu ale kromě techniky i kouzla a osídlení Měsíce. Také nemůžete čekat, že se vše odehraje jako v předepsané pohádce, protože Marissa Meyer se pouze inspirovala a příběh tak zůstává stejně napínavý, jako každý jiný.

drink, tomatoes, and jucie image2) Dokonale promyšlený svět a děj
Autorka skutečně dokazuje, že má vše promyšlené do nejmenšího detailu. V knize se mění úhly pohledu a ačkoliv je příběh vyprávěn na několika dějových linkách několika různými postavami, všechno do sebe dokonale zapadá.

3) Trochu drsnější princezny
Cinder zkrátka není zakřiknutá Popelka, Scarlet není důvěřivá Karkulka, Cress přihlouplá Locika ani Winter nesamostatná Sněhurka. Všechny jsou hrdinky jak se patří a umí se postavit samy za sebe i za ty, které milují. Každá má své přednosti a zápory, ale nejsou to žádné barbínky v šatičkách.

4) Čím dál, tím lépe
Když jsem četla Cinder, byla jsem v sedmém nebi - jenže pak přišla ještě lepší Scarlet a dokonalá Cress a já si myslela, že perfektnější kniha už být nemůže. Může. A je jí Winter, protože tak skvělé dokončení série jsem ještě nezažila. Je zkrátka lepší než všechny předchozí díly a to je přesně to, co člověk od velkolepých finále očekává.

Lunar Chronicles shipweeks5) Počkat, cože?
Jedním slovem nepředvídatelnost. U Marissy Meyer se vám ani nemůže stát, že si tipujete dopředu  něco ve stylu "myslím, že vím, co bude dál a jak to dopadne". Ale pokud už jste tak smělí, zklamu vás. Autorka se zařídí po svém a vy zůstanete zaraženě zírat do zdi. S otevřenou pusou pak budete šokovaně pokračovat ve čtení a vsadím se že příště už raději nic tušit nebudete.

6) Kdo potřebuje Krasoňe, když máme...
Pokud bych měla nějaké partě přiznat to, že je skutečně dokonalá, pospolitá a nic jí nechybí, byla by to právě skupinka mých milovaných blázínků z Winter. Uznejte, že to složení je geniální: uštěpačná mechanička, obětavý princ, drsná pilotka, vášnivý bojovník, hackerka snílek. nejvtipnější zločinec ve vesmíru, upřímná princezna, oddaný voják a optimistický droid. No není to kouzelná banda?

7) Od vás bych čela i nákupní seznam
Tohle jste ode mě nejspíš už párkrát slyšeli, u kniha Marissy Meyer to ovšem platí dvojnásob. Hned po dočtení Winter jsem měla tak siné abstinenční příznaky jejího psaní, že jsem se vrhla na doplňující novely k sérii. Posuďte to psaní sami:


“I have a glitch, too. Sometimes I forget that I’m not human. I don’t think that happens to most androids.” ~ Iko

With that one kill, he had ensured that she would never turn him into a monster.

Cress and Thorne in Winter!8) Fandíme zloduchům
Tohle je možná trochu zavádějící. Nemám ráda zlou královnu Levanu ani její stoupence. Spíš je považuji za tak dokonalé, že je nenávidím až neuvěřitelně moc a osobně. Až mě samotnou překvapuje, jak silné pocity ve mě dokážou probudit záporní hrdinové nějaké knihy.

9) "Vážně chceš po kyborgské uprchlici a divokém zvířeti, aby dělali uvítací výbor? To je kouzelné."
Ne, nemohla jsem to nezmínit. Kapitán Carswell Thorne si zkrátka zaslouží vlastní bod, protože jeho brilantní sarkasmus a humor provází celou knihou tak dokonale nenuceně, že bych si ji bez něj ani nedokázala představit. Dokáže z vás navíc dostat veškeré možné druhy smíchu: uchechtávání, chichotání, úšklebek, vyprsknutí smíchy či jen nezvladatelný řehot. Zkrátka a dobře, Thorne je k nezaplacení a já mu (stejně jako Cress) nenávratně podlehla.

Sevřelo se jí srdce. "Kapitáne?"
Zpozorněl. "No?"
Zatahala za šifon na sukni. "Myslíte, že nás svedl dohromady osud?"
Přimhouřil oči a po chvíli přemýšlení zavrtěl hlavou. "Ne. Jsem si vceku jistý, že to byla Cinder. Proč?"

Oh my stars10) ... a žili šťastně až do smrti.
Nebo možná ne tak docela, ale detaily vám neprozradím. Chtěla bych jen na závěr napsat, že Winter je přesně takové finále, v jaké doufám u každé série: plné akce, zvratů, lásky, oblíbených postav, vtipu a překvapení. Když to shrnu, všechno, co v téhle knize být mělo, tam skutečně bylo - a ještě spousty všeho navíc.

Pokud jste tuhle sérii četli, jak se vám líbila?
A pokud ne, přesvědčila jsem vás k jejímu přečtení v jakém žijete vesmíru?
Hned to napravte!

Marky

P.S. Vím, že jsem v každé třetí větě použila slovo "Dokonale", ale ono zkrátka vystihuje, co ke knize a vůbec celé sérii cítím. Takže mi to vlastně ani není líto.

Komentáře

  1. Na Winter se už neskutečně těším, ale počkám si na překlad :D Jinak tohle je naprosto dokonalá série! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuhle sérii si brousím zuby už dlouho, a vlastně pořádně ani nevím proč jsem se do ní ještě nepustila. Asi přišel čas! :D

    OdpovědětVymazat
  3. S napětím očekávám, až kniha konečně vyjde v češtině! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.