Nejrealističtější dystopie | Pátá vlna

17972633

Název v originále: The 5th Wave
Autor: Rick Yancey
Nakladatelství: Baronet
Žánr: dystopie, sci-fi, YA
Série: Pátá vlna #1
Počet stran: 448
Čteno: 29. února - 4. března 2016, v češtině

Po Zemi se prohnaly už čtyři ničivé vlny a nikomu, kdo je přežil, se nedá věřit. Cassie v tuto chvíli ovšem dělá starost jen jediná věc: potřebuje zachránit svého brášku Sammyho. Její mise ale není tak jednoduchá, jak předpokládala. Protože se samozřejmě cestou nechce nechat zabít. Podaří se jí ale něco tak obtížného, než ji najdou Jiní?

Cítili jsme se jako Japonci, kteří přežili počáteční výbuch bomby v Hirošimě. Nechápali jsme, jak je možné, že jsme pořád ještě naživu, a ani jsme nevěděli, jestli chceme dál žít.

Vím, že píšu recenzi na knihu dočtenou před několika měsíci, ale vlastně ji mám ještě docela živě v paměti. To jen dokazuje, jak mě Pátá vlna zaujala. Už jsem si ji chtěla přečíst dlouho a moc jsem se na ni těšila, takže jsem se přece jen dočkala. Možná ne všeho, co jsem chtěla, ale kromě toho také spousty neočekávaného.

girl
Začněme rovnou polopatě - koncept vln je naprosto geniální. A když říkám píšu geniální, myslím tím dokonalý, skvělý, úžasný a ge-ni-ál-ní. Naprosto mě dostal a dodal knize na originalitě, systému a temnotě. Nešlo vyloženě o autorův záměr vyvolat ve čtenáři strach, spíš postavy v knize řešily úplně jinačí záležitosti než dříve. S tím je taky spojen koncept mimozemšťanů sídlících v tělech lidí. Na jednu stranu je to děsivé, ale na druhou... Vlastně se mi to zdálo až hrůzostrašně realistické a možné - proto mi naskakovala ta husí kůže.

Svět vříská, protože je upalován zaživa.

Takový efekt by na mě knížka samozřejmě neměla, kdyby byla špatně napsaná. Rick Yancey popisuje Cassiin příběh poutavě a ne příliš zdlouhavě, ale na druhou stranu nevynechává důležité podrobnosti, které v ději hrají skutečně klíčovou roli. Každé slovo je totiž důležité! Celý zašmodrchaný uzel komplikovaného zvratu se najednou rozmotá a vám je všechno jasné jenom tehdy, když jste dávali při čtení dobrý pozor. A pak už vám nezbývá než se těšit na další díl.

cute, bear, and teddy imageTo bych ovšem nebyla já, kdybych nebyla překvapená úplně jinde, než jsem být měla. Hlavní zápletku jsem díky pozornému čtení celkem uhodla, ale naprosto mě zaskočil pro ostatní možná jasný detail. Který, to vám ale nemůžu prozradit.

Víte, jak si občas říkáte, že máte na vybranou, ale ve skutečnosti vlastně nemáte? Jen proto, že existují alternativy, neznamená to ještě, že jsou určeny pro vás.

Co vám ovšem prozradit můžu a musím, jsou změny pohledů. Každá kapitola je psaná z pohledu jiné postavy a nejenže není vždycky jasné, která to je. Občas jsou přechody tak krkolomné, jakoby si autor po sobě zapomněl přečíst konec předchozí a začátek následující kapitoly.

Výsledek obrázku pro the 5th waveTohle je ovšem to jediné, co můžu knize vytknout, a to jsem ještě ani nezmínila to nejlepší z nejlepšího - samotnou Cassie, hvězdu večera. Hlavní hrdinka je skvělá, samostatná, ani trochu ufňukaná, úplně soběstačná a ještě ke všemu vtipná (celá já, samozřejmě). A především, stará se o tampony. Rozumějte, že tohle je první dystopická knížka, ve které jsem na něco podobného narazila a musím to náležitě ocenit. To potom dokazuje nejen neskutečně realistickou protagonistku, ale také realistickou knihu jako celek. A to se počítá!

Krutost není osobnostní rys. Krutost je zvyk.
Ačkoliv většina zemí (včetně ČR) převzala nádhernou původní obálku, našla jsem spoustu zejména barevně zajímavých kousků, z nichž nejkrásnější se mi zdá ta červená. Filmové obálky (existují dvě nebo tři verze s filmovými plakáty) se myslím tentokrát taky moc povedly a vlastně jsem neobjevila žádnou hrůzu...

25194131191722822244342628265969


Pátá vlna je kniha, která vám jen tak nezmizí z paměti. Autor v ní uvádí hned několik skvělých konceptů (ničivé vlny, mimozemšťané sídlící v těle člověka,...), které příběhu dodávají na originalitě a temnotě. Rick Yancey se také může pochlubit poutavým stylem psaní, ačkoliv by určitě mohl zapracovat na krkolomných změnách úhlů pohledu. Každý detail Cassiina příběhu je důležitý, ovšem může se vám (jako mně) stát, že díky pozornému čtení si hlavní zápletku domyslíte, ovšem překvapí vás něco zdaleka jiného. Nejvíc musím ovšem vychválit dokonalou hlavní hrdinku a také realističnost knihy jako celku. Tohle čtení ovšem rozhodně doporučuji.

Celkové hodnocení: 4/5

Už jste četli tuto sérii? Máte nějaké doporučení na realistickou dystopii?
Marky

Komentáře

  1. Knihu jsem nečetla, ale už delší dobu mě láká. Tvá recenze mě přesvědčila o tom, že si ji rozhodně potřebuju přečíst! :-)

    Jinak na mém blogu je soutěž o 3 zajímavé knihy, tak kdybys měla zájem, určitě budu ráda, když se zúčastníš. :)
    http://moje-iluze.blog.cz/1609/soutez-o-tri-knihy

    OdpovědětVymazat
  2. Pátou vlnu jsem stále nečetla, ale mám doma celou trilogii. Ráda bych ji začala příští měsíc, ale nevím, jestli se k ní dostanu :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bys vážně měla, měla by se ti líbit :) Držím palce, moc se nestresuj...

      Vymazat
  3. Pátá vlna se mi taky moc líbila (na to, jak dlouho jsem ji měla doma, se mi skoro líbili až moc :D ). A taky mi kniha přijde docela reálná, hlavně se mi líbilo, že autor vystavěl ten svět fakt celý a vše se netočilo jen kolem hlavní hrdinky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, není to úplně typická YA, jakou by člověk očekával :)

      Vymazat
  4. Pátá vlna mi vyrazila dech. Druhý díl už trochu méně, tak jsem zvědavá na poslední :)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky se mi líbilo, že se Cassie stará o tampony, vsadím se, že Rick Yancey netušil jak velký dojem takovým detailem udělá na ženy a dívky. :D
    Nicméně Pátou vlnu jsem nedočetla. Hrozně mě to nudilo. Ale samozřejmě chápu, že se to ostatním může líbit, snad i chápu proč. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na mě obrovský, stačila jedna jediná věta :D
      Vážně? To bych nečekala... I když rozumím nepouštění se do dalších dílů, samozřejmě.

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.