Kyslíková maska aneb jak jsem si užila Humbook


Ahojky!
Asi nejsem tenhle týden první ani poslední, od koho si přečtete zážitky ze sobotního festivalu Humbook. I tak bych se s vámi ale podělila o své zážitky, fotky a názory a doufám, že se tam třeba příští rok potkáme...

Na festival jsem se vydala se svojí kamarádkou ze školy a musím říct, že jsem udělala dobře. Ona si totiž nejen všimla, že pro prvních padesát příchozích je dárek, ale také mě dotáhla na Vltavskou o hodinu dřív, takže jsme nakonec stály skoro úplně na začátku fronty. Bála jsem se, že mi bude zima (ano, já jsem ten jediný blázen na fotce, co nemá kalhoty, ale silonky a sukni), ale nakonec se to celkem dalo vydržet.


Dokonce to i stálo za to, protože se nám díky tomu podařilo získat, jak jinak, knihu zdarma. Obdržely jsme, stejně jako 48 dalších šťastlivců, každá svůj nový, voňavý a krásný výtisk knihy Země příběhů od Chrise Colfera - ta knížka má naprosto dokonalé ilustrace! Hned poté, co jsme si daly věci do šatny a trochu se zorientovaly v tom nekonečně malém prostoru (na tohle ještě určitě přijde řeč), jsme se samozřejmě vydaly na jídlo. 

Než jsme se ale pustily do svých vynikajících jezchlebů, které mimochodem moc doporučuji, musela jsem si je samozřejmě vyfotit na svůj blogový Instagram. Hned jsem totiž jako správný instagramový závislák objevila, jak funguje Instagraf, a potřebovala jsem si ho okamžitě vyzkoušet. Princip je jednoduchý: všechny fotky s daným hashtagem (v tomto případě #humbook a #humbookfest) budou vytištěny na fotopapír a pověšeny na nástěnku, odkud si je autor může vzít. No a můj první příspěvek byly zkrátka chleby.


Než jsme stihly dojíst a rozkoukat se, už nás čekal první důležitý bod programu: Workshop Jak se vaří kniha se skvělou redakcí mého milovaného nakladatelství CooBoo. Dozvěděla jsem se spoustu důležitých informací ohledně práci v redakci, fází tvorby knihy i například jejích jednotlivých částí. Pár šťastlivců si za správné odpovědi v závěrečném kvízu mohlo odnést knihy, ale já se mezi ně bohužel nezařadila.


Následovala krátká mezera v programu, kterou jsme vděčně využily k, jak jinak, nakupování knih. Pořídila jsem si už dlouho vytouženou Pomstu a rozbřesk od Rennée Adieh, ze které už jsem dokonce stihla i kousek přečíst a jsem naprosto nadšená. Ale protože mi jedna kniha byla málo, zbylé peníze jsem investovala do Potrhaných křídel od Ruty Sepetys. Je to vlastně jediná kniha, kterou jsem od ní zatím nečetla a rozhodně to hodlám napravit!

Taky jsem se stihla potkat s Ells, za což jsem vážně moc ráda, i když jsem kvůli tomu vedru v nekonečně malých prostorách nebyla zrovna sociálně zdatná. Zato (ne za to!) jsem od Ells dostala záložky její vlastní výroby, které jsou, uznejte sami, naprosto dokonalé. (Můžete si je zvětšit kliknutím na obrázek.)


Následoval snad nejemocionálnější zážitek celého festivalu: beseda Ruty Sepetys. Nejenže mě tato spisovatelka dohnala k slzám svým psaním, ale také svou osobností a vším, co nám ve svém projevu (otázky ani nebyly moc potřeba) odhalila. Sice to namenalo sedět hodinu a půl na parketách v silonkách a kráteké sukni a bez kyslíku v okolní atmosféře, ale ani jedno jsem si po celou dobu neuvědomila. Byla jsem fascinována jen a jen Rutou: Věděli jste třeba, že jedna nejmenovaná postava ze Soli moře je inspirována mladým Hitlerem? Já ne. Ani jsem nečekala, že ztratím řeč, když se s Rutou setkám a ona mi podepíše knihu.Chtěla jsem jí toho tolik říct a nakonec jsem ze sebe nedostala ani slovo. Jen jsem jí vysvětlovala původ své přezdívky, která se jí mimochodem moc líbila. 


Až po besedě Ruty jsem si uvědomila, že se v malém podzemním prostoru vůbec nedá dýchat, udělalo se mi špatně a musela jsem na vzduch. Neměla jsem původně vůbec v plánu se vracet na besedu Christophera Paoliniho, ale uslyšela jsem jen jeho několik slov a jeho vtipnost mě udržela až do konce. Byla jsem jím jako člověkem mile překvapena a ačkoliv jsem četla jen Eragona a Eldesta znuděně nechala někde v polovině, nejspíš mu dám po tomhle setkání ještě jednu šanci.

Jako poslední bod jsem si naplánovala besedu Překladatelské oříšky a ta mě navzdory kousavým silonkám, bolavým nohám z několikahodinového stání a šílené bolesti hlavy z horka a nedostatku kyslíku zaujala snad ze všech nejvíce. Vzhledem k tomu, že překladatelství zvažuji jako své budoucí povolání, jsem opravdu naslouchala každému slovu.

Výsledek obrázku pro humbook

Chtěla jsem se ještě nechat potetovat henou a zkusit únikovku, ale už jsem na to zkrátka neměla energii, takže jsem si posbírala své fotky z Instagrafu, rozloučila se s kamarádkou a vydala se na úmornou cestu domů. Samozřejmě mi o dvě minuty ujel autobus, takže jsem s knihami v podpaží a nacpanou taškou překonala posledních pár kilometrů pěšky. Hurá.

Humbook byl určitě na sto procent skvělý zážitek a pokud se na něm příště najde i to trochu víc židlí a kyslíku, vlastně nemá chybu. Mrzí mě, že jsem pár lidí a věcí nestihla (třeba jsem kromě pár mávnutí úplně prošvihla setkání se Zašitou v knihách), ale zato jsem si odnesla spoustu skvělých knih a zážitků. Taky jsem zjistila, které knihy rozhodně číst mám a které ne - za to díky především Marillee a Mollyvknize. Zkrátka a dobře, příští rok jedu znova. S kyslíkovou maskou a zásobou Ibalginu.


A co vy? Byli jste na Humbooku?
Marky
P.S. Příště se poučím a koupím si VIP balíček, protože ty knihy jsem vážně potřebovala. A taky jsem bloger. Ale neprošlo to, ani ty, co jim byly, mi nechtěli dát. Jak překvapující.

Komentáře

  1. Na místě byl k dostání i blogerský balíček, ale buď v klidu, také ho nemám :D Jsem ráda, že mi kamarádka vyprosila dárek za prvních 50 :D A příště se tam určitě musím potkat osobně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi ani nikdo neřekl *odchází plakat do kouta*, ale nevadí. Potkáme se příští rok ;)

      Vymazat
  2. ahoj ,chte´ěla jsem se zeptat, jelikož jdu také na Humbook jak je to s cenou knížek? Jestli jsou knížkz na místě levnější nebo právě dražší ,protože si je lidi koupí abz si je nechali podepsat? Prostě jestli se mi vzplatí si knížky koupit ted a nechat si je jen podepsat ,nebo si je koupit až na místě? Předem děkuju za odpověd a miluju tvůj blog a instagram a....si prostě si hrozně super..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, pokud vím, tak to vyjde cenově dost podobně na Humbooku i v knihkupectví, takže s rozhodni spíš podle toho, co je tobě pohodlnější. Mockrát děkuji :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.