10 knih, které jsem četla kvůli obálce


Ahojky!
Pro změnu jsem tu s dalším originálním seznamem, které zjevně baví nejen mě, ale taky vás. Tentokrát si posvítím na knihy a série, které jsem si přečetla a vůbec je poprvé vzala do ruky jen a pouze kvůli tomu, jak na mě zapůsobila jejich obálka. Ani tentokrát jsem je neřadila podle žádného základního kritéria - zkrátka tak, jak mě napadly. Připravte se na spoustu skvělých knižních kabátků a taky spoustu vynikajících knih a jdeme na to!


1. Selekce (Kiera Cass)
Právě tahle série mě přivedla na myšlenku sepsat podobný seznam. Uznejte, že ty šaty na obálkách jsou naprosto nádherné a nekazí je ani překrásné písmo. Není jim co vytnout a když jsem poprvé na Selekci narazila v knihkupectví, nemohla jsem ji tam nechat - a to jsem ještě nevěděla, že se má stát jednou z mých nejoblíbenějších sérií vůbec. Pokud jste tuhle sérii ještě nečetli, můžete se pokochat chválou v mých recenzích na Selekci, Elitu, První a Dceru.

2. Drahokamy/ Láska nezná čas (Kerstin Gier)
Asi vás to překvapí, ale tyhle nádherné kabátky doma nevlastním v papírové podobě. Odpočívají u mě ve čtečce, takže se těmi krásnými obálkami nemůžu kochat při pohledu na knihovnu, ale zase tolik mě to nemrzí. Neoblíbila jsem si je totiž ani zdaleka tolik, jak byste čekali (moje recenze najdete tady, tady a tady). Ale protože jsem získala v autorku jistou důvěru, pustila jsem se už nejen kvůli obálkám do její další série - Silber. Ta mě naprosto nadchla a právě dočítám třetí díl v němčině. Moje recenze na první dva díly najdete na blogu: zde a zde.

3. Esej o tragédii (Elizabeth LaBan)
U téhle knihy jsem ani nečetla anotaci a rovnou jsem si ji koupila - a byla to jedna z prvních knih, které jsem koupila jen a pouze kvůli vzhledu. Nakonec se mi to vyplatilo, takže mě to jen povzbudilo v tom, abych pokračovala. Knížce jsem nakonec dala 4,5 hvězdičky a ani od té doby jsem žádnou podobnou knihu nečetla - a je to už více než dva roky zpátky... Moji recenzi najdete na blogu a ačkoliv je poměrně stará, stále vyjadřuje můj tehdejší názor, a to se cení.



4. Čistý (Julianna Baggott)
Tato série mě zaujala na první pohled, jak ostatně určitě zaujala i vás, protože tak nádherné obálky jste jistě nemohli přehlédnout! A musím říct, že i obsah rozhodně stojí za to. I když má série svoje mouchy, jsem ráda, že jsem ji četla. Tyhle knihy totiž patří mezi ty, které vám opravdu do života něco dají. Pro více informací si můžete přečíst mé recenze: Čistý, Splynutí a Oheň.


5. Jablečný koláč naděje (Sarah Moore Fitzgerald)
I když byste to možná nečekali, tahle dokonalá obálka si absolutně na nic nehraje. Kniha je přesně tak jiná, krásná a zajímavá, jako její kabátek. Neodolala jsem a přidala i ten zahraniční, který se tomu našemu sice vůbec nepodobá, ale taky se mi moc líbí. Nemohla jsem tudíž jinak, než vynachválit knihu zvenčí i zevnitř a darovat jí maximální možné hodnocení - mou recenzi si můžete přečíst tady.


6. Mrazení (Maggie Stiefvater)
Ano, tuhle sérii sem přidávám přestože jsem ještě ani nepřečetla závěrečný třetí díl. Kvůli těm úchvatným obálkám jsem si ji totiž v žádném případě nemohla odpustit. První díl mě naprosto dostal (moji recenzi najdete zde) a ačkoli druhý mě tolik neohromil, moc ráda si přečtu i třetí, protože mě Maggie Stiefvater prostě baví.



7. Kruh (Mats Strandberg a Sara Bergmark Elfgren)
Ani tuhle sérii jsem zatím nedočetla a to ještě podceňuji slovo zatím. První díl jsem četla před více než rokem a od té doby jsem nepostoupila ni o píď - dokonce jsem si druhou knihu v sérii ani nepořídila. Na druhou stranu musím uznat, že mě Kruh ohromil. A ty obálky jsou doslova pastva pro oči!


8. Dorothy Must Die (Danielle Paige)
Nad obálkami této série nepřestanu vzdychat nikdy, to si budete muset zvyknout. Polovina reakcí v mém komentovaném čtení Dorothy Must Die - tedy prvního dílu, se skládá z obdivování fontu kapitol. A pokud by vám to náhodou nestačilo, můžete si přečíst i recenzi na tenhle skvělý první díl. Já si snad mezitím konečně přečtu ten druhý.



9. Jiskra v popelu (Sabaa Tahir)
Čekali jste, že se tady budu rozplývat nad českou obálkou téhle skvělé knihy? Tak to jste na omylu, protože český kabátek se mi vůbec nezamlouvá. Zato jsem celá pryč z původní verze prvního i druhého dílu této série. A pokud by vám tahle krása náhodou nestačila, můžete se těšit na skvělý příběh, ve kterém si každý najde něco, co si zamiluje. Více si můžete přečíst tady.


10. The Thousandth Floor (Katherine McGee)
Seznam knih, které jsem si pořídila či přečetla kvůli obálce by se samozřejmě mohl táhnout ještě velmi dlouho a knihy by na něm stále přibývaly, ale já se musím nakonec ještě pochlubit svým nejnovějším úlovkem. Recenzi na tuto knihu najdete hned pod tímto článkem a doporučuji si ji přečíst (knihu i recenzi). Už jen pro tu obálku ale stojí za to si knihu pořídit!





Jaké obálky patří mezi vaše favority?
Kupujete knihy kvůli obálce?
Marky

Komentáře

  1. Osobne som čítala len prvé dve série a Iskru v popole, ale aj na ostatné som neraz hľadela v kníhkupectve - samozrejme, že hlavne kvôli obálkam :D Je to jednoducho vec, ktorú si človek všimne na knihe ako prvú a potom po jen aj siahne. So tou Selekciou absolútne súhlasím :) Ja sa už neviem dočkať série Silber, z ktorej mám objednaný celý "boxík", no stále ten dátum posúvajú a posúvaju - už mi mala prísť asi pred dvoma týždňami, tak snáď do Vianoc dorazí :/
    Inak naozaj skvelý článok :) a hlavne ten pohľad na to množstvo krásnych obálok :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že se třetím dílem Silber otálejí, ale můžu ti prozradit jen tolik, že ti to skutečně vynahradí ;) Jsem ráda, že se ti článek líbil :)

      Vymazat
  2. Skvělý výběr a nápad na článek :) To je parádní přehlídka obálek :) Selekce má obálky naprosto úžasné a Drahokamy taky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super nápad :) Se Selekcí a s Drahokamy to mám podobně ;) Měj se krásně :)
    http://knihy-srdcovka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrá zpráva, další díly Kruhu jsou v Levných knihách :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak to pro ně hned letím! Díky za informaci :)

      Vymazat
  5. Ja hodne vybiram knihy ocima, ale tim padem se musim hodne byt po rukach, protoze bych pak chtela kazdou druhou knihu :-P

    OdpovědětVymazat
  6. Dřív jsem pořizovala kvůli pěkné obálce podstatně více, ale už se začínám víc krotit. :D Nejhorší je, že když si nějakou knihu kvůli obálce pořídit, většinou se mi pak moc nelíbí. :D A to víc mě pak mrzí, když naprosto boží knížky mají obálky hrozné a lidé se jim proto třeba vyhýbají. :/
    Selekce má krásné obálky, ale mám pocit, že to je zrovna série, která by se mi nelíbila. :D To já zas mám knihy od Kerstin Gier moc ráda a v knihovně mi dělají velkou parádu! :) Tu sérii Čistý bych mohla dočíst. :D Jablečný koláč naděje si plánuji hrozně dlouho pořídit. :D Kvůli Mrazení jsem od Maggie málem nic dalšího nečetla. Díky bohu, že jsem byla k Havranímu bratrstvu nakonec ukecána! To zas mně se ta česká obálka k Jiskře z popelu fakt líbí, hlavně naživo je strašně pěkná. :)
    Já osobně jsem si třeba kvůli krásné obálce přečetla Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender. Nebo do té Tygří ságy od Colleen Houck jsem se pustila jen a pouze kvůli obálkám. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě překvapená, kolik skvělých knih jsem si koupila jen a jen kvůli obálce! Ale ten druhý případ je rozhodně horší. Jiskru jsem naživo neviděla, ale nijak mě to nedrásá. A na Avu Lavender se taky chystám...

      Vymazat
  7. Poslední dobou knížky nekupuji, ale je pravda, že pokud mám například na výběr obálek, snažím se vybrat tu hezčí. Obecně moc nemusím obálky, na nichž jsou nějaké postavy, nebo filmové obálky. V případě Selekce to ale neplatí, tam se mi taky líbí to barevné sladění série. Drahokamy mají ty super siluety a na ty nedám dopustit. No ale nejradši mám, když je na obálce třeba nějaký symbol. Teď mě napadá například Všechny malé zázraky. Ale vlastně i Filmovou řadu jsem sbírala kvůli obálkám - tam jde ale i o barvy a provedení, je to lepší, než když je celá obálka pokryta nějakou promofotkou z filmu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím - filmové obálky a lidi taky moc nemusím, i když Selekce je výjimka. Máš pravdu, Filmová řada vypadá dohromady moc pěkně, ale spoustu knih už doma máme v jiných vydáních, takže se mi do ní investovat nechce...

      Vymazat
  8. Selekci jsem si také vybrala kvůli obálkám, ale zato se mi ani nic moc nelíbily :D. (Nemůžu si pomoct, ale America podle mě byla strašně ufňukaná.) Já jsem si kvůli obálce vybrala Lady Midnight od Cassandry Clareové (pokud jsi ji ještě nečetla, tak rozhodně doporučuji) a Všechno, úplně všechno, kterou jsem si přečetla i díky tvé recenzi :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. America mi taky lezla na nervy, ale stejně jsem si ty knížky užila - kvůli oddechu, stylu psaní... a Maxonovi :D Lady Midnight jsem zatím nečetla, ale v pořadí je až za TMI a TID, ne? Musím nejdřív dočíst tyhle dvě série, než se pustím do Lady Midnight... nebo se pletu? To jsem ráda, že jsem tě navnadila na tak skvělou knížku :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.