Nápad skvělý, provedení ne. | The Rest of Us Just Live Here

23830990

Název v originále: The Rest of Us Just Live Here
Autor: Patrick Ness
Nakladatelství: HarperTeen
Žánr: YA, contemporary, fantasy
Série: -
Počet stran: 336
Čteno: 21. března - 23. dubna 2016, v angličtině

Tenhle příběh není o "vyvoleném". Vypráví o Mikeym, který chce prostě jen odmaturovat a žít (v rámci možností) normální život. Někdy totiž máte důležitější starosti než jestli v pátek skončí svět...

Not everyone has to be the Chosen One. Not everyone has to be the guy who saves the world. Most people just have to live their lives the best they can, doing things that are great for them, having great friends, trying to make their lives better, loving people properly. All the while knowing that the world makes no sense but trying to find a way to be happy anyway.

Uznejte sami, že tohle je jeden z nejslibnějších nápadů v novodobé YA literatuře - kniha, která není o tom vyvoleném, hrdinovi, který zachrání svět, ale o partě normálních lidí, kteří chtějí jen odmaturovat a mít klid. Celá idea knihy je úžasná a geniální a díky ní jsem začala (poté, co jsem knihu četla, ne teď, když ji recenzuji) mnohem víc sama psát. Zevrubně vzato jde o velmi inspirativní dílo, ale obsahově?

To už tolik ne. Během čtení mi hlavou běžela jediná myšlenka: Tohle že má být ten slavný Patrick Ness? Měla jsem pocit, jako by knihu napsal jeho soused, pravděpodobně zahradník nebo instalatér. (Ne, že by zahradníci a instalatéři nemohli mít cit pro literaturu, ale chápete, co tím myslím...?) Ne, že by to bylo špatně napsané, ale nijak mě to nedostalo, neohromilo, nepřekvapilo. Spíš se mi zdálo, že celý příběh působí strojeně, naškrobeně a nafoukaně a to mě při čtení neustále rušilo.

Feelings don't try to kill you, even the painful ones. Anxiety is a feeling grown too large. A feeling grown aggressive and dangerous. You're responsible for its consequences, you're responsible for treating it. But Michael, you're not responsible for causing it. You're not morally at fault for it. No more than you would be for a tumour.

Nejen z toho důvodu jsem se nemohla do knihy vůbec začíst a louskala jsem ji skoro přesně měsíc, což je na mě extrémně dlouhá doba. Dokonce jsem se u čtení nudila do takové míry, že mi úplně utekla zápletka. Přesněji řečeno: nenašla jsem ji. Podle mě tam ani nebyla, protože v té knize se zkrátka nic nevyřeší. Tedy, abych byla přesnější, v hlavní části knihy.

Na začátku každé kapitoly totiž najdete krátké shrnutí toho, co zrovna dělají "vyvolení" a kudy vede jejich dobrodružná dějová linka. Tenhle příběh mě paradoxně na knize bavil ze všeho nejvíc, ačkoli šlo vždy jen o pár vět na začátku kapitoly a celá pointa knihy byla se na ně nesoustředit.

We share out craziness, our neuroses, our little bit of screwed-up-ness that comes from our family. We share it. And it feels like love.

Ale abych se vrátila k tomu nicneřešení: nejdůležitějším aspektem knihy jsou propracované postavy a jejich vztahy. Ačkoli jsou všichni tak trochu šílení, dali by se protagonisté zařadit do škatulky "normálních" středoškoláků. Jenže jejich životy zkrátka nikoho nemohly zaujmout, protože se nikam neposunovaly. I hlavní, dalo by se možná s trochou nadsázky říct, romantická linka skončila v podstatě tam, kde začala. A to mi zkrátka nestačilo.

Sometimes you need things rather than just thoughts.

Zaujala mě především verze obálky s modrým světlem mířícím na město, což jasně vystihuje zápletku "vyvolených" v příběhu, ale vůbec nevyjadřuje ty ostatní, kteří jsou vlastní pointou knihy. Za to musím naopak pochválit paperbackovou obálku, kterou si můžete prohlédnout nahoře v článku a i já ji mám doma.


229109002922979930821615


Tahle kniha se dá shrnout do pouhých čtyř slov: Nápad skvělý, provedení ne. A za mě je to veliká škoda.

Celkové hodnocení: 2,5/5

A co vy? Hrajete roli vyvoleného nebo patříte mezi ty ostatní?
Marky
P.S. V recenzi jsem použila mimo jiné i své vlastní fotky, takže v případě kopírování prosím o uvedení zdroje!

Komentáře

  1. Vím, že teď kniha vyšla i v češtině a hrozně moc jsem se těšila, až si ji přečtu. Po této recenzi má radost trochu opadla a nevím, jestli si ji vůbec chci koupit a přečíst. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně se mi ani nechce se omlouvat - mně se to prostě nelíbilo. Ale samozřejmě se najdou lidi, kteří si knihu zamilovali ;)

      Vymazat
    2. Naopak jsem ti velice vděčná za tuto recenzi! Aspoň nebudu ztrácet čas se špatnou knihou! :)

      Vymazat
    3. To je pravda, snad si místo toho přečteš něco za pět hvězdiček ;)

      Vymazat
  2. Taky se mi to bohužel stává, že nápad je skvělý a anotace mě nadchne, ale příběh jako takový prostě ne. :) Ale to se stává, ne každá knížka je TA PRAVÁ. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já teda knihu vidím trochu jinak a zapůsobila na mě hodně dobře, i když prvních sto stran jsem byla ztracená. Teď jsem ji dočetla a prostě mám pocit, že jsem pochopila, co tím vším chtěl autor říct. Má to hlubší myšlenku, mělo to svůj styl a naplnilo mě to pozitivní energií. Ten pozvolný styl psaní byl sice trochu kámen úrazu, než jsem si zvykla, ale pak jsem se začetla a dokážu ho ocenit. Kniha se mi líbila. První od Nesse, co jsem četla a rozhodně půjdu i do dalších. Každý má na knihu jiný názor, já bych od této knihy kvůli subjektivnímu názoru čtenáře neodháněla, každý jsme přece jen originál a na každého kniha zapůsobí jinak. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Styl tomu neupírám, ani myšlenku. Ale vidím to zkrátka jinak než ty - i když mě samozřejmě těší, že se ti to líbilo. Taky se od čtení nesnažím nikoho odhánět - tohle je můj subjektivní názor na knihu a pokud se podle něj někdo řídí, je to jen a jen jeho volba :)

      Vymazat
  4. Knihu plánuji číst už nějakou dobu a docela se na ní těším, protože mě Patric Ness očaroval Voláním netvora. Po přečtení tvé recenze doufám, že mě příliš nezklame a raději se nebudu pouštět do čtení s vysokým očekáváním.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Volání netvora se zase brzy chystám já. Snad se ti bude kniha líbit :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.