Naštěstí existují audioknihy. | Hedvábník


Název v originále: The Silkworm
Autor: Robert Galbraith
Vydavatel: Plus
Žánr: detektivka
Série: Cormoran Strike #2
Délka: 19 hodin 15 minut
Posloucháno: 30. října - 12. listopadu 2016, v češtině

Na soukromého detektiva Cormorana Strikea a jeho asistentku Robin Ellacottovou se obrací manželak známého spisovatele Owena Quinea, který jako by se do země propadl. Před svým zmizením ovšem stačil napsat literární dílo, které by zničilo život mnoha lidem, kdyby bylo vydáno. Strike a Robin se pouští do vyšetřování jednoho z jejich nejneobvyklejších případů vůbec. Co když ale nejde jen o pouhé zmizení?

Volání kukačky - první díl této série z pera Roberta Galbraitha (alias J. K. Rowling) se mi líbil, ale jen na 3,5 hvězdičky. Proč jsem tedy sáhla po další knize tohoto rázu, nevím. Možná to bylo ze zvědavosti nebo se mi nechtělo projíždět Audiotéku a hledat, jaký další titul bych si chtěla poslechnout. Anebo jsem nějak podvědomě toužila si tu knihu přečíst. Jedno je ale jisté: Když jsem už věděla, do čeho jdu, poslech jsem si užila mnohem víc. Věděla jsem, co čekat, takže jsem nebyla zklamaná - spíše naopak. Hedvábník mě příjemně překvapil.

Detektivky z této série totiž nejsou jen tak ledajaké. Nedočkáte se tu šílených teorií, potoků krve, bezhlavého pronásledování ani desítek nezapamatovatelných postav. Příběh plyne velice pomalu a informace se dozvídáme postupně - během vyšetřování, které probíhá spíš ve stylu Hercula Poirota než kohokoli jiného. Strike a Robin si s lidmi víc povídají, než aby je sledovali (ačkoli na to taky dojde, nebojte!), a tak se čtenáři vesměs dozvídají všechny informace ve stejnou dobu jako dva hlavní hrdinové.

Jediné, o čem se při čtení nedozvíte ani ň, jsou detektivovy skutečné teorie. Tu síť, která se mu v hlavě už od samého začátku vyštřování splétá a jistě ho dovede ke správnému vyřešení případu, se dozvíte až na konci, během finální scény, kterou si tentokrát rozhodně nemůžete nechat ujít. Autorka si s ní skutečně pohrála a donutila mě na několik minut zatajovat dech.

Celá kniha je obecně mnohem akčnější než první díl a je v ní vidět jednoznačné zlepšení ve všech ohledech. Je vidět, že autorka zapracovala nejen na aspektu čtivosti, ale také podrobněji promyslela a propracovala samotný případ, který se Strike a Robin snaží vyřešit. Čtenář si má během čtení možnost utvářet vlastní teorie - v tomto případě mohl být zločincem kdokoli, narozdíl od Volání kukačky, kde to nemohl být vůbec nikdo.

Ale ačkoli se autorčina úroveň vyrávění od minlého dílu jednoznačně zvedla, i Hedvábník má své mouchy. Stále si stojím za názorem, že nebýt audioknih, nezvládla bych přelouskat ani třetinu té obrovské bichle. Autorka si totiž nedá říct a píše květnatě a popisně. Ne, že by na tom bylo něco špatného - ono je to krásné a člověku se zdá, že je každé slovo důležité, jenže číst knihu v papírovém formátu, pravděpodobně bych ji záhy odložila. U audioknihy mi to ale tolik nevadí, protože zvládnu dělat více činností najednou, takže mi vlastně čtení nezabírá skoro žádný čas.

Na závěr musím dodat ještě jednu tečku: Moc mě bavilo zapojení soukromého života Robin a Strikea do vyšetřování tak komplexního případu. Někdy se mi zdá, že detektivové nemají žádná omezení, nepotřebujií spát ani jíst, zkrátka jenom vyšetřují. V Hedvábníkovi tomu tak ale není - i detektiv a jeho asistentka jsou jen lidé, mají svá omezení a své životy, na které také v knize přijde řeč. A to mi udělalo obrovskou radost.

Líbí se mi, jak je každá obálka série lazena do jiné barvy (Ve službách zla bude fialová, hurá!). České obálce vlastně po vzhledové stránce nic nechybí, i když by mi udělal radost nějaký originálnější font nadpisu, jaký má třeba původní obálka. Jinak jsem ovšem s kabátekm knihy spokojená - nechtěla bych vidět nějakou temnou verzi, jako tu na obrázku vpravo. Neseděla by k příběhu.


1821441428172684

U svého druhého setkání s Cormoranem Strikem jsem už věděla, do čeho jdu, a tak jsem si čtení mnohem víc užila. Čekalo na mě několik hodin poslechu Poirotovského vyšetřování zapeklitého případu, jehož nitky se rozpletou až na samotném, dechberoucím konci. Také se konečně dozvídáme více o soukromém životě detektiva i jeho asistentky. Ačkoli je ovšem Hedvábník akčnější než jeho předchůdce, květnaté popisy stále zůstávají a já musím znovu doporučit audioknižní podání, u kterého se rozhodně nebudete nudit.

Celkové hodnocení: 4/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout zde.

Jaký typ detektivek čtete rádi vy?
Marky

Komentáře

  1. Ja cetla akorat prvni knihu a docela hodne me to zklamalo. Takze na dalsi dily jsem zatim odvahu nesebrala :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkám, mně se druhý díl líbil mnohem víc - třeba se někdy odvážíš ;)

      Vymazat
  2. Taky se mi asi druhý díl líbil trošku víc, ale to možná bylo právě tím, že se tam odvíjela další zápletka mezi Cormoranem a Robin. :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná :D Každopádně jsem zvědavá na třetí díl :)

      Vymazat
  3. Děj se odehrává v zajímavém prostředí, ale nebavilo mě to! Konec byl zajímavý, nicméně to bylo strašně rozvláčné a přiznávám, že mě Cormoran ani jeho asistentka vůbec nezaujali. J.K.Rowling píše dobře, ale mohla by být stručnější, další díly určitě číst nebudu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si Cormorana a Robin oblíbila a rozvláčnost jsem právě zahnala formou audioknihy ;)

      Vymazat
  4. Tak to zní jako něco, co by mě mohlo bavit. Díky za tip. To, že se to dá sehnat jako audiokniha je určitě příjemný bonus. Právě audioknihy mám totiž v poslední době čím dál víc v oblibě. Audiokniha na dlouhou cestu, to už je taková klasika, ale já je třeba ráda poslouchám i při vaření nebo než jdu spát. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.