10 důvodů proč si přečíst Forbidden


Ahojky!
Jsem tu s dalším doporučujícím článkem - tentokrát jde o knihu Forbidden, která v Česku zatím nevyšla, ovšem na Slovensku ano. Já ji četla anglicky a ráda bych se s vámi podělila o deset důvodů, proč byste o tom měli zauvažovat i vy. Bojím se totiž, že kdybych napsala recenzi, zanikla by v propadlišti dějin, a to by byla velká škoda. Je totiž potřeba, aby se o téhle knize vědělo.

7600924Informace o knize:


Název v originále: Forbidden
Autor: Tabitha Suzuma
Nakladatelství: Definitions
Žánr: YA, romantika, contemporary
Série: -
Počet stran: 432
Anotace (přeložená): Ona je okouzlující a talentovaná - má sladkých šestnáct a zatím zůstává nepolíbená. Jemu je sedmnáct, je krásný a čeká ho slibná budoucnost. A teď se do sebe zamilovali. Jenže... jsou bratr a sestra.

Sedmnáctiletý Lochan a šestnáctiletá Maya se vždycky cítili být spíš přáteli než sourozenci. Společně zaskakují za svou matku alkoholičku a starají se o své tři mladší sourozence. Jako náhradní rodiče museli rychle dospět. A stres, kterého je jejich život plný, spolu s naprostým porozuměním pro toho druhého je spojil poutem silnějším, než by u sourozenců mělo být. Tak silným, že se do sebe zamilovali. Jejich lehká romance rychle přejde v hlubokou, zoufalou, vášnivou lásku. Vědí, že jejich vztah nemá budoucnost. Ale přesto nemohou své city udržet pod pokličkou. A jak se kniha blíží ke konci, každému to musí být jasné: tak ničivá, zoufalá láska nemá žádné "šťastně až navěky".


Proč si knihu přečíst:


1) Tabu
Pokud se vám myšlenka lásky mezi bratrem a sestrou příčí, musíte si tu knihu přečíst. A pokud se vám nepříčí, tak neexistuje důvod, proč byste ji číst neměli. Tohle téma je v naší společnosti stále ještě tabu, ačkoliv se tváříme, že žádná tabu neexistují. A můžu vás jedině ujistit, že Forbidden vám v toto směru otevře oči tak, že už je znovu nezavřete.

2) Nádherný styl psaní
Tabitha Suzuma se jednoznačně zařadila mezi autorky, od kterých bych četla i nákupní seznam. To, jakým způsobem dokáže popsat vše, co se odehrává v hlavách jejích postav, je naprosto nepochopitelné. Na druhou stranu nevím, jestli takovou porci krásy a zdrcení zvládnu znovu, takže si nejsem jistá, kdy se pustím do autorčiných dalších knih.

3) Láska
Vztah, nebo si tomu říkejte jak chcete. Ale to zvláštní pouto, které z noha a mnoha důvodů existuje mezi Mayou a Lochanem, se nepodobá žádnému, o jakém jsem dosud četla. Zůstává mi nad tím rozum stát, jak jejich vztah do jisté míry dává dokonalý smysl, až se vám z toho zatočí hlava.

How can something so wrong feel so right?

4) Rodina
Vždycky jsem ráda četla knihy o sourozencích, dokonce i raději než o lásce. Ve Forbidden jich dostanete hned pět a jejich vztahy jsou pořádně vypečené, propletené, napjaté, roztomilé... A vůbec, dosaďte si jakékoli přídavné jméno - ono určitě na některý ze vztahů těch pěti bude pasovat.

5) Konec.
Ten konec. Roztrhá vás zevnitř na kousíčky. Zničí vás. A oživí. Otevře vám oči. Šokuje. V žádném případě vás nezanechá lhostejnými, toho se nemusíte obávat.

6) Maya
Hned od začátku jsem doufala, že si Mayu oblíbím. Ale že ji budu tolik chápat, to jsem skutečně nečekala. V některých chvílích, kdy se tak trpělivě starala o své sourozence, jsem měla pocit, že jsme ta samá osoba. Chápala jsem, jak se chová, a proč. Věděla jsem, co udělá příště a jak bude reagovat na tu kterou katastrofu. Soucítila jsem s ní. A ani vám se jistě Mayin charakter nebude příčit.

I might appear confident and chatty, but I spend most of my time laughing at jokes I don't find funny, saying things I don't really mean - because at the end of the day that's what we're all trying to do: fit in, one way or another, desperately trying to pretend we're all the same.



7) Další problematika
Chudoba. Alkoholismus. Tuhle písničku už jste určitě někde slyšeli. Tabitha Suzuma se totiž nezabývá jen jedním problémem. Pustila se do psaní s takovou vervou, že nemohla dost dobře nezohlednit ostatní faktory Mayina a Lochanova života. Takže zatímco se zadrženým dechem sledujete jejich pouto, celá rodina se vypořádává s komplikacemi, které jsou mnohem běžnější, ale rozhodně ne méně důležité.

8) Slzy
Knihu, která mě dokáže dohnat k pláči, zkrátka musím doporučovat úplně všem. Potřebuji mít někoho, s kým bych mohla společně zoufat nad všemi těmi patovými situacemi a nad neférovostí života. Takže. Tímto vám Forbidden doporučuji, protože se vám určitě bude líbit. A budete brečet, ale to je vedlejší.

9) Jiné
Jestli se tahle kniha dá popsat nějakým slovem, je zkrátka "jiná". Jiná v tom krásném smyslu, kdy se vám chce smát a plakat a nic nechápete. Jiná, protože přichází s něčím novým. Jiná, protože se snaží čtenářovo srdce dobýt naprosto... jiným způsobem.

You can close your eyes to the things you do not want to see, but you cannot close your heart to the things you do not want to feel.

10) Nemusíte to obhajovat.
Nejlepší na tom všem je, že myšlenku téhle knihy nemusíte po jejím dočtení obhajovat. Nemusíte s ní ani souhlasit. Cílem je podle mého spíš to, abyste se otevřeli možnostem, alternativám a věcem, které existují - jen se o nich nemluví. A dokázat něco takového prostřednictvím pár stránek textu je skutečně ohromující.

Pokud jste tuhle knihu četli, jak se vám líbila?
A pokud ne, přesvědčila jsem vás k jejímu přečtení?

Marky

P.S. Neptejte se mě, jestli souhlasím s tím, co Tabitha Suzuma předesílá. Neřeknu vám to. A nekritizujte mě za to. O konfliktních tématech tu mluvit nechci, tedy ne ze svého pohledu. Chci, abyste se nad tím zamysleli.

Komentáře

  1. Páni! O knize slyším poprvé, ale nalákala jsi mě na ni úplně maximálně! Jen mám takový osobní problém, že nechci číst knihy se špatným koncem. Prostě to nesnáším. V tomhle jsem takový naivní snílek, svět kolem je špatný dost na to, abych chtěla špatné konce i v knihách, takže se většinou snažím číst jen to, co končí dobře. Ale pokud to někdy přeloží do češtiny, určitě neodolám a knihu si přečtu (i když mi je jasné, že konec probulím :().

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že ji do češtiny přeloží, ale zatím jsem o tom neslyšela... A taky doufám, že si ji přečteš, protože to za to prostě stojí ;)

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) O knize jsem slyšela a už dříve mě zaujala :) No teď už si jsem naprosto jistá, že si ji přečíst musím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně - jsem zvědavá, co na ni řekneš :)

      Vymazat
  3. Přesvědčila.

    Skvělý způsob psaní recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, díky. Podle mně je to přesvědčivější...

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.