Jemná linka hudby a lásky | Kam zmizla

25080002

Název v originále: Where She Went
Autor: Gayle Forman
Nakladatelství: Yoli
Žánr: YA, romantika
Série: If I Stay #2
Počet stran: 232
Čteno: 6 - 7. května 2016, ve slovenštině

Od Miiny nehody uplynuly tři roky. Adam jí sice pomohl, ale i tak se rozešli a nyní žijí každý na jiném konci Států. Jeden v New Yorku a jeden v Los Angeles. Kdyby se ale ti dva setkali, měli by si ještě co říct? Dokážou si dva odlišní lidé se stejnou láskou pro hudbu i po tak bolestném odloučení znovu porozumět?

Aký je pocit vedieť, že jediná hodnotná vec, ktorú si kedy vytvoril, pramení z najhoršej straty?


Po dlouhé době jsem se konečně donutila k tomu, si zase jednou přečíst knihu ve slovenštině. A stejně jako minule (četla jsem S láskou, Rosie) jsem si to vážně užila. Asi bych z toho měla udělat tradici a třeba by se mi pak do ruky dostávaly jen samé skvělé knihy...


Každopádně pokud si myslíte, že vám první díl této série stačil, pletete se. Samozřejmě, že je to pokračování Jestli zůstanu, takže jsem byla připravená na to, že to bude drama a emoční výbuch a že budu brečet. A nemýlila jsem se. Kam zmizla je sice druhý díl, ale i tak se autorce skutečně povedl. A dokonce mě motivoval k tomu, abych si přečetla i další autorčiny knihy.

Vediem život, za ktorý by mnohí ľudia dali aj obličku, len aby si ho mohli vyskúšať. No aj tak mám potrebu pripomínať si dočasnú povahu dňa a ubezpečovať sa, že som prežil včerajšok a prežijem aj dnešok.

Když už jsem zmínila ty emoce, měla bych u nich ještě chvíli zůstat. Kam zmizla je citlivý příběh, který vás rozhodně překvapí, a to nejen šokujícím koncem. Gayle Forman dokázala opět vykouzlit příběh, který každému zahraje na tu správnou strunu a ty slabší povahy možná i rozbrečí. Každopádně byste neměli očekávat úsměvný románek plný trapných situací, protože v tomhle vztahu vážně o něco jde a řeší se tu skutečné životy. Kamarádi a rodina hrají velkou roli - stejně jako vzdělání a spousta dalších věcí. Je to tak skutečné, až někdy zapomínáte, že čtete.

Celou knihou se opět vine jemná linka hudby, která ji propojuje a dává jí jakousi charakteristiku - atmosféru, která patří jen a jen Mie s Adamem. Oba jsem si opět moc oblíbila a čtení mi připadalo jako setkání se starými přáteli. Adamova sebelítost mi sice občas lezla na nervy, ale překousla jsem to. Možná trochu pomohly texty Adamových písniček, u kterých jsem si užívala jsem si každé písmenko.

Musím splniť svoj sľub. Nechať ju odísť. Naozaj jej to dovoliť. Dovoliť to nám obom.

Veškerý děj knihy se odehrává během jedné jediné noci, ve které se prostřednictvím flashbacků, dialogů a vzpomínek odkrývají veškeré události posledních tří let. Před takovým výkonem musím skutečně smeknout, protože nacpat tři roky do dvaceti čtyř hodin tak, aby to nebylo přeplácané a všechno dávalo smysl, je skutečně obdivuhodný výkon.

"A čo sa v skutečnosti stalo?" opýta sa Mia.
Nie som si istý, či to má byť rétorická otázka. "Aj ja sa na to ešte vždy pokúšam prísť," prinúti sa zatiahnuť žartovným tónom.
Vtom mi napadne, že som azda práve povedal tú najúprimnejšiu vetu za celý večer, no spôsob, akým som to vyslovil, ju mení na lož.

Ke svému velkému překvapení jsem narazila na spoustu obálek, na kterých byla pouze fotka dívky, tedy (předpokládám) Mii. Zdálo se mi ale, že druhý díl pojednává více o Adamovi, nebo o vztahu těch dvou, takže by na obálce měl být spíš on. Nejvíce mi padly do oka dva poslední kabátky - kytara se hodí k hudební složce knihy a verze s rámečky zase pěkně vykresluje vztah lásky a hudby.


8492825231247211289894825531916



Po dlouhé době jsem četla knihu ve slovenštině a opět se mi moc líbila. Pokud si myslíte, že vám první díl série stačil, pletete se. Přišli byste totiž o další várku jemných, ale skutečných emocí Miina a Adamova vztahu. V této knize totiž najdete citlivý, hudebně naladěný příběh se šokujícím koncem, který vás možná rozbrečí. A celé je to tak skutečné, že zapomenete, že čtete. Druhé setkání s Miou a Adamem prožijete jako sraz se starými přáteli a pobudete s nimi pouhých dvacet čtyři hodin, během nichž se dozvíte vše o uplynulých třech letech. Tohle si zkrátka nesmíte nechat ujít. 

Celkové hodnocení: 4/5

Hrajete na nějaký hudební nástroj?
Marky

Komentáře

  1. Jestli zůstanu jsem četla! Pokračování by mě docela zajímalo, protože kniha skončila vážně náhle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ho přečti - myslím, že po mé recenzi ti musí být jasné, proč podle mě stojí rozhodně za to ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.