Zvráceně úžasné a úžasně zvrácené | Six of Crows

23006119

Název v originále: Six of Crows
Autor: Leigh Bardugo
Nakladatelství: Indigo
Žánr: YA, fantasy
Série: Six of Crows #1
Počet stran: 491
Čteno: 16. - 20. ledna 2017, v angličtině

Kriminální fenomén Kaz Brekker dostává jedinečnou šanci - může obdržet třicet milionů a do konce života si užívat luxusu. Musí jen zachránit jednoho vědce. Z nejstřeženějšího vězení světa. Kaz je rozhodnutý, že to dokáže, a to s pomocí pětičlenné posádky složené z největších vyvrhelů a kriminálníků města. Co když jsou ale na tuhle misi krátké i schopnosti těch šesti havranů?

“When everyone knows you’re a monster, you needn’t waste time doing every monstrous thing.”

Po knihách Leigh Bardugo jsem pošilhávala už pěkně dlouho. Jsou to jedny z těch sérií, které v USA mají obrovskou čtenářskou základnu a v Česku po nich ani pes neštěkne. A to mě vážně mrzí, protože Six of Crows patří mezi knihy, které by si měl přečíst každý, nebo alespoň každý milovník fantasy.

Tuhle recenzi se mi vůbec nechce psát, protože úžasnost Six of Crows se slovy jednoduše nedá popsat. Už od prvních stránek vás autorka ohromuje skvělými dějovými zvraty a překvapuje vypočítavostí postav. Hned na prvních řádcích se dozvídáte, jak jsou všichni vždycky o krok napřed před svými protivníky a jak zvráceně dokáží dopředu plánovat...



“I'm a business man," he'd told her. "No more, no less."
"You're a thief, Kaz."
"Isn't that what I just said?”

A přesně z takového prostředí pocházejí i naše hlavní postavy. Fenomenální vůdce gangu Kaz Brekker, kterého nepotkáte jinak, než v obleku a kožených rukavicích. Špionka Inej, která se dokáže neslyšně a neviditelně přiblížit ke komukoli, vyšplhá do libovolné výšky a zná tajemství každého obyvatele města. Ostrostřelec Jesper, který v sobě skrývá víc, než se na první pohled zdá. Wyland, který dokáže vytvořit libovolnou bombu úplně z čehokoli. Grisha (to znamená člověk ovládající magii) Nina, která své schopnosti používá ke zpomalení srdečního tepu nebo uspávání protivníka. A nakonec Matthias, voják ze severu, který je v podstatě neporazitelný v boji.

Těchto šest kriminálníků nás provází celým příběhem a jednotlivé kapitoly máme možnost číst vždy z pohledu jednoho z nich. Každý čtenář si v tomhle gangu jistě najde svého oblíbence či oblíbenkyni, protože postavy po chvíli znáte lépe než vlastní boty. Na stránkách se totiž neodkrývá jen výprava za třicet milionů, ale také se prostřednictvím vzpomínek dozvídáme všechno o minulosti jednotlivých postav. Díky tomu na vás čekají stále nová a nová překvapení, i kdybyste uhodli, jak vlastně výprava skončí... Ačkoliv to považuji za nemožné, protože tu máme tolik proměnných!


The heart is an arrow. It demands aim to land true.



Nejenže si ovšem postavy zamilujete a v každé z nich najdete kousek sebe - vy jim také začnete přát, aby se daly dohromady. Neřeknu vám, kdo s kým a proč by podle mého názoru měl skončit, ale vězte, že ty vztahy jsou skutečně nádherné. Leigh Bardugo jakoby proplouvala mezi city a minulostí a dokázala spojit své postavy takovými pouty, jaká ještě neznáte. 


A když můžete všem všechnu tu nádheru přát a ještě si u toho stíhat užívat každý nádherný slovní obrat, který autorka použije, víte, že čtete dobrou knihu. Tím jsem si u Six of Crows stoprocentně jistá. Jen nevím, co bude dál, když už jsem v lednu rozdala tolik plných hodnocení? Asi budu muset dalšímu dílu udělit šest z pěti hvězdiček...


No mourners. No funerals. Among them, it passed for 'good luck'.


Knihy Leigh Bardugo sice v Česku zatím moc známé nejsou, ale každý správný milovník fantasy by si je měl přečíst. Čekají vás totiž skvělé dějové zvraty a vypočítavé postavy, které jsou vždy přede všemi napřed. Mezi šesti hlavními hrdiny, z jejichž pohledu můžete výpravu sledovat, si jistě najdete svého oblíbence. Také určitě v každém z nich najdete kousek sebe a začnete jim nepochybně přát krásné vztahy, které mezi nimi autorka rozvíjí. U toho všeho si ovšem nezapomeňte užívat každý krásný slovní obrat, který Leigh Bardugo použije... Zkrátka a dobře, tohle si musíte přečíst. Už jenom proto, abych mohla s někým sdílet své emoce z toho úžasného příběhu.

Celkové hodnocení: 5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Enbook.cz, kde si ji můžete pořídit i vy.

Chystáte se tuhle knihu číst?
Anebo druhou autorčinu sérii, která zanedlouho vychází u Fragmentu?

Marky

Komentáře

  1. Výborná recenze :) Knížka mě zaujala už v angličtině, protože má pěknou anotaci a hodnocení :) Ale až teď z tvé recenze přesně vím, o čem bude :) A těším se na ni o to víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já v zájmu všech českých čtenářů doufám, že tu sérii u nás dovydají a neskončí jako třeba Dcera kostí a dýmu... Každopádně doporučuju všemi deseti - zvlášť tobě, milovnici YA fantasy ;)

      Vymazat
  2. Já jsem ráda, že tohle Fragment chystá též. A jako vydat to musí celé, však to má jen dva díly. :D :)
    Každopádně já jsem si tuhle sérii zamilovala taky. A právě jak jsem z toho byla nadšená, ani jsem nebyla schopná napsat pořádnou recenzi. :D No a v tom druhém díle se máš na co těšit, to totiž je teprve jízda! :D Mě hlavně bavilo, že v druhé knize zapojila i pár mých oblíbených postav z Grishy, to bylo super. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, ale ještě předtím musí vydat všechny tři díly Grisha Trilogy, tak uvidíme :P No já nevím, jestli je tohle pořádná recenze, ale každopádně nějaká byla... Na druhý díl se těším, moc ;) Jen nevím, jestli se mi chce číst celou Grishu, protože jsem na ní neslyšela zas tak dobré ohlasy...?

      Vymazat
    2. Ale Fragment už oznámil, že Six of Crows bude vycházet zároveň s Grišou, překlad přímo téhle knihy je v plánu někdy na jaře. :)
      Já jsem si Grishu přečetla jen kvůli Six of Crows. :D Jelikož jsem někde slyšela, že SoC tu Grishu spoileruje. No a taky jsem se chtěla seznámit s tím světem a tak. :) Za sebe musím říct, že je to hodně průměrné, občas až děsivě klišé, ale dobře a rychle se to čte. Zkrátka oproti SoC je to slabota. :D
      Hm, tak třeba v SoC Nina krátce mluví o postavě jménem Zoya, možná i Genya. Třeba ty dvě vystupují v Grishe. A když máš Grishu přečtenou, podobné zmínky tě potěší. :) A takhle se v tom druhém díle objeví pár dalších postav. Bez znalosti Grishy ti budou cizí, ale pro pochopení příběhu ti to nebrání. Jen teda kdybys Grishu nakonec četla až po SoC, budeš mít představu, jak to s těmi vedlejšími postavami dopadne, toť vše. :)

      Vymazat
    3. Tak tahle zpráva mi nějak unikla, děkuji a ni :)
      Ještě uvidím, jestli si Grishu přečtu, ale nejdřív si brousím zuby na Crooked Kingdom ;) Každopádně díky moc za objasnění - aspoň vím, jak na tom jsem ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.