A-Z knižní tag


Ahojky,
po knižní blogosféře se před nějakou dobou začal rozšiřovat tenhle zábavný abecední TAG z dílny Olgy z Nofreeusernames, a nakonec jsem mu neodolala ani já. Dozvíte se v něm spoustu zajímavého a doufám, že si ho třeba přečtu i na vašem blogu!

Autor, od kterého jsem četla nejvíc knih
Už  jsem málem napsala, že samozřejmě J. K. Rowling, ale nakonec jsem si vzpomněla na Jacqueline Wilson, od které jsem ve svých brzkých -nácti přečetla snad úplně všechno, co do té doby vydala. A že toho je! Ačkoli jsem si ale její knihy půjčovala většinou z městské knihovny, přesto jich doma ještě několik mám a doufám, že se k nim ještě někdy vrátím. Pokud bych měla doporučit jeden titul, tak jednoznačně Moje sestra Jodie

Bookoholikovo pravidlo číslo 1

To je těžké! Asi si to zjednoduším na "Nikdy neměj TBR poličku tak velkou, že tě dokáže fyzicky zavalit." Z vlastní zkušenosti totiž můžu potvrdit, že být zavalena knihami není ani zdaleka tak příjemné, jak by se snad mohlo zdát.

Citát z knihy, který bych si zarámovala

Z milionu citátů, které mám úplně na všem musím chtě nechtě skončit u Malého prince: "Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné."

Důležitá kniha mého dětství

Dobře, když jsem Malého prince zmínila v předchozí otázce, uchýlím se ke knize Fimfárum od Jana Wericha, kterou mi četla mamka, a pak jsem ji ještě mnohokrát četla sama. Protože mě toho tolik naučila a neskutečně mě bavila.

E-kniha, audiokniha, nebo papírová kniha?

Ehm, všechny? Vyhrávají každopádně papírové knihy (Samozřejmě to nemá nic společného s jejich vůní, že ne?). Druhé místo věnuji audioknihám, protože převážně díky nim stíhám tolik číst. Třetí příčka tedy patří e-knihám, protože praktičnost je zkrátka z těch tří nejméně důležitá. TO ale neznamená, že bych je neměla ráda - přečtu jich spousty...

Fiktivní postava, se kterou bych pravděpodobně chodila na střední

Je spousta fiktivních kluků, se kterými bych chodit chtěla, ale reálně rozhodně nemám na žádného z nich, takže bych pravděpodobně skončila s někým typu Cricket Bell z knihy Lola a kluk od vedle od Stephanie Perkins. Zkrátka s někým hodným. Přičemž "hodný" považujeme za hlavní charakterový rys.

Gejzíry emocí ve mně vyvolala kniha…

Těch je taky moc! Ale mezi největší srdcerváče bych určitě zařadila Ostrov lhářů od E. Lockhart, Sůl moře od Ruty Sepetys, Hvězdy nám nepřály od Johna Greena, Krycí jméno Verity od Elizabeth Wein a Forbidden od Tabithy Suzumy. Ano, jsem si vědoma faktu, že ani jedna z těch knih není fantasy, ale skutečnost na mě zjevně dokáže zapůsobit víc.

Hahaha, u téhle knížky jsem se smála nonstop!

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel od Jonase Jonassona, naprosto jednoznačná výhra. Pokud jste ho ještě nečetli, tak byste rozhodně měli, protože tady se smíchu nevyhnete.

Chci, aby vyšlo v češtině

Knih, které u nás nevyšly a jsou skvělé nebo bych si je chtěla přečíst, je neskutečné množství. Za sebe ale egoisticky můžu říct, že nepotřebuju, aby vyšly česky, protože někdy je dokonce lepší přečíst si knihy v originále. Ale to tom jindy. Ráda bych, aby se v Česku objevil komiks Wires and Nerve, novinka od Marissy Meyer. Ten si totiž za zahraniční cenu asi jen tak nepořídím - to bych potřebovala hodně bohaté sponzory.

I když nemám čas číst, vždycky si najdu chvilku na knihy od…

Kiery Cass. Nevím, jak to dělá, ale i když mě její hrdiny štvou a příběhy jsou vlastně docela jednoduché, dokáže mě bez problému vtáhnout do děje po dvou odstavcích a vyplivne mě až na konci knihy. 

Jedna kniha, kterou bych si vzala, kdybych uvízla na Měsíci

Já vím, že to asi napsali úplně všichni, ale mojí jednoznačnou volbou je Marťan od Andyho Weira. Sice se odehrává na Marsu, ale stejně by mi jistě pomohl přežít. A taky bych se měla čemu zasmát, protože u téhle knihy s vážnou tváří zkrátka nevydržím.

Kniha, kterou asi nikdy nedočtu

Nevím proč, ale pro mě kletba visí na knize Milý Johne od Nicholase Sparkse. Ne, že by mě to nebavilo, ale z nějakého důvodu vždycky zapomenu, že tu knihu čtu anebo na mě čeká urgentní recenzní výtisk... anebo zkrátka začnu číst něco novějšího a zajímavějšího. Vážně bych si ale od Sparkse měla něco přečíst, připadám si trochu na vedlejší koleji.

Lituji, že jsem jako malá nečetla…

(Prosím, neukamenujte mě!) Harryho Pottera. Respektive četla jsem druhý díl, ale protože jsem z něj nic nepochopila, vzdala jsem to. Ano, já nevědoucí kacíř jsem v asi devíti letech zavrhla Harryho Potter, abych si ho o pět let později zamilovala. Vážně na mě už můžete přestat plánovat vraždu.

Moje oblíbené místo na čtení

Řekla bych, že moje postel, ale stejně tam nikdy nečtu. Paradoxně toho nejvíce přečtu během jízdy metrem, i když to není zrovna nejpohodlnější. Takže asi zatím žádné místo nemám. Ale snad se mi už brzy poštěstí s tím sedacím pytlem z mého vysněného čtecího koutku...

Nejlepší druhý díl v sérii?

Vražedná pomsta, druhý díl v sérii Hunger Games od Suzanne Collins. Asi nemá smysl vysvětlovat proč, je to všeobecně zastávaný názor většiny lidí, kteří mají tuhle sérii rádi.

O kterého knižního hrdinu jsem se nejvíc bála?

To je docela těžké, ale asi o všechny protagonisty z duologie Six of Crows od Leigh Bardugo. Ti se totiž mají tendenci pouštět do naprosto nezvladatelných nebezpečí a já se nemohla přestat bát od začátku až do konce, i když sem věděla, jak schopní a skvělí všichni jsou. Nebo možná právě proto.

Právě čtu

Caraval od Stephanie Garber a zatím se mi to moc líbí. I když příběh plyne pomalu, je krásný, magický a dobře se čte. Ale jsem koneckonců teprve na začátku, tak se uvidí. Taky momentálně asi po milionté poslouchám Harryho Pottera a Prince dvojí krve, protože se mi zkrátka chce.

Q&A na tělo: Nikdy bych nikomu nepůjčila…

Záložky, které mi ručně vyrobila kamarádka. Určitě jste je viděli na spoustě mých fotkách na blogovém instagramu, protože jsem si je zkrátka zamilovala. No nejsou nádherné?

Retelling, který originálně překroutil původní příběh

Série Měsíční kroniky od Marissy Meyer. Na jednu stranu jsou to sice pohádky, ale překroucené do epického sci-fi dobrodružství. A koncem si rozhodně nemůžete být jisti.

Spánek jde stranou, když čtu…

Knihy od Jamese Dashnera. Tenhle autor mě zkrátka donutí číst dál ať se děje cokoli a spánek rozhodně přestává být důležitý. Pokud jste četli moje recenze na všechny tři díly Labyrintu, jistě víte, že sousloví "ještě jednu kapitolu" u pana Dashnera postrádá smysl. Vyústí totiž spíš v "ještě jednu knihu".

Tři nejoblíbenější knihy

Tahle otázka je podpásovka a měla by se zakázat. Ale když musím, tak musím: Polibek pro Annu  od Stephanie Perkins, protože jsem byla na výměnném pobytu v Belgii a tuhle knihu jsem pochopila na dvě stě procent. Harry Potter a Fénixův řád od J. K. Rowling, protože nesnáším Umbridgeovou a miluju Weasleyovic dvojčata. A samozřejmě, to nikdo nečekal, Síla vzdoru od Suzanne Collins, tedy třetí díl série Hunger Games.

Ukaž knihovnu

Ukážu vám až tu novou, střípky aktuální přeplněné najdete na blogovém instagramu.

Vytáhni 13. knihu zleva z 1. police odspodu

Saeculum od Ursuly Poznanski. Možná se vám zdálo, že už jsem tuhle knihu dlouho nevychválila? Je to jeden z mála děsivých příběhů, který jsem četla a bavil mě a vážně jsem si ho užila, a to včetně rozuzlení. Více informací najdete v recenzi.

WC knihy aneb co čtu na záchodě

Na záchodě spíš projíždím Instagram, ale ani to se nestává často. Takže vlastně nic.

Xkrát jsem četla…

Pokud pomineme Harryho Pottera, tak určitě 1984 od George Orwella. Byla to moje první audiokniha a mám k ní poměrně nostalgický vztah. Od té doby jsem ji poslouchala nesčetněkrát. Ale k Farmě zvířat jsem se ještě nedostala, měla bych se stydět.

Young adult kniha, kterou by měli číst všichni bez ohledu na věk

Thirteen Reasons Why od Jamese Ashera. Kniha vyšla i česky, ale její obálka je naprostý propadák, takže ji u nás nikdo nezná. Teď  z ní ale vzniká seriál, takže se snad dostane do širšího povědomí. Je totiž o tom, jaké důsledky může mít pár vět, co všechno je šikana, a taky o třinácti důvodech sebevraždy Hannah.

Ze které knihy by měli udělat film?

Rozhodně z Temnější tváře magie nebo z Divoké písně, každopádně z nějaké knihy V. E. Schwab. Od té doby, co jsem se do jejích knih pustila, si nemůžu pomoct a jenom si představuji, jak bz ten který hrdina (anebo třeba Kellův několikastranný kabát) vypadaly na velkém plátně.


Jak byste na tyhle otázky odpověděli vy?
Marky

Komentáře

  1. Tiež veľmi ľutujem, že som v detstve nečítala Harry Pottera. Prvý krát som sa doňho pustila až keď som mala 18 a myslím si, že by bolo oveľa lepšie ak by som čítanie zažila v čase, kedy knihy ešte stále vychádzali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To souhlasím, mohla jsem mít aspoň naději na dopis z Bradavic, ale byla jsem zkrátka příliš velký mudla na to, abych ho dostala :D

      Vymazat
  2. Úžasný článek! Asi ho také napíšu.

    OdpovědětVymazat
  3. Ha, to pravidlo je super, ale myslím, že já bych ho věčně porušovala. :D
    Emoce u mě také vyvolávají spíše realisticky laděné knihy. U fantasy bych mohla brečet leda ve chvíli, kdyby autor zabil mojí fakt oblíbenou postavu s tím, že jsem to vážně nečekala. No a to se mi zas tak často nestává.
    K tomu Wires and Nerves - doufám, že to v překladu vydají. Fakt je to boží. :D
    Já mám pocit, že ta otázka s Měsícem prostě byla koncipována k propagaci Marťana, protože to odpoví každý. :D
    No vidíš, s Harry Potterem mám docela podobný příběh. Poprvé jsem to zkoušela číst kolem první nebo druhé třídy a to se mi to nelíbilo. Trvalo mi fakt dlouho se k tomu vrátit a zkusila jsem to znovu jen proto, že se mi líbily filmy. :D A že jsem po přečtení Narnie chtěla nějakou další fantasy sérii. Takže jsem to nakonec četla někdy na nižším gymplu. Ale zas toho ani nelituji, podle mě jsem potřebovala ten správný věk a najít svou lásku k fantasy, abych tomu mohla pořádně propadnout. :)
    U toho Thirteen Reasons Why se teď doslova klepu na ten seriál. A právě mám dilema, jestli tu knížku číst. Ne že bych nechtěla, ale když si ji přečtu, asi přijdu o ty momenty překvapení v seriálu. A jo, protože je to seriál od Netflixu, opravdu nad tím takhle přemýšlím. A prostě nevííím. :D
    Z Temnější tváře magie dost možná film bude. :) Není to tak dlouho, co se na netu objevily informace, že seriál už má i producenty s tím, že jedním z producentů je i autorka. Tak jsem zvědavá, jestli se to někam pohne. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, ale vážně bych se jím už měla začít řídit :D
      Souhlasím, fantasy dá mnohem víc práce mě rozbrečet. Když tedy pomineme Crooked Kingdom :'D
      Ale i kdyby, tak se nebráním - Marťana by si prostě měl přečíst každý!
      To jsem ráda, že nejsem sam. Nevím, jestli by se mi Harry Potter líbil víc i dřív, ale podle mě muselo být krásné s ním vyrůstat :)
      Já dávám vždycky přednost knižní předloze jako první a tuhle ti můžu vážně doporučit, ale rozhodnout se musíš sama ;)
      Tak to budu doufat, díky za zprávy ;)

      Vymazat
  4. Teda musím říct, že to všeobecné nadšení kolem Staříka mě nakonec přimělo nadšeně po knize taky sáhnout. A vůbec se mi nelíbila! Asi jsem nějaká vadná nebo co.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ne, ale ten humor není pro každého ;) znám lidi, kterým se nelíbil, nejsi jediná. (Třeba jsme vadní my všichni ostatní?)

      Vymazat
    2. To souhlasím, jen že jsem četla tolik ohlasů typu, tohle si přečtěte, tohle se vám bude určitě líbit... :D
      Mimochodem, tenhle tag bych si ráda vyplnila taky. Uvedu tě jako svůj zdroj.

      Vymazat
    3. No jasně, na druhou stranu nic není stoprocentní ;)
      Díky, ráda si ho přečtu!

      Vymazat
  5. Máš nos na skvělé TAGy. I tenhle se mi moc líbí. Přidávám si ho do zásoby a třeba se k němu někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Parádní TAG. Přistihla jsem se, že u hodně bodů nenacházím odpovědi podle sebe... Takže možná, si ho zkusím připravit a uvidí se - zda něco vyleze.. Díky za tip :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.