Několikastranný kabát a paralelní Londýny | Temnější tvář magie

Název v originále: A Darker Shade of Magic
Autor: V. E. Schwab
Nakladatelství: Argo
Žánr: fantasy
Série: Tvář magie #1
Počet stran: 336
Čteno: 1. - 7. března 2017, v češtině

Kell je Antari - dokáže pomocí magie cestovat mezi paralelními světy, ačkoli dveře mezi nimi byly před dlouhou dobou uzavřeny a mnoho lidí o nich ani netuší. Jeho úkolem je doručovat dopisy mezi vládci jednotlivých Londýnů, ale ilegálně také pašuje drobnosti, díky kterým si přivydělává. Jenže v každém Londýně čeká nemálo nebezpečí a Kell je na ně dočista sám. Nebo ne?

"Zemi, po které šlapeš, je jedno, že budeš králem. Vodě v tvojí sklenici zrovna tak. I vzduchu, který dýcháš. Musíš je oslovovat jako sobě rovné, anebo ještě lépe jako prosebník."

Znáte ten pocit, když se do knihy pouštíte s určitým očekáváním, a ono se naplní přesně do puntíku? Tak přesně tohle se mi povedlo u Temnější tváře magie. Od V. E. Schwab jsem nedávno četla Divokou píseň a z jejího stylu psaní jsem byla naprosto unesená. Umí s pomocí slov vykouzlit neuvěřitelné divy a díky tomu se od čtení nemůžete odtrhnout.

U této knihy ovšem autorka dokázala i to, že se umí přizpůsobit čtenářům, pro které píše. Zatímco v Divoké písni, určené kategorii Young Adult (mladých dospělých), si užijete poměrně jednoduché psaní, v Temnější tváři magie se V. E. Schwab nebála použití složitějších souvětí i komplikovanější slovní zásoby. Díky tomu si dokáže přesvědčivě podmanit publikum, kterému je příběh určen.

Pak jí popsal hrad a hrubou kostru svého plánu. Nic než kosti totiž zatím nabídnout nemohl.

Také koncept paralelních světů se autorce skvěle vydařil. Určitě si pro nás nechala pár nevysvětlených drobností pro další díl, ale jinak jsou paralelní Londýny skvěle promyšlené a (ne)rovnováha, která v nich panuje, dává dokonalý smysl. Magii totiž nejen porozumíte, ale do jisté míry se s ní můžete sžít, protože působí tak trochu jako postava - a to se vám hned tak u nějaké knihy nepoštěstí!

Další jedničku si V. E. Schwab vysloužila za skvělou balanci vztahů mezi hlavními hrdiny. Nechci vám prozradit příliš, a tak řeknu jen tolik: romantika se tu sice objevuje, ale jen na pozadí a tak nenápadně, že ji nepozorný čtenář ani nezaznamená. Zároveň si ale určitě oba dva hlavní hrdiny zamilujete, protože jsou zkrátka neodolatelní.


"Nikdy se neuměl radovat z války. Krveprolití a bitvy viděl jen jako prostředek k dosažení cíle, jen jako cestu za něčím. Mě ale vždycky nejvíc těšila právě ta cesta."

A nebyla bych to já, abych na závěr nezmínila jeden nepatrný detail, který mě naprosto dostal. Tentokrát je to několikastranný kabát, který Kell otočí při přechodu do jiného Londýna, aby dostatečně splynul s davem a nebudil nežádoucí pozornost. Sám ani neví, kolik stran ten kabát má, a co se skrývá ve všech jeho kapsách. Tohle je přesně ten typ maličkostí, které pro mě příběh dělají skutečností a za které autorku tolik obdivuji.

Temnější tvář magie splnila veškerá má očekávání. Skvělého stylu psaní V. E. Schwab, která se dokonale přizpůsobila dospělému publiku, jsem se nemohla nabažit. Koncept paralelních světů autorka promyslela do nejmenších detailů, i když si pár drobností nechala pro další díl. Také se jí povedlo dokonal vybalancovat vztahy mezi postavami a odsunout romantiku do pozadí příběhu. A jako bonus tu máme Kellův několikastranný kabát. Jen doufám, že ve druhém díle se autorka předvede ještě víc, protože její svět už teď známe.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Kolik světů procestoval můj recenzní výtisk od Megaknih, netuším, ale pokud si ho do svého mnohostranného kabátu chcete schovat i vy, najdete ho tady.

Chystáte se na tuhle knihu?
Co jste už četli od V. E: Schwab?
Marky

Komentáře

  1. Veľmi vydarená recenzia. :) Musím súhlasiť, mne sa táto kniha tiež veľmi páčila a fascinovalo ma, ako to mala autorka do najmenších podrobností premyslené. Aj keď je pravda, že teraz mám pocit, že som ten jeho kabát nedostatočne ocenila. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Ale to by ses měla stydět, ten je přece nejdůležitější! :P

      Vymazat
  2. Ještě nedávno jsem knihu vůbec neznala, ale teď se mi před očima objevuje nějak často a musím říct, že mě začíná opravdu zajímat... Asi se po ní poohlédnu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že tobě by se líbila. Těším se, co o ní sepíšeš ;)

      Vymazat
  3. Moc povedená recenze :) Knížka mě zaujala už v angličtině, takže se na ni určitě chystám :) A těším :)

    OdpovědětVymazat
  4. O knize už jsem slyšela, ale pak se mi úplně vykouřila z hlavy! :p Ještě žes mi ji svojí recenzí připomněla :)

    OdpovědětVymazat
  5. Kabátek je přímo nádherný a určitě také drahý :( Chtěla bych si také jednou takové nakupovat, ale bohužel mě má finanční situace nutí si nakupovat oblečení a třeba i kabáty na webech jako je eshop second hand apod... Jeden takový, který se ještě nějak dá je třeba tenhle ...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.