Jak by měl vypadat ten správný Humbook? + SOUTĚŽ!


Možná už jste na sociálních sítích zaregistrovali, že se kvapem blíží druhý ročník Humbooku, skvělého knižního festivalu. Ani minulý rok jsem samozřejmě nechyběla, takže si na blogu můžete přečíst moje shrnutí. Letos ale mám tu čest být jedním z ambasadorů, a proto se s vámi dneska podělím o nějaké informace. Své slovo ale tentokrát dostanete i vy!

Druhý ročník YA knižního festivalu se uskuteční 7. října 2017 v MeetFactory v Praze. Veškeré aktuální informace můžete sledovat na humbookovském Facebooku nebo přímo na webu. Nezapomeňte se přidat do Facebookové události a taky sledovat festivalový InstagramPokud sledujete můj Instagram, tak už určitě víte, že na Humbook dorazí spousta skvělých autorů ze zahraničí i od nás. Z ciziny k nám přijedou:
  • A. G. Howard - autorku série Šepotání a knihy Roseblood, která u nás zatím nevyšla
  • Jenny Han - ta má na kontě sérii Všem klukům, které jsem milovala, a taky trilogii Oko za oko, kterou napsala společně se Siobhan Vivian
  • Joelle Charbonneau - kterou můžete znát jako autorku série Univerzita výjimečných a také knihy Stačí jen chtít
Můžete se také těšit na české autorky, a to konkrétně na:
  • Ivanu Peroutkovou - věnuje se především dětské literatuře, ale nedávno jí u nakladatelství CooBoo vyšla Young Adult kniha jménem Francouzská jízda
  • Vilmu Kadlečkovou - na svědomí má sci-fi sérii Mycelium


Nejdůležitější je ale samozřejmě samotný program festivalu. A právě ten záleží na vás! Napište mi do komentářů, co se vám loni na Humbooku líbilo a nelíbilo, nebo co byste letos chtěli vidět! Pro inspiraci jsem si pár věcí vymyslela i já.

Co se mi na minulém ročníku líbilo?
  • Dárek pro prvních padesát příchozích. Já vím, začínám tak materialisticky, ale podle mě je to skvělý způsob, jak nalákat čtenáře, a taky jak propagovat knihu, která by třeba jinak zanikla.
  • Workshop o nakladatelském zákulisí a rozhovor s překladateli. Přiznejme si, že každý knihomol rád nakukuje do přípravy knih - a já nejsem výjimkou. Proto jsem z těchto dvou besed byla nadšená a získala na nich spoustu zajímavých informací.
  • Instagraf. Možná jste už uhodli, že na festivalech je tenhle přístroj moje největší láska. Funguje jednoduše: Ke svému příspěvku na Instagramu přidáte daný #hashtag a přístroj vám fotku vytiskne na fotopapír. A protože já jsem na Instagramu závislá, mám těch fotek plno.
  • Možnost zakoupit si knihy autorů. Protože ne vždycky má člověk všechny knížky doma, ale to neznamená, že si je nechce dát podepsat.
  • Občerstvení. To bych nebyla já, kdybych se nezmínila o jídle! Nejlepším překvapením pro mě tedy na loňském Humbooku byly ochutnávky čaje a vynikající jezchleby, takže doufám, že je letos zase uvidím... a sním.
Moje instagrafové fotky z loňského Humbooku a z letošního Světa knihy.

Co bych ráda viděla na letošním Humbooku?
  • Větší prostory, vzduch a židle. Já vím, že si na to stěžoval snad každý, ale moje hlava z loňských malých prostor zkrátka nadšená nabyla. Na workshopy pokaždé přišlo víc lidí, než bylo v plánu, takže jsem si celý den ani pořádně nesedla - a to bylo unavující. Snad se tedy letos v MeetFactory vejdeme pohodlně všichni.
  • Fotokoutek. Jak už jsem se zmínila, Instagram je můj druhý život, takže bych určitě ocenila knihomolský koutek s rekvizitami a knížkami - nejlépe přímo vedle Instagrafu. Pokud se mi tohle přání splní, pravděpodobně tam strávím 99% celého festivalu, tím si můžete být jisti.
  • Kreativní workshop. Mám takový dojem, že i loni se něco podobného konalo, ale bohužel jsem to nestihla. Každopádně by bylo skvělé mít třeba tričko s logem Humbooku na zádech, na které by si mohl každý namalovat nebo napsat cokoli knižního - nebo si ho třeba nechat podepsat od samotných autorek!
  • Stánek s reklamními předměty Humbooku. Kde jinde byste si tričko s logem chtěli koupit? A co takhle záložky, svíčky, tašky, hrnky nebo podtácky? To je přesně něco pro mě a u takového stánku bych určitě utratila jmění!
  • Jmenovky. Moc by se mi líbilo, kdyby každý návštěvník dostal jmenovku, nebo by si třeba vytiskl šablonu z webu. Na ní by mohlo být třeba křestní jméno nebo přezdívka a fotka oblíbené knížky. Rozhodně by se mi pak s lidmi lépe mluvilo, kdybych je mohla rovnou oslovit jménem a ne na ně křičet "hej, ty!"
  • Místo k odpočinku a popovídání o knihách. Klid mi na loňském festivalu chyběl nejvíc a myslím, že nejsem sama. Proto by se mi líbilo mít někde zvlášť pár židlí, nebo třeba maličkou kavárnu, kde by si knihomolové mohli posedět a popovídat. Taky by se tam určitě dal zorganizovat třeba sraz knižních blogerů, i když to bychom možná o klid zase přišli...
  • Hlasování. Já osobně se ráda dělím o svůj názor (proto taky píšu knižní blog) a myslím, že nakladatelstvím by se mohl taky hodit. Co třeba hlasování o tom, která zahraniční kniha/série by u nás měla vyjít? Nebo třeba soutěž o nejlepší knihu/obálku festivalu? Myslím, že by ani nebyla třeba soutěž o ceny, ale malé slavnostní vyhlášení by se určitě hodilo!
  • Pečení. Vím, že jsem snílek, ale představte si to: jak skvělé by bylo upéct si cupcaky podle receptů Ley Jean? Nebo muffiny s vaší oblíbenou knihou na vrchu?Já bych se určitě nebránila - možná bych ráda i něco podobného vedla! (Ale to bych musela mluvit s lidmi a to je náročné...)
Jak se chystám na Humbook? Čtu!

A co vy? Co se vám líbilo či nelíbilo na loňském Humbooku?
Co byste chtěli zažít či vidět letos?

Ano, uhodli jste, teď přichází ta slibovaná soutěž. Když mi spolu s vašimi návrhy napíšete do komentářů i e-mailovou adresu a váš návrh se mi bude líbit, odměním vás vlastnoručně vyrobenou záložkou, jaké občas vídáte na mém Instagramu. Soutěž trvá do 3. června!

Marky

Komentáře

  1. Osobně bych letos uvítala víc druhů tašek k VIP vstupenkám. Loni všechny tašky obsahovaly ty stejné knihy, a to byl důvod, proč jsme si jí s mamkou a se sestrou nekoupily. Protože, na co mít doma tři stejné knihy, že? Líbilo by se mi tedy, kdyby byly třeba dva, nebo tři druhy a měli bychom na výběr. Nebo minimálně udělat VIP 1 a VIP 2. Myslím, že spousta lidí by ocenila. Hlavně když jde třeba mamka s dcerou, jako jsme to měly loni my. Dále bych uvítala víc věcí s logem Humbooku, například trička, placky, sešity, obaly na knihy atd. Se srazem blogerů souhlasím. Sama blog mám a myslím, že spousta mých čtenářů mě v realitě vůbec nepozná, tak by bylo fajn udělat nějaký sraz, abychom se se svými čtenáři mohli potkat.
    Děkuji za soutěž!
    Můj email : mujzivotknihomolky@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za nápady :) Já minulý rok VIP tašku neměla, takže jsem o téhle komplikaci vůbec nevěděla!

      Vymazat
  2. ja budu hlavne rada, kdyz se letos dostanu, loni jsem nebyla a na knizni akce, krome SK, nejezdim :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek! Moc se těším až tě na Humbooku uvidím, možná i dříve, jelikož mám také tu čest být ambasadorem.😊

    OdpovědětVymazat
  4. Velká gratulace a těším se! Nejoblíbenější vec jen instagraf :D žeru to :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.