Naděje, přátelství a sny | Tady končí svět

Název v originále: This Is Where the World Ends
Autor: Amy Zhang
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, contemporary
Série: -
Počet stran: 248
Čteno: 14. - 20. května 2017, v češtině

Micah a Janie byli vždycky nejlepší kamarádi. Zlepšovali svět a rozuměli si navzájem tak dobře, jako nikomu jinému. Ve škole se ale nebaví, protože každý patří do jiné vrstvy. Mít tajemství je vlastně fajn, ale jen do té doby, než se něco stane. A to něco může zničit úplně všechno.

Hvězdy a hvězdy, noc za nocí, svěřovaná tajemství ve světě příliš velkém na spánek.

Tady končí svět  patří mezi knihy, z jejichž anotace jsem četla jen první větu, a ta stačila. Vlastně jsem o ní vůbec nic nevěděla, a to bylo správně. Pokusím se vám proto v recenzi příliš neprozradit, protože si myslím, že je nejlepší začít ji číst plně naslepo. Čím méně budete vědět, tím víc vás pak překvapí rozuzlení několika zápletek, které autorka spřádá jako tajemnou síť. 

Amy Zhang se podařilo udržet na každé stránce napětí, i když se vám třeba podaří uhodnout některý z menších zvratů. Některé jsou předvídatelné, jiné vás ale zvednou ze židle a zůstanete jen zírat s otevřenou pusou. U jiného příběhu bych nejspíš tuhle mnohonásobnou kombinaci zápletek zkritizovala, ale Amy Zhang si s ní skvěle poradila a mě moc bavily, i když většinou dávám přednost menšímu množství propracovanějších dějových linek.

Já neumím vidět svět jako čísle nebo molekuly. Prostě neumím. Když se rozhlédnu, vidím barvy a vůně a pohyby a začátky. Vidím nebe a vítr a naději jako ptáky a umění jako oheň a každé zoufalé přání, co kdy kdo měl.

Ve vyprávění se vždy po kapitole střídají Janie, která vypráví o době před tou tajemnou událostí, a Micah, jehož úhel pohledu sledujeme až po ní. Tihle dva se od sebe hodně liší. Janie je mrcha, extrovertní a sebestředná, ale taky umělkyně se špetkou osobního kouzla. Micah je naopak nenápadný, stydlivý a poddajný, ale zato skutečný. Jejich vztah se krásně prolíná a vyvíjí, i když ho nemáme možnost pozorovat zcela chronologicky.

Micah po oné události ztratil paměť, takže jsou jeho kapitoly trochu zvláštní a plné útržků vzpomínek. Ovšem i s tímto fenoménem si autorka skvěle poradila - celá kniha je napsaná v krásných, krátkých větách, takže se dobře čte. Hlasy Janie a Micaha se odlišují, ale oba jsou osobité. Kdybych mohla, označím si lepíkem každou větu, protože jsou všechny napsané tak nádherně, že se na ně nemůžu vynadívat.


Pak se čáry fixem zadrhnou, učí se létat. Proměňují se v ptáky a stromy a žíly a snílky a pár vztekle načmáraných tvorů, kteří vrčí na každého, kdo je nazve chybami. Tak. Mám jedno křídlo roztažené a druhé se mi hroutí a mění v celý širý svět.


Občas v knize najdete i zápisky z Janiina deníku, kam si psala o svém životě ve formě pohádek, které tolik milovala. Její zápisky jsou často pěkně ilustrované, což knížce dodává na originalitě. Také to zapadá do celkové atmosféry příběhu. Mohli byste namítat, že je to všechno jenom na efekt - a ono je - ale ten efekt funguje tak skvěle, že autorce snad ani nemůžu nic vyčítat.

Kromě toho je Tady končí svět důležitá kniha. Je o životě, ale taky o šikaně, násilí, depresi, využívání, přátelství a nadějích. Pohraje si s vašimi sny a sebevědomím. Těch pár desítek stran vás dokáže změnit, dokážou vám něco předat. A to něco, i když o tom nechci moc mluvit, je vážně důležité. Proč?To si musíte přečíst sami. Sami plačte, jásejte a hlavně sdílejte svoje pocity a myšlenky, protože přesně o tom život kniha je. A to si po dočtení téhle knihy uvědomíte ze všeho nejvíc...


"Copak to necítíš? Poslouchej. Necítíš to, Micahu? Tady skončí svět. Nabízím ti lístek na apokalypsu, do první řady. Tak co ty na to? Hudbu, Micahu. Všechno potřebuje dobrý soundtrack. A apokalypsa nejvíc."

Tady končí svět je kouzelná, krásně napsaná kniha se spoustou zápletek a tajemství, která se mezi sebou prolínají. Ve vyprávění se střídají Janie a Micah - dva velmi rozdílní hlavní hrdinové, a to z pohledu před a po té záhadné události. Navíc se Micah potýká se ztrátou paměti. Každá věta na každé stránce vyzývá k založení, protože je zkrátka překrásná - stejně jako ilustrace. Především ale jde o důležitou knihu, která vás donutí plakat, smát se, přemýšlet a hlavně svoje pocity sdílet. Proč? Na to přijdete sami...

Celkové hodnocení: 4,5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství CooBoo.
Chcete taky lístek do první řady? Svět končí tady.

Máte rádi ilustrace v knížkách?
Marky

Komentáře

  1. Líbí se mi obálka a anotace, ale jinak vím, že kniha by se mi nelíbila na 80% :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zvláštní, jak dokážeš svoji jistotu určit :D Já většinou spoléhám na osvědčené přečtení první kapitoly, když si nejsem jistá ;)

      Vymazat
  2. O tejto knihe som ešte nepočula, no ďakujem ti za tip! Anotácia znie výborne a obálka je prekrásna :). Myslím, že je to príbeh, ktorý by sa mi mohol páčiť... Nie je o čom. Šup do wishlistu :D.
    Skvelá recenzia :)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač :D Docela mě mrzí, že není tak známá - je to škoda... Děkuji, doufám, že z wishlistu bude následovat šup do knihovny a pak šup do oblíbených knih :D

      Vymazat
  3. Díky za impulz, teď už vím, že si knihu musím přečíst! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.