10 důvodů proč si přečíst Pomstu & rozbřesk


Už dlouho jsem se nedostala k tomu, abych nějakou knihu doporučila více, než jen recenzí. Ale ten čas konečně nastal a mám pro vás další článek ze série 10 důvodů proč si přečíst.... Tentokrát jsem si zavzpomínala na Pomstu & rozbřesk, kterou jsem sice četla loni v říjnu, ale stále si ten skvělý zážitek do detailů vybavuji. A proč si ji tedy máte přečíst i vy?

Informace o knize:

Název v originále: The Wrath & the Dawn
Autor: Renée Ahdieh
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, fantasy, retelling
Série: Pomsta & rozbřesk #1
Počet stran: 400
Čteno: 16. - 21. října 2016, v češtině
Anotace (z Goodreads): Rozbřesk znamená smrt.
V zemi Chorásán si násilnický kalif Chálid každou noc bere novou dívku, aby ji ráno nechal oběsit na hedvábném provazu. Když se šestnáctiletá Šíva stane jeho obětí, rozhodne se její nejlepší přítelkyně Šeherezáda, že se pomstí, a dobrovolně se stane jeho další ženou. Šeherezáda je nejen rozhodnutá zůstat naživu, ale ukončit hrůzovládu kalifa jednou provždy. 


Proč si knihu přečíst:


1) Orientální prostředí
Začnu hned největším plusem této knihy, kterým je jednoznačně perská kultura. Najdete ji všude: v oblečení, jídle, architektuře, struktuře společnosti, a tak dále. Autorce se podařilo promítnout orientální prostředí do příběhu přirozeně, takže čtenář netápe v horách cizích slov, kterým nerozumí. Vzadu v knize -dokonce najdete slovníček pojmů! 

2) Šeherezáda
Už dlouho jsem se nepotkala s takovou hrdinkou, jakou je právě Šeherezáda. Tahle holka se jen tak někoho nezalekne a vždycky si prosadí svou. Má proříznutou pusu a se svými názory se netají. Když je to ale potřeba, dokáže diplomaticky vykličkovat z každé situace. Zkrátka a dobře, tahle dívka se nemusí nechat zachraňovat žádným princem na bílém koni, ale bojuje sama za sebe.

3) Příběhy tisíce a jedné noci
Pomsta & rozbřesk je převyprávění Pohádek tisíce a jedné noci, kde Šeherezáda Sultánovi vypráví spoustu příběhů. Proto i v této knize nevyhnutelně musíte na nějaké narazit. Osobně jsem doufala, že jich autorka do příběhu zakomponuje více, ale to by kniha asi musela být opravdu dlouhá. Přesto jsem byla spokojená s tím, jak se Renée Ahdieh s tímto aspektem děje poprala.


"Jak dlouho má člověk platit za svoje chyby, sajjidí?"
Chálid ani na okamžik nezaváhal,
"Dokud nejsou všechny odpuštěny."

4) Romantická linka
Ano, u tohoto bodu bych mohla jásat hodiny. Ať si říká kdo chce, co chce, já jsem si romantiku v tomhle příběhu zamilovala. Nechci vám prozrazovat, s kým se Šeherezáda dá dohromady, ale jsem s tím moc spokojená a nehodlám připouštět žádné alternativy. Tahle dvojka to prostě musí dotáhnout až do konce! Musí!

5) Vedlejší postavy
Neměla bych ale mluvit jenom o Šeherezádě! Renée Ahdieh si dala záležet na všech postavách, ať už hlavních či vedlejších. Jmenovitě jsem si zamilovala třeba služku Despinu, která dokáže každou situaci postavit na hlavu. Na druhou stranu postavy, které máte nenávidět, budete nenávidět do morku kostí, o to se autorka také postarala.

"Prostořeká jako zmije." Zasmál se. " Řekněte mi, má paní, promeškáte někdy příležitost k uštknutí?"
Šeherezáda se usmála a její úsměv byl zářivý a kousavý zároveň. "Obávám se, že by to nebylo moudré, můj pane. Obzvlášť v hadím doupěti."

6) Magie
Roli, kterou v tomhle příběhu hraje magie, vám neprozradím. Zato způsob, jakým ji autorka prezentuje v knize... ten je nedocenitelný! Magie pluje pod povrchem příběhu, ale nikdy se násilně netlačí na povrch. Občas se mihne v některé scéně, a pak zase zmizí. A na konci se to trochu vysvětlí. Konečně nějaký spisovatel pochopil, jak by se mělo o magii psát!

7) Skvělý styl psaní
... a konec konců jak by se mělo psát vůbec! Styl Renée Ahdieh je velmi čtivý a čtenář se do příběhu ponoří přímo po hlavě. K tomu asi není třeba dodávat nic dalšího, jen snad že smekám.

8) Jídlo
Vím, že jsem už zmínila, jak se autorce povedlo představit orientální prostředí, ale jídlo je v této knize kapitola sama o sobě. Renée Ahdieh dosáhla v popisech vynikajících perských pochoutek dokonalosti. Připravte si tedy ke čtení svačinku, protože se vám jistojistě začnou sbíhat sliny.

9) Věrný retelling
Už jsem se zmínila, že tahle kniha je retelling/převyprávění Pohádek tisíce a jedné noci. A musím říct, že se autorce povedlo se této předlohy držet tak věrně, jak to jen bylo moné. Zároveň ale vybudovala vlastní příběh, takže zkrátka nemám co vytknout


Jaké měl právo na rozhodování o tom, čí život má větší hodnotu? Kdo vůbec byl?
Osmnáctiletý král-dítě. Chladný, bezcitný mizera.

10) Brzy vyjde druhý díl.
Vlastně bych to měla říct jinak. Po konci knihy budete jako vyschlá poušť a jediné, co zažene vaši žízeň, bude pokračování toho skvělého příběhu. Takže fakt, že brzy vyjde druhý a závěrečný díl této duologie s názvem Růže & dýka, je rozhodně skvělý!

Pokud jste tuhle knihu četli, jak se vám líbila?
A pokud ne, přesvědčila jsem vás k jejímu přečtení?
Marky

Komentáře

  1. Pěkný článek :) s tvými důvody souhlasím a taky čekám na druhý díl. Docela netrpělivě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! I já se na něj moc těším, a bude už brzy! :)

      Vymazat
  2. Já tuhle knížku miluju! (aby taky ne, když jsem ji četla 2x a na podruhý mě donutila si pořídit lepítka a označit si tam oblíbené pasáže..):D A díky tomuhle článku jsem dostala chuť dát si teď hned rereading.. :D
    Ale to nemůžu, protože jsem se konečně pustila do Percyho Jacksona, u kterého jsem si zamilovala celé prostředí s bohy a nestvůrami.. už se nemůžu dočkat až budu číst i další knihy od Ricka Riordana.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu rozumím, i když já lepíky používám při čtení vždycky ;) Percyho Jacksona jsem zatím četla en dva díly a na ty ostatní nijak nespěchám...

      Vymazat
  3. Úžasný článok!!! :)) Veeeľmi si ma nalákala. Určite po knihe siahnem. Bod č. 8 ma úplne presvedčil. :D Milujem knihy, v ktorých si viem predstaviť jedlo. :D :D Maj sa krásne a želám pekný deň!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Samozřejmě, že jídlo je to nejdůležitější - jak může někdo měnit svět, když se předtím nenasvačí? :D

      Vymazat
  4. Také musím s tvými důvody souhlasit. Sice se mi nepodařilo do knihy začíst napoprvé, ale napodruhé už jsem knihu hltala slovo od slova a nechápu jak jsem knihu mohla kdysi jen tak odložit a nedočíst ji. Každopádně na druhý díl se hodně těším! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, jsem ráda, že jsi knize dala druhou šanci :) I já se nemůžu dočkat pokračování!

      Vymazat
  5. Pěkný článek, naprosto souhlasím. Do knihy jsem se zamilovala a druhého dílu se už nemůžu dočkat. :))

    OdpovědětVymazat
  6. Knížku i její pokračování jsem četla v angličtině a teď už jen čekám, až vyjde česky i druhý díl, abych si mohla dát re-reading. Tahle série je jednou z mých nejmilejších. Jen mám drobnou výtku k bodu č. 9. Pohádky tisíce a jedné noci jsou souborem orientálních příběhů, s nimiž nemá Andersen nic společného.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, máš pravdu! Díky za připomínku! Jinak jsem moc ráda, že se ti série taky tak líbí :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.