Ještě lepší druhý díl | Hořící most

Název v originále: The Burning Bridge
Autor: John Flanagan
Vydavatel: Audiotéka, Bookmedia
Žánr: fantasy, middle grade
Série: Hraničářův učeň #2
Délka: 7 hodin 17 minut
Posloucháno: 12. - 13. srpna 2017, v češtině

Will se spolu s Gilanem a Horácem vydává do sousední země Celtiky, kde mají předat důležité poselství od krále Araluenu. Vypadá to ale, že se stalo něco hrozného, protože všechny vesnice zejí prázdnotou. Objasní jim opuštěná dívka tajemství Celtiky? Jaké nebezpečí hrozí Willovi a království Araluenu?

„Je pozdě, Wille,“ prohlásil. „Měl by ses vrátit do postele. Zítra máme spoustu práce.“
Willův nenucený výraz se okamžitě změnil ve zničený. Učitelova poznámka znamenala rozkaz. Veškerá předstíraná lhostejnost ihned vzala za své.
„Ale, Halte, prosím!“ zaprotestoval hoch. „Já chci vědět, co se děje!“

Když jsem začínala poslouchat audioknižní verzi prvního dílu Hraničářova učně, netušila jsem, jak mě začne bavit. Knihu jsem nemohla dost vynachválit a nemohla jsem se dočkat chvíle, kdy si přečtu další díl... 

Abyste mi dobře rozuměli: Většinou nečtu série najednou a do pokračování se mi nechce. Odkládám ho, jak to jen jde, a když se do něj konečně pustím, už si ani nepamatuji předchozí děj. Naštěstí jsem u Hraničářova učně nemusela čekat dlouho a Hořící most jsem si poslechla jen pár dní po Rozvalinách Gorlanu. A byla jsem opět naprosto nadšená!


Jeden člověk může být podvodník. Dva mohou být spiklenci. Tři, to je počet, kterému věříme.

První kniha se mi sice zdála plná akce a napětí, ale oproti dvojce to byl jen pomalý rozjezd. John Flanagan jako by všechno vynásobil dvěma - najdete tu víc akce, víc plánování, víc zajímavých postav, víc boje a víc přátelství. Prostě víc toho všeho, co mě na Hraničářově učni tolik baví.

Do děje opět vstoupily nové postavy - kladné i záporné - a já musím znovu pochválit propracované charaktery. Především ale smekám před způsobem, jakým John Flanagan vyobrazuje vztahy mezi jednotlivými postavami: Dva neznámí lidé se postupem času stávají dobrými přáteli a nakonec jsou schopni dát jeden pro druhého ruku do ohně. A všechno to působí naprosto realisticky.

Nesmím ani zapomenout pochválit skvělé audioknižní provedení Willova příběhu. Matouš Ruml už podruhé ukázal, že se do role vypravěče skvěle hodí. Audiokniha se mi poslouchala příjemně a ocenila jsem i hudební vložky, které oddělovaly jednotlivé scény a kapitoly. Hudba zároveň skvěle stupňovala atmosféru a dodávala ději na hloubce.

''Tak co bych měl v tom případě udělat?'' přidal se Will. Gilan se pronikavě zadíval z jednoho chlapce na druhého. Měl pocit, že na něj šijou boudu.
''Zastřelit ho,'' řekl stručně. Will vrtěl hlavou a usmíval se od ucha k uchu.
''To přece nemůžu,'' namítl. ''Mám prasklou tětivu.''
''Tak utéct a schovat se,'' ucedil Gilan mezi zuby.

Hořící most je skvělým pokračováním hraničářského příběhu, které nadchne každého, komu se líbil první díl. U čtení se rozhodně nebudete nudit: autor přidal dvojitou dávku všeho, co se mi na Rozvalinách Gorlanu tolik líbilo: přátelství, boj, plánování, propracované charaktery, akci. Také se mu skutečně povedlo propracovat vztahy mezi postavami. Audioknižní provedení v podání Matouše Rumla je opět na jedničku. Jeho vyprávění působí příjemně a povedly se i hudební vložky. Nemůžu jinak, než doporučit. 

Celkové hodnocení: 4,5/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout zde.

?
Marky

Komentáře

  1. Hraničářův učeň jako audiokniha by mě teda hodně zajímal! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nemůžu jinak než doporučit, moc mě to baví :)

      Vymazat
  2. Tahle série je asi celá skvělá. To jsem zvědavá, jak si poradíš s recenzemi dalších dílů! :D :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.