Měsíce v roce TAG


Kristie z blogu Yours Fantasy nedávno vymyslela vlastní TAG a hned mě označila - mockrát děkuji! Jde o to vybrat ke každému měsíci v roce podle popisu vhodnou knihu. Takže už nebudu zdržovat a pojďme odpovídat!

Leden
Začátek nového roku. Spousta lidí si dává předsevzetí a plánuje, jak by jejich rok měl vypadat. Která kniha ilustruje váš rok či vaši ideální představu?

Hned na začátku ta nejtěžší otázka... Svůj život nedokážu dost dobře shrnout v jediné knížce, a tak jsem si vybrala druhou variantu - tedy ideální představu svého roku. Nepohrdla bych životem (nebo alespoň prázdninami) Dimple z knížky When Dimple Met Rishi, která má možnost se účastnit programátorského projektu a vymyslet vlastní aplikaci.  Kromě toho taky potká Rishiho, ale nebudu předbíhat... Přečtěte si knihu sami, protože je vážně roztomilá a já nemohla jinak než jí dát 5/5 hvězdiček.



Únor
Trochu klišé, ale únor už je zkrátka spojen s láskou. Představte si, že na svatého Valentýna vám nezbývá nic jiného, než si o romantickém zážitku přečíst. Jakou knihu si vyberete?

Trochu klišé bude asi i moje odpověď, ale zkrátka musím vybrat knihu z pera Stephanie Perkins. Tentokrát jsem se rozhodla pro Islu a šťastné konce, protože Polibek pro Annu jsem četla už asi milionkrát a Lola a kluk od vedle zkrátka Islu nepředčí, protože s Lolou se nedokážu zdaleka tolik ztotožnit... Svůj valentýnský večer se ale snažím netrávit s romantickou knihou, jinak bych musela sníst kyblík zmrzliny a přibrala bych deset kilo. Takže spíš čtu nějakou fantasy.



Březen
Měsíc čtenářů! Vybavíte si knihu, která oslavuje knihomoly a čtení?

Takových titulů bych mohla vyjmenovat spoustu, ale pro tentokrát jsem vybrala Město snících knih od Waltera Moerse. Tohle bylo zkrátka 444 stran plných knih, spisovatelů, nakladatelů a krásného fantaskního světa, kde knihy hrají hlavní roli. Autorův styl psaní je krásně pohádkový a doufám, že si od něj ještě něco přečtu!



Duben
Apríl! Smích je pro nás všechny zdravý, že? U jaké knihy jste se museli pořád smát?

Trochu náhodně jsem si vybrala knihy Frederika Backmana, konkrétně tedy Muže jménem Ove. Mohli byste říct, že knihy tohoto autora jsou smutné a ze života, ale právě ta realističnost mě nutí se smát. U Oveho možná více než u ostatních, protože takového Oveho sama moc dobře znám. Ale Backmanovy knihy mě asi neomrzí nikdy a těším se na ty nové, které se chystají.



Květen
Teď trochu na vážnou notu. V květnu v Evropě skončila 2. světová válka. Jelikož je dobré si dějinné události připomínat a snažit se poučit z našich chyb, vyberte knihu s válečnou tématikou.

Chtěla jsem pro tento měsíc původně vybrat knihy Ruty Sepetys, ale nakonec jsem se rozhodla pro Krycí jméno Verity z pera Elizabeth Wein. Tenhle věrohodný příběh o ohromujícím přátelství mě totiž dostal do kolen. Nikdy bych nevěřila, že právě přátelství může být tak silné a krásné.



Červen
Láska je láska! #lovewins Kniha, která se dotýká LGBTQ tématiky.

Samozřejmě jsem si nemohla nechat ujít příležitost vychválit do nebe knihu Simon vs. the Homo Sapiens Agenda (česky Probuzení Simona Spiera) o Becky Albertalli. Autorčinu druhou knížku jsem sice zatím nečetla, ale tenhle příběh jsem si vážně zamilovala. Simon je gay, ale zatím to nikomu neřekl. Kromě toho si píše s tajemným klukem jménem Blue, který chodí na stejnou školu, ale svou identitu zatím před Simonem skrývá.



Červenec
Teď trochu letně! Na kterou knihu si jako první vzpomenete, když se řekne zmrzlina?

Takových knih mám doma také pěknou hromádku a spousta z nich patří mezi mé oblíbené. Ráda vzpomínám třeba na čtení Lásky & gelata z pera Jenny Evans Welch. Romantický příběh z Toskánska totiž autorka ozvláštnila od deníkové zápisky matky hlavní hrdinky. Díky tomu sledujete dva příběhy a ne jeden, takže se nemáte šanci při čtení nudit... i když to by stejně nešlo, protože tahle knížka je zábavná sama o sobě.



Srpen
Oslavme diverzitu! Vyberte knihu, která se zabývá kulturou a tradicemi, které se liší od těch vašich. Knihu, kde mají postavy jinou barvu kůže než vy.

Jistě, že mi na mysl přišla Pomsta & rozbřesk od Renée Ahdieh. Nedávno jsme dokonce psala článek s deseti důvody, proč si tuhle knihu musíte přečíst i vy! Nejvíc mi učarovalo právě orientální prostředí, a taky protagonistka Šeherezáda, která se o sebe dokáže postarat a nenechá si nic líbit. Nemůžu se dočkat, až za pár dní vyjde druhý díl téhle skvělé duologie!



Září
2. září roku 1973 zemřel J. R. R. Tolkien. To sice není moc šťastná událost, ale pojďme na jeho počest září jmenovat měsícem fantasy! Vaše oblíbená fantasy kniha či váš oblíbený autor fantasy.

I u této otázky jsem měla jasno - vybrala jsem Six of Crows  a Crooked Kingdom, duologii z pera Leigh Bardugho. Na těchto dvou knihách miluji snad úplně všechno: hlavní i vedlejší postavy, dějové zvraty, vychytralé zloduchy, humor, propracovaný svět, romantické linky... a všechno ostatní.



Říjen
V říjnu nám vznikl samostatný československý stát. Jaká je vaše oblíbená kniha od českého či slovenského autora?

Určitě je vám jasné, proč jsem vybrala sérii, která má na obálce Eiffelovku a London Eye. Je to tak, Česká služka aneb Byla jsem au-pair (po dvaceti letech) od Petry Braunové mi přirostla k srdci, protože mi připomíná můj rok v Belgii. Tam jsem sice nebyla jako au-pair, ale jako studentka, ale přesto chápu všechny ty kulturní rozdíly a vtipné situace, které autorka v těchto dvou skvělých knížkách popisuje. Tuto sérii doporučuji komukoli, kdo rád cestuje!



Listopad
V listopadu se oslavuje studenstvo. Jaká je vaše oblíbená knižní školní instituce?

Co jiného jsem mohla vybrat, než bradavice z Harryho Pottera? Mám to vůbec komentovat? Jedenáct mi už sice bylo, ale jsem si jistá, že můj dopis ještě přijde, jenom poště trvá obzvlášť dlouho ho doručit! A pak budu nadšeně stát na nástupišti devět a tři čtvrtě. Při čekání na Bradavický expres přečtu všechny učebnice... a pak už budu konečně doma.



Prosinec
Co jiného se hodí k prosinci než kniha s vánoční tématikou?

I tady jste nejspíš mou odpověď uhodli: Musím vychválit Dárek z pravé lásky - Dvanáct vánočních políbení. Jde o sbírku povídek YA autorů, kterou dala dohromady Stephanie Perkins. Každý příběh je jiný a každý čtenář si tedy jistojistě přijde na své... Před pár dny vyšla letní alternativa s názvem Letní dny a noci - Dvanáct prázdninových políbení, která se mi taky moc líbila.


Doufám, že se vám tento TAG aspoň trochu líbil. Pokud by se holkám chtělo, ráda bych označila Vendeu a Wallet of Infinity. Budu ale moc ráda, když TAG vyplní kdokoli, protože mě bavilo ho psát, ale i číst u jiných blogerů.

Jaký je váš oblíbený měsíc v roce?
Marky

Komentáře

  1. Tp je moc pěkná TAG! Už si ho ukládám :D Nejvíce souhlasím s listopadem a prosincem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Listopad i prosinec byly nejjasnější volby ;)

      Vymazat
  2. Moc a moc děkuji za vyplnění! Krásně jsi si s fotkami vyhrála! :)
    Město snících knih vypadá zajímavě, to budu muset omrknout! :)
    Také jsem se u Oveho smála hezky nahlas. :)
    Jo, a mně se zase Simon vůbec nelíbil. :D Ale jsem docela zvědavá na tu filmovou adaptaci, třeba se povede více. :)
    Pořád přemýšlím, jestli Pomsta a Rozbřesk číst. Flame in the Mist se mi hrozně líbilo, ale bojím se, jestli bych tak neměla od P&R příliš vysoká očekávání a nebyla pak zklamaná. :D
    Ach bože, ten náramek, co máš na fotce u Harryho, je nádherný! Prozradíš mi, kde jsi ho sehnala? Něco podobného by se mi hrozně líbilo! :)
    Ještě jednou moc děkuji, že jsi TAG tak krásně vyplnila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač, mě to moc bavilo :)
      Město snících knih si určitě přečti!
      Vážně se ti nelíbil Simon? TO je škoda... Ale pokud jsi ho četla česky, tak to trochu chápu - mě contemporary česky nesedí zdaleka tolik jako v angličtině.
      Já zatím Flame in the Mist nečetla, takže s tímhle ti neporadím...
      S náramkem ti bohužel nepomůžu, dostala jsem ho k Vánocům a vím jen, že byl koupený přes internet :/
      Díky za skvělý TAG :)

      Vymazat
  3. Jé, ty jsi četla Město snících knih? ♥

    OdpovědětVymazat
  4. Počítej se mnou, taky se zapojím! :)
    Probuzení Simona Speara bylo moc fajn :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.