Dokonalé vesmírné intriky | Diabolik

Název v originále: The Diabolic
Autor: S. J. Kincaid
Nakladatelství: Fragment
Žánr: YA, sci-fi
Série: Diabolik #1
Počet stran: 376
Čteno: 20. - 23. října 2017, v češtině

Nemesis je diabolik. Její existence má jen jediný smysl - musí chránit Sidonii von Impyrean, dceru galaktického Senátora. Když si ale Sidonii ke dvoru vyžádá samotný Imperátor, nezbývá Nemesis než se za svou paní a přítelkyni vydávat, aby ochránila její život. Dokáže se ale diabolik, tvor bez citů a s nadpřirozenou silou, vydávat za nevinnou dívku?

Můj život neměl žádný tvar, formu, účel ani důstojnost až do dne, kdy se v něm objevila Sidonia.

Trvalo mi hodně dlouho, než jsem se ustálila na hodnocení téhle knihy. Dlouho jsem se na ni těšila, očekávání byla vzhledem k zajímavé anotaci a nádherné obálce poněkud nadměrná. A světe div se, mě čtení Diabolika vážně bavilo! I když jde o pěkně tlustou bichli, nenudila jsem se a knihu jsem zhltla za pouhé tři dny.

Přesto jsem si ale našla i pár much: Gradace a zasazení děje mi nepříjemně připomínaly Čáry života od Veronicy Roth. Problém je v tom, že Diabolik mě na rozdíl od Čar vážně bavil a já jsem prostě jen nedokázala snést tu podobnost s jinou knihou, kterou jsem už četla. Kromě toho se mi občas zdálo, že se autorka snaží do knihy vměstnat příliš mnoho aspektů, které mě sice všechny bavily, ale bylo toho na mě prostě a jednoduše moc.


Vybavily se mi všechny ty životy, které jsem během let ukončila.
Takovéto chování ze mě činilo dobrého diabolika.
Ale být dobrým diabolikem znamenalo být příšerným člověkem.


Jinak ale vážně nemám co vytknout. Autorce se podařilo vystavět úžasný sci-fi svět ve vesmíru, který přežívá z minulosti a drží pohromadě slabou nitkou zastaralé víry a velkou dávkou moci jednoho rodu. Zamilovala jsem si všechny ty intriky, které si na Imperátorově dvoře dopřává opravdu každý. Tohle je přesně ta kniha, kdy postavy vedou dialog typu. "Ha, tos nečekal!" "A tys nečekal tohle!" "Podpásovka! Zase jsem o krok napřed!" "To tě asi překvapím, ale..." No, dokážete si to určitě představit. Já každopádně na podobnou vychytralost nedám dopustit a autorka si mě tímhle způsobem dokázala dokonale získat.

Kromě toho jsem si naprosto zamilovala Nemesis jako hlavní postavu. Většinou mi vadí, když mají protagonist(k)y krizi typu "jsem monstrum, ale začínám mít city", ale právě Nemesis jsem to plně věřila. Jak by taky ne - když se objektem jejího zájmu stal kluk, kterému byste i v knihách jen těžko hledali konkurenci! A to ani nemluvím o ostatních postavách: bavily mě dokonce i ty záporné, což se mi moc často nestává!


"Láska tě zradí, Nemesis dan Imperyan, a pokud jsi moudrá, budeš to mít vždycky na paměti."


A protože se blíží i filmová adaptace tohto úžasného příběhu, pokusila jsem se vymyslet herce pro tři hlavní charaktery: jako Nemesis jsem vybrala úžasnou Jennifer Lawrence, která by se jistě hodila na kruté i emocionální scény. Za Tyruse jsem zvolila Nicka Robinsona a za Sidonii AnnuSophii Robb, zkrátka protože se podobali představám, které jsem si o daných postavách utvořila.


Diabolik je výjimečný sci-fi román, který přečtete velmi rychle. Autorka sice trochu překombinovala některé aspekty a občas se kniha až nepříjemně podobá jiným, ale na druhou stranu se můžete těšit na úžasný vesmírný svět s vlastní vírou a mocenskými intrikami. Vychytralost postav mě naprosto dostala a protagonistku Nemesis jsem si skutečně zamilovala, ostatně stejně jako všechny další postavy - bavily mě dokonce i ty negativní! Pokud tedy máte chuť na nový svět nebo na politické intriky spojené s akcí, Diabolika jednoznačně doporučuji!

Celkové hodnocení: 4,5/5

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment a společnosti Albatrosmedia.
Knihu si můžete pořídit tady.

Vymýšlíte si občas casting pro postavy z knih?
Marky

Komentáře

  1. vypada to na dobrou knihu, ale ja uz se tak nejak snazim tem seriim v zarazeni ya vyhnout, prece jen starnu :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, i mezi nimi se právě dají najít perly ;)

      Vymazat
  2. Hodně jsem o této knize četla a docela dost mě zaujala. Pěkná recenze!:)
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat
  3. Na Diabolika vidím recenze úplně všude! :D A ještě k tomu samé pozitivní odezvy. Rozhodě se po knize v knihkupectví poohlédnu.
    Super recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, protože je to prostě výborná knížka :D Díky, snad se bude líbit i tobě ;)

      Vymazat
  4. Teď vyšlo tolik skvělých knih, které bych si ráda přečetla, a Diabolik je jedna z nich :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím - ani je všechny nestíhám :D Diabolik mezi neě patří určitě ;)

      Vymazat
  5. Diabolik vypadá strašně dobře. Myslela jsem, že ho přejdu, ale po tvé recenzi si ho nemůžu nechat ujít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu moc ráda, když si knihu přečteš, a pak si o ní třeba popovídáme - za to určitě stojí ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.