Náhodná doporučení knih


Občas se vyplatí sledovat můj blog na Facebooku - můžete se tak totiž podílet na článcích, které tvořím. Dnes jsem si pro vás připravila tipy na knihy, které jsem vybrala na základě náhodných slov od vás. Musím přiznat, že sestavování tohoto článku jsem si dost užila a aspoň se ke slovu dostaly ty knihy, o kterých tak často nemluvím...

Augenblick
Německé slovo pro okamžik mi připomnělo knihu Všichni jsme hleděli vzhůru od Tommyho Wallacha. Okamžik tam má velký význam - k Zemi se blíží asteroid, který zničí celou planetu a lidé začínají šílet. Každý okamžik může být jejich poslední a podle toho se také všichni chovají. Musím říct, že z psychologického hlediska se mi tenhle příběh vážně líbil. Kromě toho v knížce najdete spoustu nádherných citátů. (více informací v recenzi)

Dýchání
Nemůžu vám říct, proč jsem si vzpomněla na Všemi dary obdarovanou od M. R. Careyho. Rozhodně se mi u ní tajil dech, ale pravý důvod tkví v samotné zápletce, o které vám toho moc neprozradím. Jde o dystopický thriller o dívce jménem Melanie, které se spolu s doktorkou, učitelkou, kapitánem a vojákem podaří uniknout z napadené základny, kde spolu s dalšími dětmi žila. Můžu vám doporučit i audioknižní verzi a zaručuji se za to, že konec vám vyrazí dech. (více informací v recenzi)




Hvězdný prach
Asi nikoho nepřekvapí, že doporučuji Lásku v prachu hvězd od Krystal Sutherland. Tahle young adult knížka mě skutečně dostala. Přečetla jsem ji za pouhé dva dny a s postavami jsem se dokázala skvěle žít. Dějový zvrat je postavený na klišé, které autorka naprosto mistrně postavila na hlavu a dala jim úplně nový význam. No, přesvědčte se sami - takový příběh, jakého se dostalo Grace a Henrymu, si jen tak znovu nepřečtete. (více informací v recenzi)

Plíseň
Knihu se stejnojmenným názvem jsem zatím nečetla, zato jejího předchůdce ano. Samozřejmě je řeč od sérii Havraní kruhy od Siri Pettersen a já vám chci vychválit Ódinovo dítě. Tahle komplexní fantasy vás pravděpodobně buď dostane, nebo naprosto zklame. Já se naštěstí řadím do první skupiny, protože příběh Hirky, která jako jediná v celém světě nemá ocas, mi naprosto učaroval. Jde sice o náročné čtení, ale rozhodně stojí za to! (více informací v recenzi)





Květák
Dobře, uznávám, že květák se sice bramboře moc nepodobá, ale je to taky zelenina! A jakmile někdo začne mluvit o bramborách, musím se zas já zmínit o Marťanovi z pera Anyho Weira. Jde o příběh astronauta Marka Watneyho, který zůstane sám na Marsu... a snaží se přežít. Zvládá to ale nejen s grácií, ale také s neuvěřitelným humorem který je jednoznačně největším plusem celé knihy. Markovi budete fandit a od čtení se neodtrhnete. A zjistíte, proč jsou brambory tak důležité! (více informací v recenzi)

Uhlobaron
Tohle byl trochu oříšek, ale nakonec se mi podařilo využít i tak neobvyklé slovo: baron je přece jen aristokrat, nebo ne? Takže musím jednoznačně vychválit Poslední aristokratku od Evžena Bočka. Tenhle humorný příběh o americké emigrantské rodince, která zdědí zámek v Čechách, vás donutí brečet smíchy. Kromě toho moc doporučuji audioknižní verzi, která v podání Veroniky Kubařové s klavírním podkresem dodává knize úplně novou dimenzi. (více informací v recenzi)




Kašmír
Čím avantgardnější slova, tím více mi připomínají Kaziměsty z pera Martina Bečana. Když hlavní hrdinové objeví fantaskní čát města, kde je všechno možné, začnou se dít vážně podivné věci... Autora nepřestávám obdivovat za bezbřehou fantazii, se kterou vytvořil, postavy, zápletku i samotné město. Pokud nehledáte akční jízdu, ale promyšlený svět, rozhodně tuhle novinku nepřehlédněte! (více informací na Goodreads)


Zeleň
Tady jsem se zaměřila na vzhled knihy, tedy na zelenou obálku. Doporučuji tedy nejen krásnou, ale i zajímavou knihu Nonstop knihkupectví pana Penumbry od Robina Sloana. Tenhle příběh se pravděpodobně liší od všeho, co jste zatím četli - autor skvěle kombinuje moderní technologie a knihy a vzniká strhující příběh, který vás dokáže rozesmát i přikovat ke zdi. Kromě toho se mžete těšit na trošku trhlé, ale jinak skvělé postavy. (více informací v recenzi)




Nekonečno
Někdy to muselo přijít - to slovo, díky kterému vám můžu doporučit jednu ze svých úplně nejoblíbenějších knih. A tak jsem tady a brečím, pokud jste ještě nečetli Hvězdy nám nepřály od Johna Greena. Jestli nevíte, o čem kniha je, asi jste tu špatně. Prostě si ji hned teď jděte přečíst, a do té doby se na tenhle blog nevracejte. Pak vám odpustím a donutím vás si přečíst ještě pár dalších knih. (více informací v první a druhé recenzi)

Počítač
S počítači mám spojenou Dimple, hlavní hrdinku z knihy When Dimple Met Rishi od autorky jménem Sandhya Menon (uhodli jste, nechce se mi to skloňovat). Tahle roztomilá knížka se odehrává na programovacím táboře, kde se potkají Dimple a Rishi. Oba mají indické kořeny a jejich rodiče by je nejraději sezdali na místě, ale Dimple má o své budoucnosti trocho jinou představu... Tahle knížka je to nejroztomilejší, co jsem letos četla. (více informací na Goodreads)




Jaké knihy v souvislosti s těmito slovy napadají vás?
Četli jste některý ze zmíněných titulů?
Zajímal by vás další takový článek?
Marky

Komentáře

  1. To je zajímavý nápad na článek. :)
    Augenblick je moje oblíbené slovo. Myslím, že je tvůj výběr docela příhodný, já sama bych o nějakých titulech musela chvíli přemýšlet. Ale dobrý námět na zítřejší školu! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Augenblick taky pochází od tebe :) Klidně se inspiruj, ráda si počtu! :D

      Vymazat
  2. Tak mě napadlo, že bych si mohla dát re-reding Marťana!:D

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu Všichni jsme hleděli vzhůru bych si moc ráda přečetla! Tak snad se k ní brzy dostanu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To taky doufám, i když mám sama podobných knih hromadu :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.