Nevěřte autorce jediné slovo. | Verum

Název v originále: Verum
Autor: Courtney Cole
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, mystery, romantika
Série: Nocte #2
Počet stran: 264
Čteno: 17. - 19. října 2017, v češtině

Calla se opět ocitá v moři tajemství a netuší, jak z něj ven. Připadá sama sobě šílená, nedokáže rozlišit pravdu od lži a nikdo kolem jí nechce nic říct. Možná odjezd představuje nejlepší řešení, ale možná to bude její zhouba. Calla si teď svoje vzpomínky potřebuje vybavit víc než kdy předtím. Kde se ale ve skutečnosti skrývá pravda?

Jsem tady sama.
Na podlaze nic není.
Nemůžu dýchat.
Nemůžu dýchat.
Nemůžu dýchat.
Zešílela jsem.

Zhruba před půl rokem jsem četla Nocte, první díl téhle trilogie, a neměla jsem ponětí, co si o něm mám myslet. Byla jsem rozpolcená, protože mě kniha ohromila, ale zčásti mě taky nebavila. U druhého dílu, který nese název Verum, jsem si ale jistá byla: tahle kniha mě totiž naprosto dostala, a to v pozitivním slova smyslu.

Pokud jste četli první díl a do druhého se vám nechce, nemusíte mít strach. Verum je mnohem akčnější a zajímavější, a to hned od první strany. I tady sice najdete hluchá místa a občasné opakování, ale přesto příběh plyne mnohem přirozeněji. A pak, jak už má Courtney Cole ve zvyku, přijde šokující konec, který vás naprosto odrovná. Dostane. Pohltí. Zničí. A budete zoufale čekat na další díl, protože tohle přece nemůže být ta slibovaná pravda.


Cítím to.
Pravdu.
Přichází
a je temná
a nebude se mi líbit.
Cítím to.
Cítím to.
Všichni musíme hrát své role a já tu svoji zahraju dobře.
Ale jaké to bude?
Soustředím se,
přemýšlím
a přijde toho víc.
Všichni jsme tak trochu šílení, nebo ne?
Ano.

Dám vám před čtením téhle knihy jednu radu: nevěřte autorce ani jediné slovo. Všechno se skrývá za hradbou z tajemství a lží a vy nemáte šanci odhadnout, co se stane na další stránce - natož jak to všechno nakonec dopadne! S tím pochopitelně souvisí i to, že děj vypráví v ich-formě Calla a na její úhel pohledu se rozhodně nemůžete spolehnout. Zatím se se svou ztrátou nedokázala vyrovnat a jak čtenář, tak Calla sama vidí, že je skutečně šílená.

Takže ano, tahle kniha vám pořádně zamotá hlavu. Courtney Cole píše opravdu nádherně a Verum jistě zhltnete za pár hodin. Já osobně jsem se moc ráda ztrácela ve všech těch metaforách a i když jsem po většinu času byla zmatená, nevadilo mi to. Autorka si totiž vážně umí hrát se slovy a za to si zaslouží velkou poklonu.


Jsem měsíc.
A nemám žádné vlastní světlo.
Na to potřebuju Darea.
Jenomže jestli on je slunce, spálí mě.
A z mých vlastních metafor se mi dělá zle.


Jako bonus se v příběhu pro doplnění opět objevuje latina - sice už méně než v prvním díle, ale přesto funguje jako zajímavé ozvláštnění děje. Pokud se vám tedy Nocte líbilo, neváhejte a utíkejte pro druhý díl. A jestli ne, dejte mu šanci i tak - autorka vás určitě překvapí. A pokud jste se ke čtení téhle série ještě neodhodlali, nemůžu jinak než vám ji doporučit, jestli hledáte neotřelý, trochu šílený a krásně napsaný příběh, který nedokážete jen tak dostat z hlavy.

Verum je druhý díl trilogie, který svého předchůdce jednoznačně předčil. Kniha je mnohem akčnější a zajímavější a ačkoli se autorka občas opakuje a najdete tu i hluchá místa, příběh jistě zhltnete za pár hodin. Courtney Cole vám opět přichystala šokující konec, který vás zničí a donutí s napětím očekávat další díl. Na vypravěčku Callu se nemůžete spolehnout, protože i ona sama si je jistá tím, že zešílela. Kromě toho si autorka úchvatně hraje se slovy a dokáže vám dokonale zamotat hlavu, i když vám to pravděpodobně nebude vadit.

Pokud vás tedy Nocte zklamalo, dejte jeho pokračování šanci. A jestli jste se do téhle série ještě nepustili, určitě to napravte. Čeká vás neotřelý, trochu šílený a krásně napsaný příběh, který nedokážete jen tak dostat z hlavy.

Celkové hodnocení: 4/5

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství CooBoo.
Knihu si můžete pořídit zde.

Máte rádi nespolehlivé vypravěče?
Marky

Komentáře

  1. O této knize ani o samotné sérii jsem zatím neslyšela, ale vypadá to velmi lákavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nejen vypadá ;) Určitě tuhle sérii vyzkoušej!

      Vymazat
  2. Verum jsem si chtěla přečíst, ale zatím to tak nevypadá :p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba bude, i můj to-read seznam je skoro nekonečný :D

      Vymazat
  3. Ja som bola v tom, že COOBOO to ani nedovydá a potom zrazu BUM pokračovanie. Takže teraz si len brúsim zuby, kedy mi kniha príde, pretože Nocte bola osobne pre mňa pecka! To isté samozrejme, očakávam aj od Verum :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem to stejně, vydání druhého dílu mě taky překvapilo :D Očekáváš správně, za mně je Verum určitě lepší než Nocte ;)

      Vymazat
  4. Povedená recenze :) Mě bavil už první díl, hlavně mě dostal tím koncem. Verum proto rozhodně musím mít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) V tom případě si Verum nenech ujít! Konec je ještě víc šokující :D

      Vymazat
  5. Fíha, dosť som na knihu zvedavá. Akurát mi dorazila domov, ale uvažovala som, že si dám re-reading Nocte, pretože som to čítala veľmi dávno a už si nepamätám skoro nič... Vlastne vôbec nič, tak neviem, či by som si to vybavila, keby som začala čítať dvojku. Ale veľmi sa teším, že sa ti to zdalo akčnejšie.
    Ja som si obľúbila už aj jednotku. A tie obálky sú bomba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si obsah Nocte četla na internetu a opravdu je dobré ho znát, než se vrhneš na Verum - jinak bys asi byla dost zmatená... Obálky jsou nádherné! Přeji příjemné čtení :)

      Vymazat
  6. Vidíš! Nenapadlo mi prečítať si obsah na internete. Tak to aspoň nemusím celé znovu čítať. Teraz mám toho kopu, tak sa mi ani veľmi nechce. Vďaka za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, tím si často šetřím čas - rereading by mi ubíral nových příběhů ;) Není vůbec za co!

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.