Co přijde po pomstě? | Oheň a plamen

Název v originále: Fire With Fire
Autor: Jenny Han, Siobhan Vivian
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, contemporary
Série: Burn for Burn #2
Počet stran: 400
Čteno: 30. října - 5. listopadu 2017, v češtině

Lillia, Kat a Mary se rozhodly pomstít těm, kteří jim ze života udělali peklo. Jenže ačkoli šlo o geniální plán, ne všechno dopadlo podle jejich představ. Jenže teď se s tím nedá nic dělat a ony se musejí posunout dál. A především nesmějí nechat nikoho odhalit, co se vlastně ve skutečnosti stalo...

Oko za oko, zub za zub, rána za ránu. Život za život.
Tak to všechno začalo. A tak to i skončí.

Oproti prvnímu dílu (recenze zde) je Oheň a plamen pořádná bichle, těch čtyři sta stran vám ale pod rukama uteče jako voda. Ačkoli se děj rozjíždí pomalu, rozhodně jsem se při čtení nenudila. K tomu přispívá především dělení kapitol mezi tři hlavní hrdinky: u kapitol Kat se nejlépe zasmějete, Mary dodává celému příběhu trochu temnoty a tajemna a z pohledu Lilie vás čekají ty nejnapínavější scény.

Zároveň ale všechny tři protagonistky procházejí obrovským vývojem. Jejich hlavní charakterové vlastnosti zůstávají stejné, ale Mary, Kat i Lillia se musí zabývat přihláškami na vysokou školu a postupně dospívají. Kromě toho se dozvídáme čím dál víc o jejich minulosti, rodinách a spoustě dalších důležitých aspektech jejich života.

Můj život je jako poškrábaná deska, a i když ty škrábance vidím, nedokážu se jim vyhnout.

Hodně prostoru (nebo aspoň víc než v prvním díle) tady dostává láska. Každá z hrdinek má pro někoho slabost a vztahy mezi postavami jsou rozhodně všechno, jen ne jednoduché. Tím, že se děj odehrává na malém ostrově, se sice nedočkáte nových charakterů, ale máte příležitost odhalit utajované stránky již známých osob, které se mezi naše tři protagonistky zamotávají. Přesto ale děj na úkor zamilovanosti nebo rozvíjení charakterů postav netrpí a čtení vám jistě nezabere víc než tři dny, pokud si na knihu uděláte čas.

Když jsem s Jenny Han mluvila na Humbooku, řekla mi, že ona psala kapitoly Lillie, Siobhan Vivian zase ty z pohledu Mary a o Kat se spolu dělily. Přesto všechno dává smysl, hrdinky se chovají smysluplně a všechno do sebe zapadá. Za to patří oběma autorkám velká pochvala, protože psát knihu ve dvou rozhodně není lehký úkol.

Oko za oko, zub za zub.
Zlomené srdce za zlomené srdce.

Na závěr se pochopitelně musím zmínit o konci. Protože, dámy a pánové, byl opět dokonale šokující a já se nemůžu dočkat dalšího dílu. Pokud mě totiž kniha dokáže šokovat, je to dobrá kniha a zaslouží si vysoké hodnocení. A pochopitelně doporučení - takže pokud vás láká zajímavé čtení o pomstě nebo prostě jen trochu neobyčejná Young Adult, jděte do toho!

Oheň a plamen je sice delší než první díl, ale nudit se rozhodně nebudete. Ačkoli se děj rozjíždí pomalu, jistě vás bude bavit rozdělení děje do kapitol z pohledu tří hlavních hrdinek. Ty se ohromně vyvíjí, dospívají a dozvídáme se víc o jejich minulosti a rodinách. Kromě toho se do popředí dostává láska a vztahy jako takové - autorky si s nimi daly opravdu práci a všechno do sebe zapadá, za což jim patří velká pochvala. A konec opět šokoval, takže se nemůžu dočkat dalšího dílu. Pokud vás tedy koncept pomsty zaujal nebo máte chuť na trochu jinou Young Adult, Oheň a plamen jednoznačně doporučuji.

Celkové hodnocení: 4/5

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství CooBoo.
Knihu si můžete pořídit tady

Která kniha od Jenny Han je vaše nejoblíbenější?
Marky

Komentáře

  1. Pěkná recenze, kniha se mi zalíbila na první pohled, stejně jako první díl. :) Budu se muset na knihy blíže podívat... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto sérii jsem bohužel nějak vynechala, ale do budoucna bych si ji taky ráda přečetla :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.