Dystopiím ještě neodzvonilo. | Rebel

Název v originále: Rebel
Autor: Amy Tintera
Nakladatelství: Egmont
Žánr: YA, dystopie
Série: Reset #2 (recenze na první díl zde)
Počet stran: 360
Čteno: 25. října 2016, v češtině

Wren 178 byla mrtvá 178 minut. Kvůli viru se ale opět vzbudila a teď je z ní reset - bytost bez lidských emocí ale zato s obdivuhodnou výdrží. Jenže je tomu opravdu tak? Callum 22 je přesvědčený o opaku, ale když ti dva dorazí do povstaleckého tábora resetů, čekají je mnohem důležitější rozhodnutí: hrozí válka a oni stále neví, na kterou stranu se přikloní.

Jen poslouchám rozkazy.

Uvědomuji si, že píšu recenzi na knihu, kterou jsem četla před rokem. Přesto jsem ji ale nechtěla nechat v konceptech napořád, protože mě tahle duologie opravdu bavila a je škoda, že se o ní nemluví víc. Dystopiím už možná odzvonilo, ale Amy Tintera přišla s novým konceptem, který právě její knihy dělá zajímavějšími než jiné.

Samozřejmě už jsem četla o tom, jak "nelidská" bytost získává lidské emoce a jak se s tím vyrovnává - naposledy třeba v Diabolikovi. Přesto se mi líbilo, jak se Wren s touhle změnou vyrovnávala. Tomu výrazně pomohlo střídání úhlů pohledu. V první knize totiž děj sledujeme pouze prostřednictvím Wren, ale tady se k ní přidává i Callum.

Wren zvedla zápěstí a muž přistoupil blíž, aby si mohl čárový kód a číslovku prohlédnout na vlastní oči. Sevřel jsem ruku kolem vlastní dvaadvacítky a v duchu si přál, aby šla ta hloupá čísla z kůže sedřít.

Nejprve jsem se trochu bála, že tím Rebel bude trpět "syndromem Aliance" - tedy že nepůjde rozlišit, kdo z protagonistů zrovna příběh vypráví, ale opak je pravdou! Autorce se skvěle povedlo od sebe úhly pohledu oddělit a kniha se tak velmi příjemně četla. A kromě toho jsou Wren a Callum vážně roztomilá dvojka.

Ke svému vlastnímu překvapení jsem si užila i humor, kterým Amy Tinera opravdu nešetřila. Přestože jde o Young Adult, ani humor ani postavy nepůsobí vůbec dětinsky, takže si Rebela můžou užít i starší čtenáři. Zklamaná jsem ovšem byla jednoduchostí řešení některých problémů. Wren a Callum se snažili zachránit svět a přitom se někteří zloduši záhadně odklidili nebo "náhodou" udělali fatální chybu, zrovna když se to nejlépe hodilo. Na druhou stranu jsme po konci prvního dílu měli mnohem horší vyhlídky, takže jsem nakonec byla docela spokojená.

Bez Calluma bych nikam nešla.

Nesmím ale zapomenout na to, jak se autorce podařilo mistrně do příběhu zakomponovat diktátorskou, až nacistickou ideologii. Jak, to rozvádět nebudu, ale přiznávám, že něco podobného jsem v Young Adult dystopiích ještě neviděla a příjemně mě to překvapilo - přece jen vypořádat se s komplexní ideologií tak, aby byla pochopitelná a zároveň na nás autorka nevalila informace jednu za druhou... není zrovna jednoduché.

Od Amy Tintera bych si ráda přečetla i další knihy, protože tuhle duologii jsem si i přes její nedostatky vážně oblíbila. Knihu doporučuji, pokud toužíte po akci a svérázné hlavní hrdince, ale nechcete se vrhat do další dystopie, která je stejná jako všechny předchozí.

Rebel je druhým dílem dystopické duologie, která se ale od jiných knih svého žánru výrazně liší. Hlavní hrdinka sice není člověk, ale postupně získává emoce a je zajímavé sledovat, jak se s tím vypořádá. Amy Tintera ale poskytla možnost vyprávět i jejímu protějšku - dva úhly pohledu od sebe ale bez problémů rozlišíte. Autorce se také výborně podařilo do knihy zakomponovat zajímavou ideologii. Ani humor, ani postavy nepůsobí dětsky, ale trochu mě zklamala jednoduchost řešení některých problémů. Tuto duologii doporučuji, pokud toužíte po akci a originální hrdince, ale nechcete číst další stejnou dystopii.

Celkové hodnocení: 3/5

Dáte ještě občas šanci dystopiím, nebo jste tenhle žánr už zcela odepsali??
Marky

Komentáře

  1. obe knihy mam doma a jen se k nim dostat :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze. :) O knize jsem vůbec neslyšela, vypadá ale zajímavě... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji,hlavně se předtím koukni na první díl :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.