Humorný cestopis | Pěšky mezi buddhisty a komunisty

Název v originále: Pěšky mezi buddhisty a komunisty
Autor: Ladislav Zibura
Vydavatel: Bizbooks
Žánr: cestopis, humor
Série: -
Délka: 11 hodin 34 minut
Posloucháno: 7. - 28. října 2017, v češtině

Bez znalosti jazyka, kultury a map se Ladislav Zibura vydává na několikaměsíční pouť po Nepálu a Číně. Na své cestě potká spoustu zajímavých lidí, i když většinou nerozumí tomu, co říkají, nasbírá spoustu zážitků a píše si poznámky, ze kterých vznikla tato kniha. Vydáte se na cestu s ním i vy?

CHRÁMOVÁ STRAVA
Býval jsem jinoch slovutný,
svalnatý a mohutný.
Teď měsíc žeru jenom rýži, 
slábnu a kurděje se blíží.

Proklínám vás, asketé,
proklínám celou vaši zem,
chci pořádný kus prasete,
ne nějakej blbej zen. 

Beletristický cestopis jsem nikdy dřív nečetla, po besedě prince Ládíka na Humbooku jsem si jeho knihu ale nemohla nechat ujít. Zajímalo mě, jak se autor popere s kombinací humoru a informací o zemích, které navštívil. A příjemně mě překvapilo, jak dobře se mu to podařilo! Tedy aspoň dokud se jeho zápisky týkaly Nepálu. Ládíkův smysl pro humor se příjemně střídá se zajímavými fakty o Nepálcích, jejich zemi, kuchyni a zvycích. Jakmile se ale cestovatel přesunul do Číny začalo se všechno příliš opakovat. Ubylo zajímavostí o kultuře, přibylo hledání míst na spaní a jazykových nedorozumění - a hlavně jsme to všechno slyšeli pořád dokola.


Samotný autorův humor mi docela sedl, i když se mi chvílemi zdál trochu přehnaný. Čemu se ovšem jen tak někdo nevyrovná, jsou "špatné básně". Ano, tak se autorova poezie opravdu jmenuje - protože je účelně napsaná tak, aby tahala za uši. A právě díky tomu je taky tolik vtipná.

S aspektem cestopisu jsem, jak jsem se už zmínila výše, ale tak úplně spokojená nebyla. Nejprve se autorovi dařilo prokládat vlastní dojmy dostatečným množstvím informací a zajímavých postřehů. Po příjezdu do Číny se ale něco zvrtlo a kniha se točí víc kolem prince Ládíka, než kolem samotného cestování a lidí, které na cestě potkal. Protože když posedmé slyšíte, že ho někdo pozval na čaj, ale on mu nerozuměl ani slovo, přestane vás to bavit.

Na druhou stranu ale musím ocenit několik postřehů, které mě opravdu zaujaly a zvedly mi náladu. Zároveň se autorovi povedlo skvěle popsat typické chování Nepálců a Číňanů a zejména jejich přístup k cizincům. Z knihy jsem si odnesla spoustu zajímavých poznatků a trochu mi to připomnělo můj roční pobyt v Belgii.

Knihu mám doma jak v audioknižní, tak v papírové verzi. Jako lepší ale jednoznačně hodnotím poslech. Sice přijdete o ilustrace, ale rozhodně není nad to nechat si knihu přečíst rovnou od autora - přesně tak, jak si to při čtení představoval. A když jde ještě ke všemu o takového komika, jako je Ladislav Zibura, u poslechu se skvěle pobavíte. Kromě toho nemůžu vynachválit skvělý hudební doprovod, který od sebe odděluje jednotlivé pasáže.


Pěšky mezi buddhisty a komunisty je humorný cestopis, ve kterém autor přibližuje Nepál a Čínu. Bohužel se mu ale nepovedlo vyrovnat množství informací o zemích, které navštívil, a mluvení o sobě sama. V nepálské části najdete spoustu zajímavostí o místní kuchyni, kultuře a jazyku, které jsou vyvážené osobními zážitky autora. V Číně jako by se a ale všechno točilo jen kolem něj a ještě se to všechno opakovalo stále dokola. Přesto jsem si z knihy odnesla mnoho zajímavých postřehů a taky jsem se dobře pobavila - a to především díky skvělé audioknižní verzi. Není totiž nad autora, který čte sou vlastní knihu. A jako bonus jistě potěší i skvělý hudební doprovod. Doporučuji vám tedy si cestopis spíše poslechnout.

Celkové hodnocení: 3/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout zde.
Čtete cestopisy?
Můžete mi nějaký doporučit?
Marky

Komentáře

  1. Pěkná recenze. :) Na Ziburu se už delší dobu chystám, zatím ale nebyl čas. Myslím, že je potřeba správné rozpoložení, ve kterém jsem zatím nebyla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky a máš naprostou pravdu - je potřeba mít tu správnou náladu :)

      Vymazat
  2. Já snad ještě žádný cestopis nečetla, ale Ziburu doporučují snad všichni, co ho četli nebo znají přímo autora.. takže pokud se někdy naskytne příležitost, asi neodolám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, neodolej - asi je potřeba se s ním nebo aspoň s jeho knihami seznámit ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.