Nemůžu nedoporučit. | A zrodí se píseň


Název v originále: The Song Rising
Autor: Samantha Shannon
Nakladatelství: Host
Žánr: fantasy, YA
Série: Kostičas #3
Počet stran: 390
Čteno: 27. listopadu - 7. prosince 2017, v češtině

Paige Mahoneyová se stala Kmotryní syndikátu nepřirozených, který se pod jménem Vidořád připravuje na boj proti Scionu. Překážky před ně však nestaví jen Refájci, ale také nový Senshield – detektor na rozpoznání nepřirozených. Vidořád stojí před nejednou hrozbou a Paige sama neví, kam vlastně míří. Má Vidořád vůbec šanci porazit Scion?


Zrak mi zalilo zlaté světlo a na jazyku jsem ucítila odpornou měděnou pachuť. Ztratila jsem pevnou zem pod nohama.

Pokaždé, když přečtu další díl téhle série, mám pocit, že se autorka neobyčejně zlepšila. Kostičas jsem hodnotila jako lehký nadprůměr, Vidořád jsem si zamilovala, ovšem A zrodí se píseň mě naprosto ohromila. Kniha jistě má slabá místa, kde děj není tak napjatý, ale po většinu času se od příběhu nemůžete odtrhnout a potřebujete nutně vědět, co se stane dál.

Ve třetím díle série se Samantha Shannon konečně rozhodla ukázat čtenářům další zákoutí Scionu a veškerou hrůzu, kterou obyvatelé britských ostrovů zažívají. Propracovanost světa nepřirozených i scionského impéria si zkrátka nemůžu vynachválit, stejně jako komplexní intriky, které Scion spolu s Refájci na Paige a její Vidořád přichystal. Jedna nástraha střídá druhou a někdy to opravdu vypadá, že neexistuje východisko.

Díky tomu má autorka stále v kapse moment překvapení. Ačkoli je tedy závěrečná zápletka šokující a napínavá, celý děj nesměřuje k jedné určité akci. Naopak je vidět, že si Samantha Shannon nechala několik es v rukávu pro další díly – svět se rozvíjí, problémy se globalizují a čtenářům musí být jasné, že je v dalších knihách čeká ještě spousta nových odhalení.

Stejně jako se dozvídáme spoustu novinek o univerzu scionského světa, rozvíjejí se i všechny postavy. Paige bojuje s minulostí a všechny příšerné okolní události ji zocelují. Prostor k vývoji ale dostávají všechny charaktery a především jejich vzájemné vztahy – Samantha Shannon totiž nic nenechává náhodě. Mocenské intriky Scionu ovlivňují spojenectví a moc jednotlivých členů syndikátu a je to skutečně uchvacující podívaná.

Pokud jste s touhle sérií ještě nezačali, nemůžu vám ji nedoporučit. A jestli jste z nějakého důvodu měli v plánu ji nedočítat, ještě to přehodnoťte. Samantha Shannon má obrovský potenciál a já se do jejích knih vskutku zamilovala.



A zrodí se píseň je třetím dílem úchvatné fantasy série, kde se mi každá kniha líbí o něco víc než ta předchozí. Ačkoli děj má slabší místa, od stránek se nelze odtrhnout, protože autorka má stále v kapse moment překvapení a některá esa si nechala v rukávu pro další díly. Spolu se světem prostor k rozvoji dostávají i postavy a jejich vzájemné vztahy, protože Samantha Shannon nenechává nic náhodě. Tuhle sérii opravdu doporučuji, jednoznačně patří k mým nejoblíbenějším vůbec a nevidím důvod, proč byste jí neměli dát šanci.


Celkové hodnocení: 4,5/5
Za recenzní e-knihu děkuji Palmknihám. Jestli Až se do téhle série budete chtít pustit, stačí kliknout sem.

Marky

Komentáře

  1. Tak to abych si na ni konečně našla čas :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já pořád říkám, že si pořídím a přečtu Vidořád, ale skutek utek zatím. Ale Kostičas byl fajn, moc fajn. :) Tak snad se brzy přiměju k tomu pustit se i do dalších dílů. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Líbilo se mi to (všechny tři dosud vydané díly) a celkem se tomu divím, protože nemám s ya literaturou nijak dobré zkušenosti :D Nicméně se trošku bojím toho, co se chystá v dalších dílech. Snad si to autorka nepokazí, byla by to škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle není úplně typická YA, řekla bych. Právě proto se mi to taky líbilo :) A stejně jako ty doufám, že i další díly budou tak skvělé!

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.