Víc než dobrá možnost | Ovšem

Název v originále: Ovšem
Autor: Karel "Kovy" Kovář
Nakladatelství: Biz books
Žánr: životopis, autobiografie
Série: -
Počet stran: 248
Čteno: 28. - 29. prosince 2017, v češtině

Anotace: Ze života za kamerou. Bez filtrů. Bez scénáře. O všem. Ve sbírce osobních příběhů, básní a fotek sdílí Karel Kovář cestu obyčejného kluka z malého města, jehož život se během pár let otočil doslova vzhůru nohama. Od téměř idylického dětství, přes komplikované dospívání a tragikomické vztahy, až po budování kariéry na YouTube a smíření se se svou identitou. O stránce života, která byla důsledně skryta. O rodině a snaze zůstat sám sebou. O slzách smutku, štěstí a hlavně smíchu, protože toho není nikdy dost... Jednoduše o všem!

Možná nemám vysoký věk a dlouhá léta zkušeností, přesto věřím, že mám o čem vyprávět a v řadě mých tragikomedických momentů se možná sami poznáte (i když bych vám to občas fakt nepřál).

Ano, vážně. Kniha od YouTubera. Tenhle trend, který se rozmohl po celém světě, neminul ani českou YouTube scénu. A přesto jsem se rozhodla si Ovšem přečíst. Kovy totiž patří mezi těch pár českých YouTuberů, které ještě sleduji. Jeho videa jsou osobitá a i když se často tváří jako další "blbinky", mají něco do sebe.

Přestože na Kovyho videa koukám ráda, ke knize jsem přistupovala s nejvyšší opatrností a bála jsem se, že budu extrémně zklamaná. Opak je ale pravdou - Karel Kovář příjemně překvapil. Ovšem je skutečně o všem, takže si každý čtenář najde to své. Ať už byste se rádi dozvěděli něco o YouTuberech, Kovym nebo si zkrátka odpočinuli u milé knížky, vaše očekávání se naplní.

Díky tanečním se učím tančit a hlavně pít pivo.

Jednoznačně oceňuji upřímnost všeho, co Karel Kovář napsal. Je vidět, že každé slovo pochází od srdce. Kovy se nevyhýbá žádnému ožehavému tématu. Kromě toho má celá kniha pointu. Autor si je vědom toho, že ho sledují (a tedy i čtou) i mladí lidé a děti, takže se snaží prostřednictvím knihy předat důležitou zprávu: Je mnohem horší litovat, že jste něco nezkusili, než to zkusit a být zklamaný.

Kromě poučení se ale u Ovšem určitě zasmějete. Celá kniha vlastně působí dojmem, jako by vám to všechny Kovy vyprávěl v jednom ze svých videí. Jen se nějak nemůžu rozhodnout, jestli jde o klad nebo zápor. Určitě to přibližuje čtenáře k autorovi, ale mně tenhle styl psaní zkrátka moc nesedl. Přesto věřím, že si své příznivce najde.

I ti s na první pohled dokonalým Instagramem, autem, domem, životem, nebo vzhledem uvnitř sebe možná svádějí obrovskou bitvu. Všichni jsme stejní. Nedokonalí.

Kovyo vyprávění doprovází i mnoho fotek a ilustrací, které příjemně dokreslují to, o čem Kovy zrovna píše. Bohužel se někdy fotky objeví dříve a jindy později, takže se v nich můžete ztratit. Jinak ale Ovšem doporučuji, a to především pro inspiraci mladším čtenářům a pro informaci Kovyho fanouškem, stejně jako rodičům, kteří by se o těch "jůťuberech" rádi něco dozvěděli. Tohle je víc než dobrá možnost.

Ačkoli jde o knihu od YouTubera a ne spisovatele, má Ovšem něco do sebe. Skvěle si u ní odpočinete a každý čtenář si tu najde to své. Oceňuji především Kovyho upřímnost a poselství, které se rozhodl svým čtenářům  předat: že je totiž mnohem horší litovat, že jste něco nezkusili, než to zkusit a být zklamaný. U čtení se jistě také zasmějete protože kniha působí, jako by ji vyprávěl sám Kovy v jednom ze svých videí. Mně tento styl nesedl, ale zase přibližuje čtenáře k autorovi. Také se mi líbily fotky a ilustrace, které ovšem byly poněkud chaoticky uspořádané. Jinak Ovšem doporučuji, a to jak pro inspiraci tak pro informaci - třeba rodičům...

Celkové hodnocení: 4/5

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Biz books.
Knihu si můžete pořídit tady

Jaký názor máte na YouTubery a jejich trend psaní knih?
Marky

Komentáře

  1. Pěkná recenze, kniha může být zajímavá, zvlášť když Kovy je jedním z mála "normálních", kteří dětem a mladým nevymívají mozek. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mně je Kovy jako youtuber docela sympatický, ale na knížku se nejspíš nechystám. Obecně mě tenhle nový "žánr" moc neláká. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, já jsem přece jen byla zvědavá, další knihy YouTuberů číst neplánuji :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.