5 Young Adult knih bez romantiky


Valentýn je svátkem lásky, že ano? Jenže každému to někdy může lézt na nervy... Pokud jste jako já sami a v tenhle den neradi čtete zamilované příběhy, mám tu pro vás pět doporučení Young Adult knih, ve kterých romanci nenajdete.

Hobit aneb cesta tam a zase zpátky
Nejsem si jistá, jestli se Hobit (aneb cesta tam a zase zpátky) od J. R. R. Tolkiena dá tak docela zařadit do Young Adult, ale zkrátka a dobře vám ho nemůžu nedoporučit. V tomhle fantastickém příběhu si najdou to své děti i dospělí - ale rozhodně to není romantika. Zamilovala jsem si tu preciznost, se kterou Tolkien své příběhy propracovává, ale pokud si na detailní popisy světů moc nepotrpíte a Pán prstenů vás nebaví, Hobit vás může oslovit i tak. Jde o dobrodružný příběh hobita Bilba, který ze všeho nejradši svačí, ale jednoho dne je zatažen do dobrodružství plného elfů, pavouků a spousty nebezpečí, o kterých dříve jenom četl.

Volání netvora
Pět hvězdiček ode mně dostane jen opravdu málo knih, ale Volání netvora od Patricka Nesse patří jednoznačně mezi ně. Autor vypráví o třináctiletém Connorovi, jehož maminka je těžce nemocná. A jedné noci se Connorovi v okně objeví netvor... Tahle kniha dohnala k slzám spoustu lidí, i když mě ne. Ale četla jsem ji dvakrát po sobě, protože na mě udělala opravdu dojem. A pokud vám můžu něco doporučit, pořiďte si ilustrované vydání. Obrázky totiž příběhu dodávají naprosto nový rozměr. Na závěr přidávám ještě jeden ze svých vůbec nejoblíbenějších citátů: Příběhy jsou jako divá zvěř. Když je vypustíš na svobodu, mohou napáchat spoustu škody.


Divoká píseň
Nemusela jsem váhat dvakrát, abych i Divoké písni od Victorie Schwab dala pět z pěti hvězdiček. Na téhle knize jsem si zamilovala úplně všechno: autorka píše naprosto dokonale a dokázala vytvořit zvrácený, ale přesto tak logicky fungující svět. Překvapivě jsem si zamilovala i fakt, že jsem se na začátku knihy příliš neorientovala. Ale ze všeho nejvíc jsem propadla postavám. Kate i August v sobě mají hodně zla, ale i trochu dobra. A světe div se, ne, nezamilují se do sebe na první pohled.
(více informací najdete v recenzi)


Krycí jméno Verity
Pokud existuje nějaká opravdu dobrá kniha o přátelství dvou dívek, je to právě Krycí jméno Verity od Elizabeth Wein. Příběh Maddie a Verity se odehrává v průběhu druhé světové války a je stejně úsměvný a poutavý jako děsuplný a realistický. Především mě ovšem dokázal rozbrečet a už jen za to si těch pět hvězdiček zasloužil. Tahle knížka rozhodně nepotřebuje romantiku, aby čtenáře zaujala, protože vztah Maddie a Verity je tak hluboký, že by ho žádný milostný románek ani v nejmenším nedokázal zastínit.
Polib mě, Hardy.
(více informací najdete v recenzi)



Temnější tvář magie
Dobře, tady asi trochu podvádím, v Temnější tváři magie od V. E. Schwab nepatrný nádech romantiky najdete. Je ale tak drobný, že když chcete, můžete ho ignorovat a jako by zmizel. Můžete mi ovšem věřit, že tenhle příběh o paralelních Londýnech a cestovateli mezi nimi vám za to stojí. A vlastně tak trochu podvádím dvakrát, protože se tahle kniha řadí mezi čtení pro dospělé. Přesto vám nikdy nemůžu uhle sérii dost doporučit - už jen to, že se na tomhle seznamu autorka objevuje dvakrát, svědčí o tom, že patří mezi moje nejoblíbenější a četla bych od ní i nákupní seznam. To v kombinaci se skvělým ztvárněním magie rozhodně nemá chybu.
(více informací najdete v recenzi)


Četli jste některou z těchto knih?
Máte pro mě nějaká doporučení YA knih bez romantiky?
Marky

Komentáře

  1. Trocha romantiky mi v Young adult ano nevadí, nesmí ji být moc :)
    Každopádně Temnější tvář magie si chci přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, většinou to taky tak mám :)
      Určitě si ji přečti, je to vážně dobrá série!

      Vymazat
  2. Na Volání netvora se strašně těším, doma ho mám už nějaký ten pátek, tak bych se k němu letos konečně chtěla dostat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych se zase letos chtěla dostat k filmu, ale vím, že u něj budu brečet, takže to pořád oddaluji :D

      Vymazat
  3. Četla jsme jen Volání netvora, ale pořádně jsem si pobrečela. Na knihy od Schwab se chystám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, připadám si skoro divně, že jsem nebrečela :D A knihy Schwab určitě moc doporučuji!

      Vymazat
  4. Volání netvora si chci přečíst dřív, než to bude v kině. Ale nevím, jestli to stihnu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono už v kině bylo loni, teda pokud se nepletu, takže asi ne :D

      Vymazat
  5. Krycí jméno Verity bych tedy za YA nepovažoval ani náhodou. Jistě, hrdinky jsou mladé, ale to je tak všechno, co knihu s tímto žánrem spojuje

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krycí jméno Verity se do Young Adult řadí oficiálně, přičemž nejde o žánr jako takový, ale spíše věkovou kategorii. Ta se určuje nejen podle věku protagonistů, ale také podle míry násilí, vulgarismů, "temných" témat a toho, jak moc jsou podobná témata rozváděna. Názor na zařazení se může lišit, já jsem však za jedno s vydavatelem, že v případě této knihy se jedná o Young Adult :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.