Dvanáct skvělých vypravěček | Bábovky

Název v originále: Bábovky
Autor: Radka Třeštíková
Vydavatel: Motto
Žánr: společenský román
Série: -
Délka: 8 hodin 56 minut
Posloucháno: 17. - 22. února 2018, v češtině

Z anotace: Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Napadlo vás někdy, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí dcerou. Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo je ztratil, kdo je utratil, kdo je našel a kdo je bude muset vrátit?

V Bábovkách se prolíná dvanáct samostatných příběhů dvanácti žen a dívek. Ano, čtete správně. Radka Třeštíková mezi sebou dokázala provázat osudy tuctu bábovek a za to skutečně smekám. Jednotlivé kapitoly/povídky dávají smysl a působí naprosto realisticky. Autorka se dokázala vžít do patnáctileté holky, prostitutky, důchodkyně i ženy, která by prostě jenom chtěla mít dítě. Všechny tyhle perspektivy působí, jako by si je Radka Třeštíková sama prožila, a někdy jsou až moc skutečné. Tak moc, že to možná některé čtenářky nerady uvidí.

Co mi ale chybělo, je nějaká závěrečná pointa - poselství, které bych si z celého toho guláše odnesla. Možná, že kdyby kniha skončila příběhem někoho jiného, nevnímala bych to jako nedostatek. Jenže takhle kniha končí na smutné až depresivní vlně, i když celá taková rozhodně není. Kromě toho se děj ke konci začíná zamotávat, setkání jsou až příliš náhodná a závěr působí úplně nerealisticky.

Když ale pominu poslední kapitolu nebo dvě, jsem z románu opravdu nadšená. Pořád nechápu, jak mohla autorka něco tak komplexního vymyslet, natož napsat. Občas mi totiž skutečně dalo práci, abych se ve všech  dějových linkách a propojeních neztratila. Kromě toho, že se ve vyprávění střídá dvanáct postav, totiž ještě děj není ani chronologicky seřazený. Přesto to vidím jako pozitivum, protože ta zamotanost patří k  aspektům, na základě kterých se kniha propaguje, takže by s tím měl čtenář nejspíš počítat. A pokud tedy Bábovky měly být zamotané, tak se to rozhodně povedlo na jedničku.

Z audioknižního hlediska nemám absolutně co vytknout. Sehnat dvanáct výborných interpretek, které si dohromady sednou, zároveň budou hlasově odpovídat postavám a bude možné je od sebe odlišit, rozhodně nepatří mezi nejjednodušší úkoly. U Bábovek se to ovšem jednoznačně podařilo. Právě díky poslechu jsem si z knihy odnesla tak silné zážitky. Všechny interpretky své postavy dokázaly podat tak věrohodně, až jsem chvílemi měla pocit, že se mnou sedí někde v tiché kavárně a vypráví mi svůj životní příběh.

Ačkoli tedy Bábovky mají své mouchy, můžu je s klidem doporučit, a to jak v papírové tak poslechové podobě. Při klasickém čtení se nejspíše budete lépe orientovat v ději, ovšem u audioknihy si můžete užít dvanáct skvělých vypravěček. Výběr je tedy na vás, ale tenhle román si každopádně nenechte ujít.

Bábovkách se autorce povedlo propojit dvanáct samostatných příběhů tuctu žen v jeden komplexní celek. Jednotlivé kapitoly působí opravdu realisticky, celkově ale knize chybí závěrečná pointa či poselství. Děj se ke konci začíná zamotávat a setkání jsou příliš náhodná. Přesto Radku Třeštíkovou obdivuji za to, že něco podobného dokázala vymyslet a napsat - ještě ke všemu nechronologicky. Audioknižní podání musím pochválit - dvanáct skvělých interpretek si dohromady sedí, hlasově odpovídají postavám a zároveň je možné je od sebe odlišit. Posluchač má tak trochu pocit, že mu postavy svůj životní příběh vyprávějí osobně. Bábovky doporučuji ve skvěle zpracované audioknižní podobě, ale také v papírové verzi, kde se budete lépe orientovat v ději.

Celkové hodnocení: 3,5/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout zde.

Marky

Komentáře

  1. Já od Radky Třeštíkové četla jednou příspěvek v nějakém časopise a moc mě tehdy ta povídka nezaujala. Nicméně na Bábovky jsem slyšela i dost pozitivních ohlasů, tak nevím nevím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja bych si od autorky určitě chtěla přečíst další knížky. Jsem zvědavá, jak se její psaní vyvíjí :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, knihu jsem jen zběžně prolistovala v knihkupectví a musím říct, že mě nějak extra nezaujala. Věřím ale že může být zajímavá a třeba se k ní časem dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná na první pohled nezaujme, ale kouzlo je v těch propojeních ;) Pokud se k ní dostaneš, snad se ti bude líbit!

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.