Rozhovor s Jenny Han a soutěž o podepsanou trilogii Všem klukům, které jsem milovala




Dnes jsem si pro vás připravila rozhovor s Jenny Han, autorkou sérií Všem klukům, které jsem milovala a Oko za oko. Měla jsem skvělou možnost setkat se s touhle autorkou na Humbooku a trochu jsem ji pro vás vyzpovídala... A ano, pár dní po jedné soutěži tu tentokrát máme další. Můžete vyhrát celou trilogii Všem klukům, které jsem milovala podepsanou od Jenny Han! Na obrázku vidíte jinou edici, vy můžete vyhrát českou sérii v pevné vazbě. Více informací najdete pod rozhovorem.



Píšete momentálně něco nového?
Ne, zatím ne, ale začnu velmi brzy. Už mám nápad, ale ještě úplně nevím, jak to rozvinu. Zatím ale nemůžu nic prozradit, je to pořád ještě tajné. (smích)

Jaká byla vaše první láska?
On by vám to mohl povědět! (Ukazuje na vedle stojícího tlumočníka a směje se.) Ne, on nebyl moje první láska, ale na tuhle otázku jsem dneska odpovídala už několikrát. Moje první láska... Tehdy jsem to ještě nebrala jako materiál na psaní, ale neskončilo to dobře.

Napsala jste mu dopis?
Ano, napsala! Byla to přece jenom moje první láska!

Takže koncept Lary Jean, která píše dopisy svým láskám, vzešel z vašeho života?
Ano.

Kolik Lary Jean je tedy inspirováno vámi?
No, určitě ráda peču. Nerada řídím. Má sestra je mi velmi blízká. A... myslím, že i já jsem romantička.

Který recept od Lary Jean máte vy osobně nejradši?
V knize pekla citronový dort. Ona vůbec hodně peče... Ne, už vím, čokoládový dort s burákovým máslem. Ten dort jsem dělala, když jsem byla malá, a byla jsem na sebe vážně hrdá, že jsem to zvládla. (smích) A myslím, že na to odkazuji i v knížce. Lara Jean ten dort dělala Peterovi k narozeninám.

Třetí kniha o Laře Jean původně nebyla v plánu, proč jste se tedy rozhodla napsat ještě jeden díl?
Víte, snažila jsem se vymyslet, co budu psát dál, a to mi trvalo několik měsíců. Nebyla jsem s tím spokojená. Uvědomovala jsem si, že pořád přemýšlím nad těmi minulými postavami, místo abych přemýšlela nad těmi, o kterých jsem v tu dobu měla psát. Chtěla jsem se ujistit, že se dočkají správného konce. A potom jsem začala psát a nemohla jsem přestat! V tu chvíli mi došlo, že tohle je cesta, po které chci pokračovat.

Jste teď tedy definitivně spokojená s tím, jak příběh skončil?
První kniha začíná tím, že Margot jde na vysokou a Lara Jean hodně soudí její rozhodnutí. Proto jsem si myslela, že dává smysl, aby trilogie končila právě podobnými rozhodnutími Lary Jean.



Jaká byla vaše reakce, když jste zjistila, že vaše kniha bude zfilmovaná?
Nemohla jsem tomu uvěřit! Jestli sledujete online některé další autory, nejspíš si všimnete, že spousta z jejich knih je navržena ke zfilmování. Jenže skoro žádná z těch adaptací nakonec nevznikne. Takže vy jako autor prostě čekáte a v jednu chvíli vám dojde, že vaši knihu nikdy nikdo nezfilmuje. Protože natočit film je finanční risk, lidi radši vidí nové věci. Proto jsem neočekávala, že se to reálně stane, takže jsem byla vážně překvapená a šťastná! Nejprve to vypadalo, že se nic z toho neuskuteční - všechno šlo vážně pomalu - ale pak se to najednou stalo!

Jste spokojená s obsazením filmové adaptace?
Ano, jsem vážně šťastná. Peter je v knize popisován tak dokonale, že je velmi těžké najít člověka, který by takovému popisu odpovídal, ale Noah je vážně dobrý herec a dodává té postavě úplně nový rozměr. Je vážně zajímavé ho pozorovat při hraní.

Měla jste na střední škole nepřátele, jako protagonistky trilogie Oko za oko?
Ne, myslím, že jsem žádné nepřátele na střední neměla. Bylo tam pár lidí, které jsem neměla ráda, ale nebyli to nepřátelé.

Trilogii Oko za oko jste psala společně se Siobhan Vivian. Jak jste se rozhodovaly, kdo bude psát kterou část?
Chtěly jsme si všechno rozdělit rovnoměrně, protože se všechny tři hlavní hrdinky vyskytují ve všech různých scénách a my se chtěly cítit sebejistě se všemi třemi jejich úhly pohledu. Takže jsme si rozdělily všechno, psaly jsme každá od všech trochu. A pak ve druhém a třetím díle jsem já psala Lilliu a Siobhan psala Mary a Kat jsme si rozdělily.

Zvládly jste to opravdu dobře - není poznat, že knihy psaly dvě autorky.
Chtěly jsme, aby všechno působilo konzistentně. Takže i když Siobhan napsala Mary, já jsem jí to občas opravila, protože jsem měla pocit, že by to Mary takhle neřekla, a naopak. Pořád jsme si navzájem psaly. Většinou, když dva autoři píšou jednu knihu, jim k tomu podněty dává redaktor, ale my dvě jsme spolu stále komunikovaly, bylo to pro nás přirozené.

Změnila byste na svých knihách něco?
Hmm... já se nerada vracím zpět, abych četla, co jsem napsala dřív. Když jsem začínala psát svou první sérii, tedy vlastně u všech svých sérií, nevěděla jsem, jak to skončí. Bylo by fajn to vědět a moct do děje zakomponovat nějaké drobné nápovědy.

Napsala jste knihu, když jste byla dítě?
Ano, hodně. Jednu, když mi bylo osm, devět, pět... (smích)

Máte nějaké rady ohledně psaní?
Ráda nepíšu popořadě. Ráda píšu to, co se mi zrovna chce. A když píšu popořadě, vždycky se najde něco, co se mi zrovna psát nechce. Podle mě to pak čtenáři poznají, je to z té scény cítit. Takhle ale vždycky můžu psát a nepůsobí to falešně. Zkrátka píšu náhodné scény, a pak je dávám dohromady. Může to občas být dost těžké.


Když začínáte psát knihu, víte, jestli bude samostatná nebo součástí série?
Ne, myslím, že jsem to nevěděla u žádné ze svých sérií. Začala jsem psát Léto a myslela jsem, že to bude jedna kniha, ale byly to tři. Všem klukům, které jsem milovala měla taky být jedna kniha, ale pak jsem napsala další dvě. Takže ne, neplánuji to.

Vybíráte si skutečné lidi a dáváte je do svých knih?
Ne, myslím, že pocházejí z mé představivosti, ale jsou v nich detaily z mého reálného života. Myslím, že Lara Jean je jedna z nejrealističtějších postav, je v ní hodně ze mně.

Jak vás napadlo její jméno?
Pojmenovávání postav je jednou z mých nejoblíbenějších částí celého procesu psaní. Když vymyslíte to správné jméno, všechno vám v hlavě začne zapadat. Takže nad tím vždycky chvíli přemýšlím, snažím se, aby postavám co nejlépe sedělo. Třeba v Oko za oko jsem hrozně chtěla jméno Reeve, ale Siobhan ho nesnášela. Chvíli jsem ji přemlouvala, ale nakonec svolila. A když jsme vybraly jméno Renny, měla jsem pocit, že je pro ni dokonalé, ale Siobhan vždycky ráda používala jména ze skutečného života. Pro ni musí postavy působit jako skuteční lidé, a tak musí mít i skutečná jména.

Jak jste se Siobhan přišly na nápad napsat spolu knihu?
Chodily jsme spolu do školy, takže jsme vzájemně dlouhou sdílely své příběhy. A to bylo jen krůček od psaní společné knihy.

Takže jste studovala psaní?
Ano, na vysoké škole. Ale nemyslím, že musíte studovat psaní, abyste se mohla stát spisovatelkou. Ale je to hodně užitečné, protože slyšíte kritiku jiných lidí, což vám pomůže rozvíjet vaši knihu.

Jak jste vymyslela názvy vašich knih?
Všem klukům, které jsem milovala bylo jasné už od začátku. A ty ostatní šly už tak nějak samy, nebylo to těžké.

Jak moc můžete mluvit do vzhledu a obálek svých knih?
Mám vážně štěstí. U série o Laře Jean jsem mohla úzce spolupracovat s grafiky. Hodně věcí na obálkách je ve skutečnosti z mé ložnice, když jsem byla teenager. Takže ten pokoj na obálkách je částečně můj vlastní pokoj. Všechno je to o estetice.



Tvoříte taky ráda výstřižková alba a fotoalba, jako Lara Jean?
Vždycky začnu s nějakým projektem a jsem vážně nadšená, ale pak mě bolí za krkem a už se mi nechce nic stříhat, a tak toho nechám. Mám doma album, se kterým jsem začala na vysoké škole, ale nikdy jsem ho nedokončila. Měla bych se k němu vrátit. (smích)

Jak dlouho vám trvalo napsat knihu?
První knihu tak zhruba rok, ale na další díly jsem měla méně času, protože nakladatelství chtěla, aby vyšly už rok po tom prvním. Třetí knihu o Laře Jean jsme museli posunout, protože jsem ji nestíhala dopsat v termínu.

Se kterou postavou v sérii Léto se nejvíce ztotožňujete?
Se Suzannou, jednoznačně.

Pro postavy ve své sérii Léto jste vybrala neobvyklá jména, stejně tak v sérii Lara Jean.
Ano, vždycky nad tím přemýšlím. Snažím se uvažovat nad tím, odkud jednotlivé postavy pochází, a dávat jim odpovídající jména i popis. Mám v hlavě vzhled postavy, když o ní píšu.

Odráží se vztah vás a vaší sestry ve vašich knihách?
Ano, určitě. Se svou sestrou mám skvělý vztah. Převážně jde o fikci, ale pár historek je z mého života.

Co je nejhorší věc na psaní?
Nejspíš uzávěrky. (smích)

Do jaké koleje v Bradavicích patříte?
Zmijozel. I podle Pottermoru. I když v knihách nenajdete moc dobrých lidí, kteří patřili do Zmijozelu.

Děkuji za rozhovor, ráda jsem vás poznala.
Také děkuji, krásný zbytek Humbooku!





A teď už tedy ke slibované soutěži...



Pravidla soutěže:
Upozorňuji předem, že kdo pravidla nedodrží, bude ze soutěže bez oznámení vyřazen.

  • Soutěžící musí mít českou doručovací adresu. Slovákům, cizincům a mimozemšťanům se tímto omlouvám.
  • Soutěž trvá ode dneška, tj. 11.2.2018 do 28.2.2018.
  • Soutěžící do 15-ti let by měli mít souhlas rodičů s poskytnutím adresy.
  • Soutěže se zúčastníte vyplněním všech povinných otázek soutěžního formuláře Rafflecopter, to znamená soutěžní otázku, kontakt a sledování přes GFC.
  • Výherce bude vybrán náhodně prostřednictvím random.org.
  • Výherce obdrží české vydání série Všem klukům, které jsem milovala podepsané od autorky Jenny Han
  • Výherce kontaktuji e-mailem a na odpověď má 72 hodin, pak losuji nového.
  • Podmínkou to není, ale pokud budete sledovat Albatrosmedia na jejich sociálních sítích, jistě z toho budou mít radost.
  • Vyhrazuji si právo na změnu pravidel v průběhu soutěže.


Marky

Komentáře

  1. Zaujímavý rozhovor, Jenny mám rada, takže ma bavilo dozvedieť sa niečo nové.:) Musel to byť na Humbooku zážitok.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, zážitek to byl ohromující :) Jsem ráda, že se ti rozhovor líbil.

      Vymazat
  2. Knihy jsem od ní nečetla, ale teď ji vidím úplně v novém světle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tak bývá, rozhovory s autory člověku hodně věcí přiblíží...

      Vymazat
  3. Já mám taky od Janny podepsaný první díl ze série Všem klukům, které jsem milovala zrovna teď ho čtu, takže soutěžit ani nebudu, ale rozhovor byl hodně pěkný. Vybírala si docela zajímavé otázky.

    https://knihynejsouzlo.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to jsem ráda :) Přeji příjemné čtení!

      Vymazat
  4. Skvělý rozhovor, je vidět, že autorka je sdílný člověk. Děkuji za soutěž

    OdpovědětVymazat
  5. Marky,nevím jestli to odeslalo :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vstupy se mi v pořádku zobrazují, takže ano :)

      Vymazat
  6. Rozhovor je vážně skvělý :-) Měla jsem tu možnost vidět Jenny Han osobně na Humbooku a bylo to... ÚŽASNÝ! Její knížky jsem četla, ale doma svoje nemám (měla jsem je vypůjčené z knihovny) a potěšilo by mě, kdybych je měla svoje. No a ještě k tomu podepsané, to by se mi skvěle vyjímalo v mé skromné knihovničce.
    Tady je můj email - daniela.jostova@email.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Pokud se ale chceš zapojit, vyplň prosím online formulář, který najdeš přímo v článku. Z odpovědí tam pak budu náhodně losovat výherce.

      Vymazat
    2. Ahoj, děkuji za upozornění. Už jsem ho vyplnila. Formuláře jsem si nevšimla, myslela jsem si, že to je reklama :-D DJ

      Vymazat
    3. Není zač, teď už se tvoje odpovědi počítají ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.