Prostě si to přečtěte | Medvědín


Název v originále: Björnstad
Autor: Frederik Backman
Nakladatelství: Host
Žánr: společenský román
Série: -
Počet stran: 3799
Čteno: 28. února - 4. března 2018, v češtině

Medvědín je městečko, které by nemělo čím žít, kdyby nebylo hokeje. A tak se všichni soustředí na nadějné mužstvo juniorů, které se chystá do semifinále. Nelze určit, pro koho výhra znamená víc: drobný Amat v něm vidí svou jedinou šanci, talentovaný Kevin cestu do NHL a sportovní ředitel Peter návrat ke své bývalé kariéře. Jenže co když může jeden jediný večer zmařit všechny naděje a sny, které kdy Medvědi z Mevědína měli?


Někteří lidé by jistě řekli, že je špatně ptát se syna „kolik gólů jsi dal?“ namísto „dal jsi nějaký gól?“, ale Kevin i jeho otec by jim na to odpověděli stejně: „A kolik gólů dali vaši synové?“


Vždy, když dočtu knihu od Fredrika Backmana, říkám si, že už nemůže přijít nic lepšího. A přesto mě každý nový příběh z pera tohoto autora opět překvapí. Dostane. Rozesměje. Rozpláče. A zase mám pocit, že je to nepřekonatelné, že nic lepšího už Backman napsat nemůže. Jenže může.

Je vám asi jasné, že Medvědín si mě naprosto získal, a to už od první stránky. Už jsem se za ty roky naučila, že u Backmana se nemusíte bát anotací o tématech, která vás nezajímají. Hokej je sice fajn, ale číst o něm knihu bych nebýt tohoto autora rozhodně nepotřebovala. Jenže stejně jako Backmanovy ostatní knihy tahle kniha není o hokeji nebo o žádném jiném tématu. Je o lidech.

Jednoduchá pravda, stejně často opakovaná jako ignorovaná, zní, že ať už dítěti řeknete, že zvládne cokoli na světě, nebo že nezvládne vůbec nic, pravděpodobně budete mít pravdu.

Způsob, jakým autor vykresluje charaktery jednotlivých postav, je zkrátka nepopsatelný. Každý tu má své místo, svůj nápadný povahový rys, kterého se v průběhu děje drží a který něco symbolizuje. Každý se za svým cílem žene z jiných důvodů. Přesto se s obyvateli Medvědína jistě ztotožníte a v každém z nich najdete něco ze sebe. A pak vám Backman ukáže, kam vás to „něco“ může v životě zavést.

Jsou knihy, ve kterých musím dlouho hledat citáty, které by se daly použít v recenzi. A pak jsou tu knihy jako Medvědín, kde máte zvýrazněných tolik krásných myšlenek, že vám prostě zákonitě musí dojít lepíky (pokud jste kultivovaný knihomol) nebo dopsat zvýrazňovač (pokud jste knihomol buran). U tohoto příběhu si popláčete, ale taky se zasmějete a trochu si popřemýšlíte. Backman z vás zkrátka vytříská úplně všechno. A ještě se u toho dokáže zabývat spoustou aktuálních a důležitých témat.

Jako malýho mě táta vždycky zmlátil, když jsem vylil mlíko, Leo. Ale já jsem se nenaučil pití nerozlívat. Naučil jsem se bát mlíka. To si pamatuj.“

Co vám budu povídat, vážně bych tuto knihu i jejího autora mohla vychvalovat ještě týden a nedošla by mi slova. Ale nebudu psát dlouhou recenzi, kterou se pak nikomu nebude chtít číst. Pokud chcete číst, přečtěte si prostě Medvědín, a je to.
Co vám mám povídat, prostě si to přečtěte. A můžete se vsadit, že za pár dní napíšu deset důvodů. Protože Medvědín za to stojí.

Když se člověk stane rodičem, už se pak napořád cítí jako moc malá peřina. Ať se snaží přikrýt všechny sebelíp, vždycky je někomu zima.


Celkové hodnocení: 5/5

Za recenzní e-knihu děkuji Palmknihám. Vynikající Medvědín si můžete pořídit tady.

Marky

Komentáře

  1. Knihu mám na wishlistu stejně jako zbytek knih tohoto autorka, hodně mě láká, ale ještě jsem se k němu nedostala.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Já vím, že to říkám pořád, ale Backmana si fakt už konečně musím zase sehnat a přečíst. Jsem s tím hrozná, jak to píšu ke každé recenzi na jeho knihy, ale je to tak. Ove byl dokonalý. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíš! Už to jenom nepiš, ale taky to splň! Ovem totiž zdaleka nic nekončí :)

      Vymazat
  3. Na tuhle knížku se teprve chystám, tak děkuju, díky Tvé recenzi si s tím pospíším :-D

    Miška

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.