Top 10 Young Adult knih, které už jsem měla dávno přečíst


Netuším, proč mám vždycky potřebu děsit se svou poličkou nepřečtených knih.. Teda, teď jsou to už spíš dvě poličky a plná čtečka. A já si pro dnešek přichystala deset (nebo možná trochu víc) Young Adult knih, které už bych si vážně měla přečíst. Proč jsem to ještě neudělala? To bych taky ráda věděla vzhledem k tomu, že mi některé leží v knihovně už několik let... Tak vzhůru na ně!

The Raven Boys
Z téhle série od Maggie Stiefvater u nás vyšel jen první díl pod názvem Havraní bratrstvo, ale dovydání se nejspíš neplánuje. Proto jsem si tuhle knížku před nějakou dobou pořídila anglicky, abych mohla číst celou sérii jednotně. Od autorky jsem četla sérii Mrazení, která se mi vážně líbila, takže jsem si docela jistá, že mě zaujmou i její další knihy. Ale předtím, než si je všechyn pořídím, bych mohla nějakou přečíst, že?

Delirium
Debut Lauren Oliver jsem začala číst kdysi dávno v amatérském překladu a bylo to hrozné... Pak jsem si celou sérii stáhla na čtečku, ale teprve zakoupení celé trilogie od Aničky by mě mohlo donutit si ji konečně přečíst. Od autorky jsem už přelouskala Repliku v originále a doma mám i Zmizelé dívky, které jsem, myslím, někde vyhrála. A teď ještě vyjde film Chvíle před koncem, tak bych už něco z toho mohla přečíst, ne?


Sníh nebo popel
Tuhle knížku jsem si pořídila už v Belgii, tři roky nazpátek - neuvěřitelné! Mezitím jsem ji dostala i v češtině a u nás bude zanedlouho vycházet třetí díl. Problém je nejspíš v tom hypu, který knihu při vydání obklopoval. Když nějaký příběh všichni opěvují, zpravidla si ho tolik neužiju. No a u tohoto titulu jsem čakala moc dlouho, takže hype nejenže opadl, ale naprosto zmizel.A teď mi chybí motivace se do něj pustit...

Warcross
Na tuhle pecku mě samozřejmě nalákala Ola, takže jsem si ji zkrátka pořídit musela! A teď má už brzy vyjít u nás, jenže já se do ní zkrátka ne a ne pustit. Přitom mám autorku Marii Lu moc ráda: četla jsem od ní trilogii Legenda (respektive její první dva díly, protože v dočítání sérií jsem zjevně taky neschopná), která mě vážně bavila. Dokonce ji četl i můj bratr, který nečte nikdy! Takže Warcross je nutnost.


The Hate U Give
Hrozně dlouho jsem čekala na hardback s tou hezčí obálkou, ale nakonec jsem se nemohla dočkat příběhu a koupila si tenhle ošklivý paperback s tím, že budu mít knihu hned přečtenou. A od podzimu jsem se jí ani nedotkla. V zahraničí totiž The Hate U Give zažívá neustále rozrůstající se boom a já se z nějakého iracionálního důvodu domnívám, že nemám dost americké postoje k tomu, aby mě tahle kniha dost zasáhla.



Turtles All the Way Down
Nebojte, od Johna Greena jsem všechno četla... Všechno? Ne. Jeho novinka na mě stále čeká. Líbila se totiž i lidem, kteří jiné knihy od mého milovaného autora moc nemusí. A právě to je důvod, proč se bojím, že měn se líbit nebude. Proto se k ní pořád nemůžu dostat - i když mi přišla bonusová edice s plakátem a náramkem, což mi většinou k přesvědčení o přečtení nějaké knihy stačí.


Hlas nože
Tuhle sérii jsem sháněla v Levných knihách tak dlouho, až jsem si první díl půjčila v knihovně. A hodlám ho za ten daný měsíc přečíst, vážně! Stejně jako se chystám na jeho nejnovější knížku Nejdelší den Adama T. Ovšem problém s Patrickem Nessem je to, že jeho knížky vnímám buď jako naprostou pecku nebo naopak propadák. Zamilovala jsem si Volání netvora a Něco víc, ale My ostatní tu jen tak žijem mě vůbec neoslovilo. Tak jsem zvědavá na ty další!



Three Dark Crowns
Tohle je jedna z mála knih, na které nespěchám a ani nechci. Údajně se totiž rozjíždí pomaleji a jde o docela komplexní temnou fantasy, takže nechci nic uspěchat. Vzhledem k tomu, že jsem stoprocentně náladový čtenář, tak zkrátka čekám, až budu mít náladu si tuhle krásku přečíst a zároveň na ni budu zrovna mít čas. Když nad tím tak přemýšlím, vlastně ani nevím, jestli má vyjít i u nás?



Všechny malé zázraky
Ano, ano, já vím! Nemožné, že jsem ji ještě nečetla! Jenže mám vyzrazenou zápletku, takže se mi do tohoto bestselleru zrovna moc nechce. Kromě toho tenhle výtisk ani není můj, mám ho půjčený od kamarádky. O důvod víc si knížku přečíst, abych ji mohla vrátit, že? Ale jak jsme říkala, jsem náladový čtenář, takže nutit se do knihy znamená předem vědět, že se mi nebude líbit.



Bez srdce
Taky tomu nevěříte? Ani já! Moje oblíbená autorka Marissa Meyer, kterou bych vychválila do nebe i němá!? A ještě ke všemu titul, který zakládá na mé nejmilovanější Alence v Říši divů? A přesto jsem její samostatný příběh o srdcové královně ještě nečetla. Neptejte se mě proč, nevím. A stydět se umím sama. Teď konečně vychází najevo, proč jsem tenhle článek neměla psát. Hm.







Tak, to by bylo. Už jsem se styděla dost, teď jste s psaním na řadě vy!
Kterou z těchto knížek si mám co nejdřív přečíst?
Najdou se tu nějaké vaše oblíbené?
A které knihy byste si už vážně měli přečíst vy?
Marky

Komentáře

  1. ja rozhodne odporúčam The Raven Boys! *.*

    OdpovědětVymazat
  2. V cca 60% to mám stejné. Nejvíc se ale chci pustit do Three Dark Crowns a Warcross, protože vypadají zkrátka perfektně! :D A doporučuji Všechny malé zázraky a The Raven Boys (ta série je boží!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že nejsem sama :D A věřím ti, proto si je chci přečíst ;)

      Vymazat
  3. Z těchhle jsem četla jen Všechny malé zázraky a můžu je rozhodně doporučit (i když znáš konec, stejně si čtení užiješ) :)) Jinak mě se doma a nejen tam také hromadí množství knih, které si vážně chci přečíst. Jenom pořád nějak není kdy. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak to mě těší, protože jsem se trochu bála, že mi to spoiler zkazí... A soucítím s tebou!

      Vymazat
  4. Z tvého seznamu, ač knihy doma nemám, někdy v budoucnu plánuji Tje Raven boys a taky konečně začít s Patrickem Nessem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Patrick Ness je skvělý, rozhodně mu dej šanci!

      Vymazat
  5. Bez srdce pro me nebylo buhvi co... Za to Vsechny male zazraky se mi moc libily. A rozhodne dlouho nevahej c Chaosem. Jakmile se do toho dostanes, po pocatecnich rozpacich, tak se ti to bude libi... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, na Bez srdce jsem slyšela už více kontroverzních názorů... A jsem ráda, že se ti Chaos líbil :)

      Vymazat
  6. Jsem zvědavá, co řekneš na Všechny malé zázraky. Delirium bych si taky konečně někdy chtěla přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já taky :D Můžeme ho přečíst společně!

      Vymazat
  7. Myslím, že s knihou THUG sa nemusíš ponáhľať. Mňa veľmi sklamala a mám na ňu svoj názor, ktorý nie je veľmi lichotivý. Čo si budeme klamať, keby sa kniha nezaoberá takou témou alebo je to o inej rase, také BUM by to nezažívalo, aspoň to je môj názor. Ale som zvedavá, že čo povieš na ňu ty :) Sníh nebo popel ma tiež sklamalo... Ale zas The Raven Boys sú fakt pecka a každou časťou je to stále lepšie (aspoň podľa mňa) a All the bright places je tiež pekná kniha, ktorá pohladí trochu na duši, a ak sa ti páči Green, tak aj toto sa ti bude. Navyše autorka vyhádza z vlastnej skúsenosti, čo mňa prekvapilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, přesto (nebo možná právě proto) mě THUG tak zajímá. Jinak jsem od Jennifer Niven četla Holding Up the Universe a to se mi celkem líbilo, takže doufám v dobrý názor i na její slavnější knihu :) Děkuji za názory!

      Vymazat
  8. Z knížek z tvého seznamu tu na mě čeká Bez srdce a Sníh nebo popel. :) Když se podívám do své knihovny, tak rozhodně můžu jmenovat Skleněný trůn, Grišu a nebo třeba Stránky světa, kterým letos bude vycházet třetí díl a já ještě nečetla ani ten první. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze Skleněného trůnu i Griši jsem četla jen první díly, na další se chystám. Stránky jsem odložila, vůbec mě nebavily :/

      Vymazat
  9. Jak tak koukám, ani jednu z nich jsem také nečetla :D ale na sérii Sníh nebo popel se chystám jak budu mít více času :) a zbytek knih uvidím jestli se do nich pustím nebo ne.
    Každopádně přeji aby ses ke knihám brzo dostala a já bych si na ně tak mohla u tebe přečíst recenzi, jestli stojí za to nebo ne XD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hahah dobře, budu se snažit :D To je asi ta nejlepší motivace, když vím, že o ty recenze někdo stojí... Která by tě zajímala nejvíc?

      Vymazat
  10. Myslím, že kdybych měla tento článek sepsat já, tak bude nekonečný :D Také bych si měla přečíst Bez srdce, ale nejdříve dočtu sérii Měsíční kroniky, kterou jsem nedávno začala :) A Sníh nebo popel bych také měla přečíst, když Sara přijede na Humbook :) No těch knih je dost :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem měla nejdřív ten pocit, ale prostě jsem vytahala pár knih z knihovničky a bylo to :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.