Duhová doporučení


Už dlouho jsem vám nedoporučila knihy, o kterých málo mluvím. Proto jsem si pro vás vymyslela speciální duhový TAG. Vybrala jsem jednu knihu pro jednu barvu duhy a vymyslela k ní zadání. Pokud byste se chtěli do výzvy zapojit, budu moc ráda, když mi pošlete odkaz na svůj článek nebo video!

Fialová - podivná kniha, která každému nesedne
Fialová je moje nejoblíbenější barva (kdybyste si náhodou nevšimli), ale ne každý ji má rád. To samé podle mě platí i pro knihy Krystal Sutherland, a pro Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr dvojnásob. Tahle knížka je opravdu zvláštní, a to nejen dějově. Náctileté postavy mají tendenci chovat se trochu Greenovsky a vypouštět z úst životní moudra. Ale hlavně tu má každý nějakou fobii nebo podivnost, kterou prostě musíte přijmout. Přesto tenhle příběh doporučuji všem, kdo by rádi překonali nějaký svůj strach, protože k tomu vás novinka Krystal Sutherland určitě namotivuje.


Modrá - oblíbená kniha z dětství
Matylda z pera Roalda Dahla mi změnila život. Hlavní hrdinka miluje knihy a dokáže tak trochu dělat kouzla. Především díky tomuto příběhu jsem se nikdy nestyděla za to, že miluji knihy, a nikdy jsem to neskrývala. Paradoxně jsem žádnou jinou autorovu knihu nečetla, takže nemám s čím srovnávat, ale Matyldu opravdu ze srdce doporučuji.


Zelená - kniha, která mě rozplakala
Nevím, jestli má smysl se o Volání netvora vůbec ještě rozepisovat - už byste ho všichni měli mít dávno přečtené! Je to smutný a krásný příběh o chlapci, jehož maminka je nemocná. Ale hlavně o tom, že slova mají obrovskou moc. Já mám doma nádherné ilustrované vydání s filmovou obálkou a vážně jsem se snažila, abych si ho nezničila slzami - jenže těch se zkrátka při čtení tohoto překrásného příběhu nevyvarujete. 


Žlutá - kniha, která mě rozesmála
Z OTKy, v originále The DUFF, od Kody Keplinger si toho už tolik nepamatuji. Děj si nevybavím skoro vůbec, ale v paměti mi přece jen něco utkvělo: nespočet záchvatů smíchu, kterých se při čtení této vtipné knihy opravdu nevyvarujete. Jen se hlavně nedívejte na film před čtením knihy. Ty dva příběhy se totiž dost liší, takže byste si čtení asi tolik neužili. (více v recenzi)


Oranžová - kniha o přátelství
Jablečný koláč naděje jako by se mezi vycházejícími knihami naprosto ztratil - dokonce ho teď najdete na Albatrosmedia za směšných 67 korun... Přitom je to jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec, kterou jsem hodnotila pěti hvězdičkami! Najdete tu skvělý styl psaní, nádherné ilsutrace a originální zápletku, která se točí kolem přátelství tak krásného, že to až trhá srdce. Tuhle knihu prostě potřebujete a vážně mě mrzí, že ji moc lidí nezná. (více v recenzi)


Červená - kniha s šokujícím závěrem
To, že skoro nikdo nezná Tady končí svět od Amy Zhang, mě ale mrzí ze všeho nejvíc! Jde o kouzený, krásně napsaný a skvěle graficky zpracovaný příběh se spoustou zápletek a tajemství. A ten konec vás nejspíš donutí nejméně hodinu zírat do zdi. Tahle kniha ve mně vyvolala tolik emocí, kolik to jen jde. Nemůžu na ni přestat myslet ani teď, rok po přečtení, a doporučuji ji, kde můžu. Takže si ji taky přečtěte! (více v recenzi)


Hnědá - bonusové doporučení
Samozřejmě nemůžu vynechat svého milovaného Fredrika Backmana, že ne? Jeho knihy jsou o lidech a vlastně bych vám s čistým svědomím doporučila jakoukoli z nich. V poslední době mě ale nejvíc dostal Medvědín, na který jsem napsala recenzi i 10 důvodů, proč si ho přečíst. Tohle je totiž vážně nádherný příběh, ve kterém se každý z vás najde! (recenze na všechny knihy Fredrika Backmana zde)


Duha - nominujte někoho, kdo by měl taky ukázat své barvy
Vím, že pravidla, jsou trochu složitá, ale každá výzva dobrá, ne? Věřím, že najít odpovídající knihu v odpovídající barvě se určitě podaří Míše (Radši knihu), Eliz (Wallet of infinity) a Adi (Čaro kníh). A pokud máte chuť se do tohoto TAGu také, i když jsem právě vás nenominovala, budu samozřejmě moc ráda! Jen prosím o uvedení mě jako autorky.


Četli jste některou z těchto knih?
Jaká je vaše nejoblíbenější barva?
Marky

Komentáře

  1. Ze zmíněných knih jsem četla Otku a souhlasím, že nejlepší je první přečíst knihu, protože je to úplně něco jiného než film. Na ten jsem se podívala po docteni knihy a i když jsem se u něj zasmála, tak stejně u mě vede kniha :)

    Jinak k oblíbené barvě, u mě vede rozhodně na plné čáře červená:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, filmová adaptace se Otce zkrátka nevyrovná! A červenou mám taky ráda, stejně jako moje knihovna ;)

      Vymazat
  2. To je super tag! :) Myslím, že odpovídající barvy k tématům mít asi nebudu, ale můžu to zkusit :) Jinak jsem nečetla ani jednu ze zmíněných knih, omlouvám se :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Určitě to zkus, kdyžtak ty barvy trochu upravíš ;) A není za co se omlouvat, jen si je přidej na TBR :D

      Vymazat
  3. Tag je super, ukládám si a někdy určitě udělám :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tohle určitě zkusím taky :) Od Sutherland jsem četla Lásku v prachu hvězd a až na Grace se mi to líbilo, nad Můrami pořád přemýšlím, jestli to zkusit. Pamatuju si, jak se o Jablečném koláči pořád mluvilo, ale opravdu se to někde ztratilo :D A od Nesse bych si konečně taky měla něco přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! Můry jsou i postavami od Lásky v prachu hvězd dost odlišné, takže podle mě klidně můžeš. A Jablečný koláč naděje i Nesse si přečíst musíš! :D

      Vymazat
  5. necetla jsem ani jednu, i kdyz zhruba polovinu znam alespon od pohledu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, tak aspoň sis odnesla nějaká doporučení ;)

      Vymazat
  6. Skvělý nápad! Možná se někdy taky zapojím. :D Volání netvora si chci hrozně přečíst, ale pořád mi do toho něco leze. Matylda je láska a Duff mě docela dost láká. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Volání netvora si určitě přečti! :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.